Γαλλική μελέτη βρίσκει δυνητικά τοξικά νανοσωματίδια σε 20 από τα 23 προϊόντα διατροφής και υγιεινής που ελέγχθηκαν.
Τελικά, ακόμα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων καθημερινά δεν είναι ασφαλή.
Νέα ανάλυση από το γαλλικό οργανισμό στην παρακολούθηση νανοσωματιδίων, Avicenn, ανακάλυψε μικροσκοπικά σωματίδια δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία σε προϊόντα όπως τρόφιμα, καλλυντικά, υφάσματα, παιχνίδια, καθώς και μάσκες FFP2.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως 20 από τα 23 προϊόντα που δοκιμάστηκαν περιείχαν νανοσωματίδια. Μάλιστα, οι ειδικοί του οργανισμού σχολίασαν πως δεν περίμεναν να βρουν τόσο υψηλό ποσοστό από αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα rfi.
Νανοσωματίδια βρέθηκαν σε όλα τα καλλυντικά και τα προϊόντα διατροφής που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, βρέθηκε διοξείδιο του τιτανίου και πυρίτιο, ένας αντισυσσωματικός παράγοντας. Ορισμένα περιείχαν επίσης χρωστικές ουσίες με τη μορφή οξειδίων του σιδήρου.
Οι δοκιμές, μάλιστα, ανίχνευσαν ακόμα και πυρίτιο στη σκόνη σούπας Knorr!
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί ο νόμος και να επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις για όσους δεν τον σεβαστούν, αναφορικά με την διαφάνεια κατά την παρασκευή των προϊόντων και τη λεπτομερή επισήμανση στις ετικέτες.
Ως νανοσωματίδιο ορίζεται ένα εξαιρετικά λεπτό σωματίδιο ύλης που έχει διάμετρο μεταξύ 1 και 100 νανόμετρων (nm).
Τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της εμφάνισης, του χρώματος ή της υφής ενός προϊόντος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα μπορεί να έχουν καρκινογόνες επιδράσεις ή επιπτώσεις στη γονιμότητα και το νευρικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, το διοξείδιο του τιτανίου απαγορεύεται επί του παρόντος να χρησιμοποιείται στην ΕΕ, διότι έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου.
Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ακύρωσε τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, ο οποίος χαρακτηρίζει το διοξείδιο του τιτανίου καρκινογόνο ουσία, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση τουλάχιστον προς το παρόν.