Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτά σε γλάστρες: Τα σπασμένα γυαλιά στο χώμα ευνοούν την ανάπτυξη και αποτρέπουν τις ασθένειες! Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΦυτά σε γλάστρες: Τα σπασμένα γυαλιά στο χώμα ευνοούν την ανάπτυξη και αποτρέπουν τις ασθένειες! Επιστημονική μελέτη
spot_img

Πιλοτική μελέτη χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο γυαλί για την καλλιέργεια συστατικών σάλτσας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες, ή στον κήπο μπορούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα και να μειωθεί ταυτόχρονα και η ανάπτυξη μυκήτων, εάν στο χώμα προστεθούν σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια, για παράδειγμα μπύρας ή αναψυκτικού. Η πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η μερική αντικατάσταση του χώματος σε μια ζαρντινιέρα με θραύσματα ανακυκλωμένου γυαλιού επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών και μειώνει την ανεπιθύμητη ανάπτυξη μυκήτων.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε πειράματα για την καλλιέργεια τροφίμων που οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι, ωριμάζουν γρήγορα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία και κήπους στην πίσω αυλή  ή το μπαλκόνι. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εστίασαν στην καλλιέργεια πιπεράς κολίαντρου και  jalapeño που είναι συστατικά σάλτσας. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα απόβλητα των χωματερών ταυτόχρονα με την καλλιέργεια βρώσιμων λαχανικών», λέει ο Andrea Quezada, μεταπτυχιακός φοιτητής χημείας στο εργαστήριο Nanoworld Vanegas που παρουσιάζει την έρευνα της ομάδας στη συνάντηση. «Εάν αυτό είναι βιώσιμο, τότε ίσως μπορέσουμε να εισαγάγουμε εδάφη με βάση το γυαλί στις γεωργικές πρακτικές…».

Για τα πειράματά τους, οι ερευνητές παίρνουν σωματίδια ανακυκλωμένου γυαλιού από μια εταιρεία που εκτρέπει τα μπουκάλια από τους χώρους υγειονομικής ταφής, τα συνθλίβει σε σωματίδια και ανατρέπει τα κομμάτια για να στρογγυλοποιήσει τις άκρες. Το τελικό προϊόν είναι αρκετά λείο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να χειριστούν τα κομμάτια του γυαλιού χωρίς να κοπούν, λέει ο Quezada. Ομοίως, οι ρίζες των φυτών μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν γύρω από τα κομμάτια του γυαλιού χωρίς να υποστούν βλάβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μέγεθος σπασμένου γυαλιού παρόμοιο με τους κόκκους της χοντρής άμμου είχε χαρακτηριστικά, όπως το να επιτρέπει στο οξυγόνο να φτάσει στις ρίζες και να διατηρεί επαρκή επίπεδα υγρασίας, που θα μπορούσαν να είναι ιδανικά για την καλλιέργεια φυτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γλάστρες με περισσότερο χώμα έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου, σε σύγκριση με εκείνες με περισσότερο γυαλί. Αλλά υπάρχει μικρή διακύμανση στο επίπεδο του pH  μεταξύ των γλάστρων, το οποίο είναι ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα επειδή τα φυτά ευδοκιμούν σε ένα στενό εύρος pH του εδάφους.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε ανακυκλώσιμο γυαλί έχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και διατηρούν περισσότερο νερό σε σύγκριση με εκείνα που καλλιεργούνται σε 100% παραδοσιακό έδαφος. Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι ότι τα φυτά σε γλάστρες με 100% χώμα  ανέπτυξαν έναν μύκητα που καθυστέρησε την ανάπτυξη τους. Ωστόσο, οι γλάστρες που περιελάμβαναν οποιαδήποτε ποσότητα ανακυκλώσιμου γυαλιού δεν είχαν ανάπτυξη μυκήτων.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Αναφορά: Αμερικανική Χημική Εταιρεία. “Πιλοτική μελέτη χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο γυαλί για την καλλιέργεια φυτών για συστατικά σάλσα.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 Αυγούστου 2024. <www.sciencedaily.com / κυκλοφορίες / 2024 / 08 / 240821124454.htm>.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο