Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες ανακαλούν αναψυκτικά της Coca Cola λόγω παρουσίας μεταλλικών θραυσμάτων.
Μετά την Αυστρία που ανακάλεσε 26 εκατομμύρια αναψυκτικά Coca-Cola, Fanta, και Sprite, ανακοινώσεις ανάκλησης εξέδωσαν επίσης η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Τα αναφερόμενα προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής 4/2/ 2025 έως 12/4/2025 και ο λόγος της ανάκλησης είναι η πιθανή παρουσία μεταλλικών εξαρτημάτων, λόγω τεχνικού σφάλματος στην παραγωγή.
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.
Η Coca-Cola HBC Austria GmbH ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένας πολύ περιορισμένος αριθμός φιαλών PET 0,5 λίτρων μπορεί να περιέχει μικρά κομμάτια μετάλλου λόγω τεχνικού σφάλματος στην παραγωγή. Σας συμβουλεύουμε να μην καταναλώνετε το προϊόντα λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία. Γι αυτόν τον λόγο και τα ανακαλούμε ως προληπτικό μέτρο σε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές».
- Δείτε ακόμη: Γυαλί σε βιολογική σάλτσα ντομάτας – Άμεση ανάκληση
Πρόκειται για τα αναψυκτικά FANTA ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ZERO PET 0,5L- COCA COLA ZERO PET 0,5L -COCA COLA LIGHT PET 0,5L -COCA COLA PET 0,5L -FANTA ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ PET 0,5L -SPRITE ZERO PET 0,5L -FANTA LEMON ZERO PET 0,5L -COCA COLA ZERO LEMON FIVE 0,5L -FANTA MANGO FIVE 0,5L -FANTA ZERO WTF AAI ΜΠΟΥΛ PET 0,5L -1 SPRITE FULL SUGAR PET 0,5L – FANTA ZERO EXOTIC PET 0,5L-MEZZO MIX FIVE 0,5L.
Κίνδυνος μόλυνσης τροφίμων από μεταλλικά θραύσματα
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας, λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
- Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύφθηκαν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που προκάλεσαν τον θάνατο των έξι μαθητών δημοτικού
Η μόλυνση από μέταλλα παραμένει ένας από τους πιο επικίνδυνους και δαπανηρούς κινδύνους για
την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό διότι τα μέταλλα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα στάδια της γραμμής επεξεργασίας τροφίμων. Τα γεωργικά εργαλεία, οι συσκευασίες, οι συνδετήρες και οι βίδες, τα μηχανήματα, ακόμη και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν όλα να οδηγήσουν σε μόλυνση του τελικού προϊόντος. Ενώ η ίδια η βιομηχανία τροφίμων είναι μια από τις πιο ρυθμιζόμενες στον κόσμο, με πολλές διαδικασίες που εφαρμόζονται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, τα μεταλλικά θραύσματα, ακόμη και αυτά μεγέθους μικρού, μπορούν ακόμα να αποτελέσουν σημαντική απειλή από την υγεία και την ασφάλεια του τελικού καταναλωτή. Ένας από τους φθηνότερους και πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η χρήση μαγνητικών διαχωριστών για σιδηρομαγνητικά απόβλητα. Εάν τα απόβλητα έχουν μη σιδηρομαγνητικό χαρακτήρα, οι ανιχνευτές μετάλλων είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, ανάλογα με τη σύνθεση και το σχήμα των μεταλλικών θραυσμάτων, η ανίχνευσή του μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.
- Διαβάστε ακόμη: Αλεύρια: Εργαστήριο εντόπισε γλυφοσάτη σε 11 από τα 14 δείγματα!