Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιάννης Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): «Εμείς ανοίγουμε τη δική μας… “πίτα”»

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιάννης Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): «Εμείς ανοίγουμε τη δική μας… “πίτα”»
spot_img

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas Γιάννης Καλλιάς, στη μοναδική δημόσια προσωπική “εξομολόγηση”, μιλάει στο Cibum όχι μόνο για τον φορέα πιστοποίησης του οποίου ηγείται, αλλά και για τον ανταγωνισμό, την πορεία προς την κορυφή, τους συνεργάτες του, τον μεγάλο του έρωτα και την οικογένεια του.

Tης Ελένης Τσαγκά

Ποιος είναι τελικά ο Γιάννης Καλλιάς; Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον φορέα πιστοποίησης  TÜV AUSTRIA Hellas θυγατρικής του Αυστριακού Οργανισμού TÜV AUSTRIA, o οποίος δραστηριοποιείται πάνω από 150 χρόνια και έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες; Τι κρύβεται πίσω από τον ηγέτη που πέτυχε 4 σημαντικές εξαγορές τα τελευταία 2 χρόνια και που έχει μετατρέψει την εταιρεία, από φορέα πιστοποίησης, σε ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Μην είναι ένα σκληροπυρηνικός τεχνοκράτης της παλιάς εποχής; Ή μήπως ένας γιάπης του ’90; Το συμπέρασμα μου το έβγαλα πολύ νωρίς, ίσως από τη στιγμή της πρώτης γνωριμίας και χειραψίας ή ακόμα και νωρίτερα όταν προσπάθησε να τελειώσει άρον-άρον το γεύμα του, περνώντας γρήγορα μπροστά από την γυάλινη τζαμαρία της θεαματικής αίθουσας συσκέψεων για να μην περιμένουμε καθώς φτάσαμε νωρίτερα στο ραντεβού. Και το επιβεβαίωσα στο τέλος της συνάντησής μας,  όταν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο καινούργιο και εντυπωσιακό κτίριο της TÜV AUSTRIA στην Αγία Παρασκευή, διέκρινα στα μάτια των εργαζομένων ειλικρινή θαυμασμό και σεβασμό για το αφεντικό τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas, είναι και τεχνοκράτης του ‘80 και γιάπης του ‘90, αλλά είναι μαζί και χίπις του ‘60, που έχει “παντρέψει” την… χίπικη κουλτούρα της ελευθερίας έκφρασης, με τις σημερινές πολύπλευρες απαιτήσεις  ενός CEΟ της ψηφιακής εποχής σε έναν πολύπλοκο και απαιτητικό Οργανισμό. Είναι ένας ηγέτης που δεν φοβάται τις ευθύνες, που μπορεί να βλέπει μακριά, να ανατρέπει τα δεδομένα, να οραματίζεται και να υλοποιεί, να επηρεάζει σκέψεις και συναισθήματα, να εμπνέει, να σκέφτεται “out of the box”,  να παίρνει πρωτοβουλίες και να μην περιμένει  την ευκαιρία αλλά να την επινοεί. Και βέβαια είναι ένας αμετανόητος ρομαντικός που στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ποιήματα και διηγήματα και που όπως μας αποκάλυψε, αν δεν ήταν αυτό που είναι, θα ήθελε να είναι συγγραφέας…

Η επιτυχία θέλει προσπάθεια

Ο Γιάννης Καλλιάς το 2000 την εποχή που προσελήφθη στην TÜV AUSTRIA Hellas.

Γεννημένος στα Μέγαρα Αττικής, παιδί μεσοαστικής οικογένειας, γιος του Σπύρου Καλλιά Δημοσίου υπαλλήλου και της Ιωάννας Καλλιά νοικοκυράς και στηρίγματος της οικογένειας, ο Γιάννης, ήθελε να είναι πρώτος σε όλα χωρίς να υπάρχει καμία πίεση από το σπίτι και μάλιστα δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έβλεπαν τους βαθμούς του τριμήνου. Μετριόφρων και χωρίς υπερβολές, ποτέ δεν κόμπαζε και ποτέ δεν έδειχνε ότι αποζητούσε την πρωτιά, μεγάλος ανταγωνιστής και κριτής ήταν και είναι, μόνο ο εαυτός του, με στόχο όχι τις υψηλές οικονομικές απολαβές, όπως λέει, αλλά την επιτυχία και τη διάκριση. Πρώτος στο σχολείο, -σημαιοφόρος σε Γυμνάσιο και Λύκειο-, στο Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό στην δουλειά του, αλλά τίποτα δεν ήταν εύκολο. Για να φτάσει εκεί που έφτασε, κατέβαλε πάντα μεγάλη προσπάθεια. Με ειλικρίνεια λέει: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξυπνότερο από τους άλλους. Έχω γνωρίσει πολύ πιο ικανούς και πιο έξυπνους ανθρώπους στην επαγγελματική μου ζωή. Δουλεύω όμως πολύ. Έτσι πετυχαίνω».  Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι έχει “πιάσει” κορυφή ή υπάρχουν και άλλες προκλήσεις στον ορίζοντα, απλά χαμογέλασε, και αρκέστηκε να απαντήσει γενικά πως «ως εταιρεία έχουμε να κάνουμε και να προσφέρουμε ακόμα πάρα πολλά»…

Η αναζήτηση της «Θεωρίας»       

Πτυχιούχος Μηχανικός Παραγωγής του Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό στην Διαχείριση Ποιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο το μακρινό 1998 όπου η διαχείριση της ποιότητας μάλλον ήταν άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, αναζητούσε απεγνωσμένα τη… θεωρία. Την επιθυμία του, πραγματοποίησε ένας καθηγητής στο 3ο έτος που τον έβαλε στον κόσμο του Quality Management. «Τότε αυτό το μάθημα με συνεπήρε. Ήταν διέξοδο σε όλα τα υπόλοιπα που ήταν καθαρά τεχνικά. Για μένα τότε, ήταν κάτι χωρίς πρακτική εφαρμογή όπως η διαχείριση των ανθρώπων» λέει ο Γιάννης Καλιάς που τονίζει πως πάντα του άρεσε η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία – SOFTEX στο τμήμα ποιότητας το 1999. Τότε σκέφτηκε να γίνει επιθεωρητής και ρώτησε, έψαξε, έμαθε και παρακολούθησε σεμινάρια για επιθεωρητές, που τότε ήταν σπάνια. Με το πολυπόθητο «χαρτί» προσελήφθη στον TÜV AUSTRIA Hellas το 2000 και ήταν η 5η πρόσληψη στον φορέα από τον κ. Θεόδωρο Καπαρό τον άνθρωπο που έφερε την TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Καλλιά σε πλήρη απαρτία.

Από απλός επιθεωρητής, έγινε το 2010 Γενικός Διευθυντής και Νόμιμος Εκπρόσωπος της εταιρείας, από το 2020 Περιφερειακός διευθυντής για Βαλκάνια και Κύπρο καθώς και Executive Business Director για τις δραστηριότητες Certification, Training & Legal Compliance του TÜV AUSTRIA Group, ενώ από το 2023 είναι ένας από τους 4 εκτελεστικούς αντιπροέδρους του TÜV AUSTRIA Group με οριζόντια ευθύνη για όλο το portfolio του Group παγκοσμίως. Ο Γιάννης Καλλιάς ανέβηκε τα σκαλιά της ηγεσίας με όπλα του τη σωστή διαχείριση των ανθρώπων, την ικανότητά του να δημιουργεί ομαδικό πνεύμα, την καθημερινή πολύωρη εργασία, το πάθος για νέα πράγματα και το συλλογικό όραμα και τις φρέσκιες ιδέες του. Και το πόσο «ταγμένος» είναι στην περαιτέρω ανάπτυξη του TÜV AUSTRIA αποδεικνύεται από την σταθερή άρνησή του σε ελκυστικότατες προτάσεις μεταγραφής από άλλους ομίλους.

