Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φόβος πνιγμού: Τι γνωρίζουμε για την ARFID, τη νέα διατροφική διαταραχή που βασίζεται στο άγχος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦόβος πνιγμού: Τι γνωρίζουμε για την ARFID, τη νέα διατροφική διαταραχή που βασίζεται στο άγχος
spot_img

Γιατί είναι επικίνδυνη η διατροφική διαταραχή ARFID και πως θεραπεύεται.

Η αποφευκτική διαταραχή περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID) είναι μια διατροφική διαταραχή. Αν την έχετε, θα περιορίσετε την ποσότητα και το είδος των τροφίμων που τρώτε. Οι γιατροί μερικές φορές αποκαλούν την ARFID επιλεκτική διατροφική διαταραχή.

Τα άτομα μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό ή να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές εξαιτίας των γεύσεων, των υφών, των χρωμάτων ή των μυρωδιών τους.

Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά των ατόμων με ARFID είναι η δημιουργία τελετουργικών γύρω από το φαγητό, όπως η κατανάλωση των τροφών με συγκεκριμένη σειρά ή με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Τι διαφορά έχει με την ανορεξία;

Πρόκειται και οι δύο για διατροφικές διαταραχές που κάνουν τους ανθρώπους να περιορίζουν τα τρόφιμα που τρώνε. Αλλά, σε αντίθεση με την ανορεξία, τα άτομα με ARFID δεν τρώνε λιγότερο επειδή ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους, το σχήμα ή το μέγεθός τους. Ενώ η ARFID μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Με την ανορεξία, θα έχετε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού σας που σας κάνει να θέλετε να αλλάξετε την εμφάνισή σας. Με την ARFID, θα αποφεύγετε ορισμένες τροφές ή νέες τροφές από φόβο ότι θα σας κάνουν να πνιγείτε, να δηλητηριαστείτε ή να πεθάνετε αν δεν το κάνετε.

Συμπτώματα

Τα άτομα συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, κράμπες, στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σημαντική απώλεια βάρους. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι, να έχουν χαμηλή θερμοκρασία σώματος και να λιποθυμούν. Στις γυναίκες, η έμμηνος ρήση μπορεί να γίνει ακανόνιστη ή να διακοπεί, ενώ μπορεί να εμφανιστούν λεπτές τρίχες στο σώμα, μια κατάσταση γνωστή ως lanugo.

Η διαταραχή αυτή επηρεάζει επίσης την ψυχική και κοινωνική ζωή των ατόμων, καθώς αποφεύγουν συχνά κοινωνικές εκδηλώσεις όπου υπάρχει φαγητό και απομακρύνονται από αγαπημένα πρόσωπα. Επιπλέον, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχολικές ή επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και περιλαμβάνουν υποσιτισμό, αφυδάτωση, ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και καρδιακή ανακοπή. Η οστεοπόρωση και η αναιμία αποτελούν επίσης πιθανές επιπλοκές, ενώ στα παιδιά, η ανάπτυξη μπορεί να καθυστερήσει και η εφηβεία να ανασταλεί.

Θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση του βάρους, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Οι θεραπευτικές μέθοδοι επικεντρώνονται στη διαχείριση των αισθητηριακών αποστροφών και των φόβων που σχετίζονται με το φαγητό. Ένας τρόπος θεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τις προβληματικές σκέψεις και συμπεριφορές, ενώ μειώνει το άγχος γύρω από την κατανάλωση τροφής. Παράλληλα, τους μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης για να αντιμετωπίσουν τις αισθητηριακές προκλήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί προσωρινή σίτιση μέσω σωλήνα.

Πηγή: Πρώτο θέμα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο