Η Γαλλία παίρνει το “αίμα της πίσω” με 8 παρουσίες στο top 10.
Ο διεθνής διαγωνισμός τυριού, γνωστός ως Mondial Fromage et des Produits Laitiers, έστεψε το «Καλύτερο τυρί στον κόσμο» για το 2023. Το τυρί Époisses, το οποίο προέρχεται από τη Βουργουνδία, της Côte-d’Or και παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, είναι γνωστό για την απαλή υφή του και την κάπως πικάντικη μυρωδιά του. Τερμάτισε δεύτερο στην τελευταία έκδοση του διαγωνισμού το 2021.
Το έκτο Mondial du Fromage et des Produits Laitiers πραγματοποιήθηκε στο Tours (Indre-et-Loire, Γαλλία) και η 12μελής διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Πρόεδρο της Rungis International Market, Stéphane Layani, έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε περίπου 1.550 προϊόντα από όλο τον κόσμο, φτιαγμένα με τουλάχιστον 50% γάλα. Τα προϊόντα υποβλήθηκαν από 200 εκθέτες από 48 χώρες και δεν φέρουν ετικέτα για να διασφαλιστεί η απόλυτη αμεροληψία. Τα προϊόντα εξετάστηκαν για παρουσίαση, κοπή, υφή, άρωμα και, φυσικά, γεύση, από περίπου 250 διεθνείς επαγγελματίες.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και οι φετινοί νικητές είναι οι εξής:
1. Epoisses AOP (Γαλλικό)
2. L’Etivas AOP (Ελβετικό)
3. Couronne de Touraine (Γαλλικό)
4. Fromager d’Affinois le Fromager (Γαλλικό)
5. Camembert Lait Cru (Γαλλικό)
6. Le Petit Cru Bio (Γαλλικό)
7. Trèfle du Perche Γαλλικό)
8. Caprinus du Lago (Βραζιλιάνικο)
9. Chabichoi du Poitou AOP (Γαλλικό)
10. Le Charolais AOP (Γαλλικό)
Οκτώ στα 10 είναι γαλλικά τυριά, κάτι που πρέπει να είναι κάτι σαν ανακούφιση για τη Γαλλία, αφού η κατάταξη του Φεβρουαρίου 2023 για τα «100 Τυριά με την Καλύτερη Βαθμολογία στον Κόσμο», που συντάχθηκε από τον ιστότοπο τροφίμων TasteAtlas, δεν περιλάμβανε ούτε ένα Γαλλικό τυρί στα top 10.
Σύμφωνα με αυτή την κατάταξη, οι πρώτες συμμετοχές στη λίστα για τη Γαλλία ήταν οι Reblochon και Comté, που κατατάσσονται στις θέσεις 13 και 14 αντίστοιχα, ενώ μεγάλοι νικητές ήταν οκτώ ιταλικά τυριά, ένα μεξικάνικο, ένα πορτογαλικό, ένα πολωνικό και ένα βραζιλιάνικο. Συνολικά, μόνο οκτώ γαλλικά τυριά μπήκαν στη λίστα των κορυφαίων 50.