Η δυσκολία της επιλογής συνεργατών

Η σωστή διαχείριση θέλει όμως και σωστούς ανθρώπους και η προσεκτική επιλογή συνεργατών είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός οργανισμού, τονίζει ο CEO. Στο ερώτημα πως επιλέγονται οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες στην TÜV AUSTRIA, που πλέον έχουν φτάσει τους 500 στην Ελλάδα, ο Γ. Καλλιάς λέει πως το μεγάλο ζήτημα της εποχής μας είναι η έλλειψη προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες και όχι με πολλαπλά και πλούσια τυπικά προσόντα, αλλά ο οργανισμός έχει τον δικό του τρόπο να βρίσκει σωστούς συνεργάτες. «Καταρχήν πιστεύω πως παρά τα όσα ακούγονται κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και εμείς δεν προσλαμβάνουμε ικανότητες και πτυχία. Προσλαμβάνουμε χαρακτήρες. Θέλουμε ο νέος εργαζόμενος να έχει διάθεση και κέφι να εξελιχθεί, να μην θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο περιμένοντας εντολές. Να παίρνει πρωτοβουλίες, να διαθέτει επιχειρηματικό πνεύμα να  νιώθει owner στο αντικείμενο του. Και εμείς του δίνουμε ελευθερία κινήσεων» λέει ο Managing Director.

Ο καλός ο  κακός και ο «άσχημος» ανταγωνισμός

«Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τους ανταγωνιστές» λέει και αναφερόμενος στην στρατηγική επέκτασης της TÜV AUSTRIA Hellas τονίζει: «Δεν είμαστε μόνο ένας φορέας πιστοποίησης. Εμείς ανοίγουμε τη δική μας “πίτα” κάτι που οι ανταγωνιστές δεν κάνουν. Προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες και το όραμά μας, να γίνουμε ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών και ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε μεν αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται». Η TÜV AUSTRIA που εκτός από Πιστοποιήσεις Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων προσφέρει Τεχνικούς – Βιομηχανικούς Ελέγχους και πιστοποιήσεις, Πιστοποιήσεις Επαγγελματικών Προσόντων, Νομοκανονιστική Συμμόρφωση Οργανισμών, Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, Λύσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Εργαστηριακές Δοκιμές και Αναλύσεις, τα τελευταία 2 χρόνια εξαγόρασε πλειοψηφικά ποσοστά στις εταιρείες Food Allergens Labs εργαστήρια Ελλάδας και Κύπρου, ACTA Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ εξαγόρασε πλήρως όλο το ενεργητικό της εταιρείας ψηφιακών λύσεων εκπαίδευσης CCS Digital Education.  

«Ενώ ξεκινήσαμε αντιγράφοντας, τώρα μας αντιγράφουν» λέει με υπερηφάνεια αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως «Ο ανταγωνισμός με τους κύριους ανταγωνιστές μας είναι κατά βάση υγιής αλλά με τους υπόλοιπους που “κανιβαλίζουν” τιμές και ποιότητα υπηρεσιών δεν έχουμε και δεν θέλουμε να έχουμε, καμία σχέση».

Αποφασιστικός στις γυναίκες και στις επεμβάσεις…

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί λοιπόν πως αυτός ο αληθινός επιχειρησιακός ηγέτης που διαχειρίζεται δεκάδες υποθέσεις καθημερινά, που διοικεί 500 και πλέον ανθρώπους, που έχει καταφέρει το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα επίτευγμα της υγιούς εταιρικής κουλτούρας, κάποτε ως γνήσιος ρομαντικός φορώντας το καλό του το κουστούμι έπεσε γονατιστός ζητώντας το χέρι από μία όμορφη  γυναίκα που εκείνη τη στιγμή φορούσε πιτζάμες! 

Γιάννης Καλλιάς και Ειρήνη Μπιστιόλα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων, στη μοναδική δημόσια εξομολόγησή του περιέγραψε τη γνωριμία, τον έρωτα, την πρόταση γάμου και την ευτυχισμένη ζωή δίπλα στην Ειρήνη Μπιστιόλα, με την οποία έχουν δίδυμα αγόρια 16 ετών. Κρυφογελώντας, χαρακτήρισε τον εαυτό του “αποφασιστικό στις… γυναίκες και στις επεμβάσεις” και, θυμήθηκε πως η πρόταση, έγινε μόλις 5 μήνες μετά την γνωριμία τους την οποία κανόνισε η αδελφή του και στην οποία μάλιστα δεν ήθελε να πάει. Πήγε όμως… και αυτή η συνάντηση καθόρισε όλη τη ζωή του.

