Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα στις μπανάνες: Τι δείχνουν έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα στις μπανάνες: Τι δείχνουν έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
spot_img

Ποια φυτοφάρμακα έχουν εντοπιστεί σε μπανάνες σύμφωνα με μελέτες.

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά και εμπορεύσιμα φρούτα στον κόσμο (περίπου 115 εκατομμύρια τόνοι μπανάνας καταναλώνονται κάθε χρόνο, που παράγονται σε περισσότερες από 100 χώρες) καθώς εκτός από γευστικές, είναι πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα καλίου, εκτός από τις βιταμίνες C, B6 και B1, καθώς και πηγή μετάλλων όπως μαγνήσιο και φώσφορος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, οι μπανάνες έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια.

Δυστυχώς, οι μπανάνες είναι επίσης επιρρεπείς στη δράση των παρασίτων, και λόγω αυτού, η χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή τους είναι συνηθισμένη. Μάλιστα τώρα περισσότερο από ποτέ η καλλιέργεια μπανάνας απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης της μικροβιακής αντοχής που καθιστά άχρηστα τα φυτοφάρμακα και του παράσιτου που σκοτώνει τις φυτείες μπανάνας και είναι γνωστό ως «νόσος του Παναμά».

Πολλές χώρες υιοθετούν το ανώτατο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ-MRL) ως τρόπο ρύθμισης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι τιμές MRL μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορές είναι μικρές, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, το ΑΟΚ για το φυτοφάρμακο malation στα μήλα είναι 0,02 mg/kg στις Ηνωμένες Πολιτείες και 8,0 mg/kg στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή περίπου 400 φορές υψηλότερο.

Επιστημονική ανασκόπηση 15 μελετών που επικεντρώθηκαν στην παρουσία φυτοφαρμάκων στις μπανάνες, έδειξε πως από 172 δείγματα από πολλές χώρες (59,3% στην Ευρώπη,  32,5% στην Ασία και 8,1% στη Νότια Αμερική) το 79,1%, το 32,4% και το 42,6% των δειγμάτων αντίστοιχα, δεν ήταν ικανοποιητικά σύμφωνα με τη νομοθεσία με αυτά τα δείγματα να είναι μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Είναι αξιοσημείωτο δε πως οι καθαρισμένες μπανάνες έχουν γενικά πολύ λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σύμφωνα με αναλύσεις του USDA.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΕ το 2021 αναλύθηκαν 1.241 δείγματα μπανανών. Στο 68,8% (854) των δειγμάτων βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στο 2,3% (28) των δειγμάτων η συγκέντρωση υπερέβη το ΑΟΚ, εκ των οποίων το 1,3% (16) αναφέρθηκε ως μη συμμορφούμενο λόγω αβεβαιότητας στις μετρήσεις.

Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 55,6% (690) των δειγμάτων. Σε δύο μεμονωμένα δείγματα, αναφέρθηκαν 8 διαφορετικά φυτοφάρμακα κάτω από τα ΑΟΚ. Τα φυτοφάρμακα που ποσοτικοποιήθηκαν στο πρώτο δείγμα ήταν: fenpropimorph (RD) , azoxystrobin (RD), spiroxamine (RD), pyriproxyfen (RD), pyrimethanil (RD), bifenthrin (RD), epoxiconazole (RD) και myclobutanil (RD). Στο δεύτερο δείγμα αναφέρθηκαν υπολείμματα buprofezin (RD), bifenthrin (RD), thiabendazole (RD), fenpropimorph (RD), fosetyl (RD), chlorpyrifos (RD), azoxystrobin (RD) και πυριμεθανίλ (RD).

Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Pesticide Action Network, τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε φυτείες μπανάνας είναι:

  Θειαβενδαζόλη – Η θειαμπενδαζόλη είναι το πιο κοινό υπόλειμμα φυτοφαρμάκου που βρίσκεται στις μπανάνες, και  εμφανίζεται στο 48,1% των μπανανών που δοκιμάστηκαν . Αυτό το φυτοφάρμακο χαρακτηρίζεται τοξικό και  πιθανό καρκινογόνο. Δείτε ΕΔΩ πιθανές παρενέργειες του Thiabendazole. Επίσης μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί υπολείμματα Imazalil 32.7%, Azoxystrobin 24.2% και Myclobutanil 12.9%. Επίσης στις μπανάνες έχει εντοπιστεί και το Chlorpyrifos: Ένα τοξικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή μπανάνας

Για αυτούς τους λόγους, οι μπανάνες που φέρουν είτε βιολογική πιστοποίηση και πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου είναι προτιμότερες. Επιπλέον οι πωλητές μπανανών που φέρουν την πιστοποίηση Fair Trade έχουν συμφωνήσει σε ορισμένους περιορισμούς στα τοξικά φυτοφάρμακα, μεγαλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους και λογικές ελάχιστες τιμές για τους παραγωγούς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα