Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην κουζίνα με αλουμινόχαρτο.
Τα φύλλα αλουμινίου γνωστά ως αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή «εργαλεία» στην κουζίνα λόγω της ευκολίας χρήσης και των ιδιοτήτων του (υψηλός φραγμός, μικρό βάρος, ευελιξία και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες). Σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει και ένα ρολό αλουμινόχαρτου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως η ετήσια παραγωγή αλουμινόχαρτου ήταν περίπου 971.300 τόνοι το 2022 μόνο στην Ευρώπη, με το περίπου 75% του αλουμινόχαρτου χρησιμοποιείται σε τρόφιμα. Την ίδια χρονιά το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς φύλλου αλουμινίου αποτιμήθηκε σε 25,79 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Δείτε επίσης: Μασούτης: Πιάστηκε στα «πράσα»… πάλι! Απαίτηση υψηλότερης τιμής και τσουχτερό πρόστιμο
Η ευρεία του χρήση του είναι γνωστή, αλλά δεν είναι γνωστό ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο για όλα τα είδη τροφίμων καθώς μπορεί νανοσωματίδια αλουμινίου να μεταναστεύσουν στο τρόφιμο και στη συνέχεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μόλυνση των τροφίμων από αλουμίνιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εξεύρεση σχέσεων μεταξύ της πρόσληψης αλουμινίου και ορισμένων σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η νεφροπάθεια, η διαταραχή των οστών, ο καρκίνος του μαστού και θεωρείται επίσης νευροτοξίνη. Τα άλατα αργιλίου μπορούν να συσσωρευτούν από το έντερο και τους διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς (κόκκαλα, παραθυρεοειδής, και εγκέφαλος). Επίσης το αλουμίνιο επηρεάζει ποικιλόμορφα το ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αλουμινόχαρτο
Το αλουμινόχαρτο συνήθως δεν είναι κατάλληλο για επαφή με όξινα και αλμυρά τρόφιμα. Στα όξινα τρόφιμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ντομάτες, εσπεριδοειδή ή σάλτσες με βάση το ξύδι και προϊόντα τουρσί. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διαλύσουν το αλουμίνιο, μικρά κομμάτια του οποίου μπορεί να μεταναστεύσουν στο τρόφιμο και να καταλήξουν στο στόμα και στον οργανισμό σας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες διαπιστώθηκε πως η πρόσληψη αλουμινίου των Ελλήνων είναι 3,7 mg/ημέρα την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η EFSA έχουν θεσπίσει ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη για έναν άνθρωπο το 1 mg/kg σωματικού βάρους/εβδομάδα.
Η σύσταση των ερευνητών στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν πως «το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα ειδικά με όξινα τρόφιμα. Είναι επίσης πιθανό η υπερβολική κατανάλωση φαγητού που ψήνεται με αλουμινόχαρτο να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία».
Το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο ούτε για τα αλμυρά τρόφιμα. Το φύλλο μπορεί να αντιδράσει με τα οξέα ή τα άλατα, οδηγώντας στη μεταφορά αλουμινίου στο φαγητό. Ορισμένα αλουμινόχαρτα μπορεί να έχουν περιορισμούς στην επαφή και με λιπαρά τρόφιμα. Γι’ αυτό φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για αυτά τα προϊόντα γιατί κάποιες μάρκες, μπορεί να περιέχουν σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση.
Απαγορευτικές χρήσεις
Το αλουμινόχαρτο δεν είναι ακατάλληλο για θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων, λόγω κινδύνου έκρηξης και πυρκαγιάς. Αυτό διότι τα ηλεκτρικά πεδία στα μικροκύματα προκαλούν ρεύματα ηλεκτρισμού να ρέουν μέσω του μετάλλου.
Επίσης δεν είναι καλή πρακτική η αποθήκευση τροφίμων σε αλουμινόχαρτο για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, καθώς με την πάροδο του χρόνου, η αλληλεπίδραση μεταξύ αλουμινίου και τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έκπλυση αλουμινίου στο φαγητό.
Και φροντίστε να ελαχιστοποιήσετε το ψήσιμο στον φούρνο, φαγητού που έχετε σκεπάσει με φύλλα αλουμινίου. Το αλουμινόφυλλο καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εισχωρεί στο τρόφιμο και καταλήγει με τον τρόπο αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο για να μην «αρπάξει» το φαγητό καλύτερα να τοποθετήσετε μια στρώση λαδόκολλας ως φράγμα μεταξύ του φύλλου και του φαγητού.
Μερικές ακόμα συστάσεις είναι
- δεν πρέπει να το επαναχρησιμοποιείτε όσο καθαρό και να είναι καθώς χάνει μέρος της προστατευτικής του επίστρωσης,
- η τοποθέτηση αλουμινόχαρτου σε αντικολλητικά σκεύη μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική επίστρωση. Μπορεί επίσης να κάνει τον καθαρισμό πιο δύσκολο, καθώς το φύλλο μπορεί να κολλήσει στην επιφάνεια και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί
- μην χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ αλουμινόχαρτο αντί για λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, λόγω κινδύνου ανάφλεξης, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να καεί το φαγητό.
Πηγές:
- https://www.researchgate.net/profile/Ghada_Bassioni/publication/221971690_Risk_Assessment_of_Using_Aluminum_Foil_in_Food_Preparation/links/0fcfd5091c26006631000000/Risk-Assessment-of-Using-Aluminum-Foil-in-Food-Preparation.pdf?
- https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/matproduksjon/matkontaktmaterialer/sjekk-om-emballasjen-er-egnet
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804775/
- https://cibum.gr/nea/katanalotis-nea/aloyminocharto-kai-mageirema-anisychitika-ta-apotelesmata-meleton/
- https://www.homesandgardens.com/solved/things-you-should-never-do-with-aluminum-foil
- https://science.howstuffworks.com/aluminum-foil-in-the-microwave.htm
- https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_foil
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696975/