Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για πρώτη φορά απεικονίζεται χάρτης με την περιβαλλοντική μόλυνση από το σύστημα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓια πρώτη φορά απεικονίζεται χάρτης με την περιβαλλοντική μόλυνση από το σύστημα τροφίμων
spot_img

Ποιες είναι οι 5 χώρες που ευθύνονται για το ήμισυ των παγκόσμιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων.

Ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικής Ενέργειας και Διεργασιών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) δημιούργησαν ψηφιακούς χάρτες που δείχνουν την πίεση που ασκεί το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στο περιβάλλον και το κλίμα.

Στο εγχείρημα συνεργάστηκαν πολλά Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Όπως λένε οι επιστήμονες πρόκειται για μία «γιγάντια» εργασία που γίνεται για πρώτη φορά επισημαίνοντας παράλληλα που το κίνητρο για την μελέτη είναι πως το σύστημα τροφίμων αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τη βιολογική ποικιλότητα και έναν από τους χειρότερους παράγοντες της κλιματικής κρίσης. Η χαρτογράφηση δεν ήταν εύκολη για τους επιστήμονες, καθώς όπως λένε μία πίτσα μπορεί να περιέχει συστατικά από πολλές χώρες, ενώ ένα πολύ απλό προϊόν όπως το γιαούρτι μπορεί να περιέχει γάλα από άλλη χώρα και ξηρούς καρπούς από μία ή δύο άλλες.

Από το μπεζ (λιγότερο) έως το κόκκινο (τα περισσότερα), ο χάρτης δείχνει τη συνολική επίδραση της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον. 
Η Ινδία και η Κίνα ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση στο περιβάλλον. 
Οι παράκτιες περιοχές της βόρειας Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της βόρειας Γαλλίας έχουν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι κύριοι τύποι επιβάρυνσης του περιβάλοντος που μετρήθηκαν, είναι εκπομπές CO2, κατανάλωση νερού, καταστροφή οικοτόπων και ρύπανση με δεδομένα για το 99% της συνολικής παραγωγής τροφίμων στο νερό και στο έδαφος που αναφέρθηκαν το 2017. Οι ερευνητές ακολούθησαν ολόκληρο τον «κύκλο ζωής» του φαγητού, από τη σπορά των σιτηρών και τη γέννηση του γουρουνιού μέχρι το ψωμί και το μπέικον στο τραπέζι του καταναλωτή, για να καθορίσουν τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η μελέτη, σύμφωνα με το EurekAlert, έδειξε ότι το 90% της συνολικής παραγωγής τροφίμων, πραγματοποιείται στο 10% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης. Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος καταλαμβάνει το 25% της γεωργικής γης. Η εκτροφή βοοειδών έχει συχνά απεικονιστεί ότι έχει τις πιο επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επειδή καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη βοσκή, χρησιμοποιεί πολύ νερό και έχει μεγάλες εκπομπές μεθανίου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η εκτροφή με χοίρους επιφέρει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον χάρτη πέντε μόνο χώρες, ευθύνονται σχεδόν για το ήμισυ των παγκόσμιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων. Πρόκειται για τις: Κίνα, Ινδία,  ΗΠΑ,  Βραζιλία και Πακιστάν. Όσο για τις λιγότερο ένοχες, δεν μπορούν να εντοπιστούν καθώς είναι πολύ φτωχές χώρες που μαστίζονται από υποσιτισμό.

Η Nature Conservancy θα χρησιμοποιήσει τη μελέτη για να συμβουλεύσει τους παγκόσμιους γίγαντες τροφίμων σχετικά με το πώς να βρουν τις πιο αποδοτικές περιβαλλοντικά λύσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα