Παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων μεταξύ των οποίων Danone και Nestle, εντάσσονται στην EDF για μείωση του μεθανίου από γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έξι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP 28, ανακοίνωσαν μια ισχυρή συμμαχία για να βοηθήσουν τους γαλακτοπαραγωγούς να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου και να κάνουν τη γεωργία πιο βιώσιμη. Πρόκειται για μία “ιστορική συμμαχία” στην οποία οι ηγέτες της βιομηχανίας τροφίμων Bel Group, Danone, General Mills, Kraft Heinz, Lactalis USA και Nestlé ενώθηκαν με το με το μη κερδοσκοπικό ταμείο Environmental Defense Fund για να ανακοινώσουν την έναρξη της Dairy Methane Action Alliance που αφορά στη δέσμευση για μείωση εκπομπών μεθανίου στις αλυσίδες εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων τους.
Οι Bel, η Danone, η General Mills, η Kraft Heinz, η Lactalis USA και η Nestlé αντιπροσωπεύουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις.
Οι εταιρείες θα λογοδοτούν με διαφάνεια και θα αποκαλύπτουν δημόσια τις συνολικές εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων τους. Επίσης, ο καθένας δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα δημόσιο σχέδιο δράσης για το μεθάνιο έως το τέλος του 2024 για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου. Ωστόσο οι εταιρείες δεν δεσμεύτηκαν να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειες τους για να πετύχουν έναν κοινό στόχο μείωσης του μεθανίου. Όπως δήλωσε η Katie Anderson ανώτερη διευθύντρια του EDF στο Dairy reporter «Δεν απαιτούνται συγκεκριμένοι στόχοι μείωση του μεθανίου αυτή τη στιγμή». Όταν ρωτήθηκε πως μπορεί να επιτευχθεί η λογοδοσία χωρίς στόχους είπε πως οι εταιρείες με αυτή τη συμφωνία έτσι κι αλλιώς είναι υπόλογες αφού θα αποκαλύπτουν τις εκπομπές ξεχωριστά.
Η ρύπανση μεθανίου από όλες τις πηγές το 2023 θα προκαλέσει περισσότερη θέρμανση την επόμενη δεκαετία από όλο το διοξείδιο του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα που καίγεται φέτος. Γι’ αυτό η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ο ταχύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναφέρεται στην ανακοίνωση του Environmental defense fund. Από όλες τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, περίπου το 40% προέρχεται από τη γεωργία και, μεγάλο μέρος από τα γαλακτοκομικά. Οι ενέργειες των γαλακτοκομικών εταιρειών και των αγροτών για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έχουν διπλή απόδοση της επένδυσης, τόσο βοηθώντας στη διασφάλιση πιο ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και προστατεύοντας τα αγροκτήματα και τις γεωργικές εκτάσεις από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.