Το πόσο τελειομανής είναι πόσο θέλει όλα να είναι όπως εκείνος τα θέλει, όπως ο ίδιος τα έχει φανταστεί, φάνηκε και από το γεγονός πως την πρόταση γάμου την είχε προγραμματίσει σε εστιατόριο στο Παρίσι, αλλά επειδή δεν του άρεσε το περιβάλλον, τελικά έγινε στο ξενοδοχείο και ενώ η Ειρήνη είχε πέσει για ύπνο… Και εκείνη δέχτηκε και από τότε ξεκίνησε η κοινή τους πορεία. Η Ειρήνη όπως παραδέχεται ο ίδιος, του έχει σταθεί σε όλη την επαγγελματική του πορεία, παρά το γεγονός πως δεν έχει σχέση με το αντικείμενο όντας σήμερα ασχολούμενη ως μεσίτρια και τον έχει βοηθήσει με τη σωστή της σκέψη και αισθητήριο, επιβεβαιώνοντας τη ρήση πως, πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται μία δυναμική γυναίκα. Η αγάπη του για την δουλειά όμως δεν υπερβαίνει την αγάπη του για την οικογένεια: «Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου αλλά οδηγός και επίκεντρο της ζωή μου είναι τα παιδιά μου. Δουλεύω πολύ, αλλά φροντίζω να είμαι πάντα δίπλα τους.»

Η δύσκολη στιγμή των Capital Controls

Η κορυφή απαιτεί τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και την ανάληψη ευθυνών εάν προκύψουν. Αυτό επιβεβαιώνει ο Γιάννης Καλλιάς: «H αβεβαιότητα και οι δύσκολες στιγμές περισσεύουν σε τέτοιες θέσεις. Είναι σχεδόν καθημερινότητα. Αλλά η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα μου ήταν το 2016 με τα Capital Controls που δεν ξέραμε εάν θα υπάρχουμε την επόμενη ημέρα. Είχα να κοιμηθώ μία εβδομάδα όχι γιατί ανησυχούσα για μένα αλλά κυρίως για τους ανθρώπους της TÜV AUSTRIA Hellas. Νιώθω την εταιρεία σαν το σπίτι μου και την οικογένειά μου. Δεν ξέραμε εάν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, δεν γνωρίζαμε εάν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς, τις υποχρεώσεις της εταιρείας, εάν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ενωμένη την θαυμάσια ομάδα μας. Τότε γίναμε όλοι μία γροθιά και είχαμε και την αμέριστη στήριξη από το Όμιλο. Ευτυχώς τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε» 

Τα δίδυμα αγόρια του Γιάννη Καλλιά και της Ειρήνης Μπιστιόλα, μωρά!

Το συναρπαστικό μέλλον

Το moto του Διευθύνοντα συμβούλου της TÜV AUSTRIA Hellas είναι πως «καλύτερα μία λάθος απόφαση τη σωστή στιγμή, παρά μία σωστή απόφαση σε λάθος χρόνο». Ο Γιάννης Καλλιάς είναι ένας άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, αποφασιστικός με αυτοπεποίθηση, και ταυτόχρονα μετριόφρων και χωρίς υπερβολές, που το προαίσθημα του είναι ο οδηγός του και υπερισχύει των δεδομένων και της λογικής.  Ο Γιάννης Καλλιάς είναι μία ήσυχη δύναμη που όμως δεν κάθεται καθόλου ήσυχα, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία του ελληνικού TÜV AUSTRIA. Ένας ηγέτης με πάθος για αυτό που κάνει, που πιστεύει πως οι δυνατότητες ανθρώπων και εταιρειών είναι απεριόριστες, πως η εξέλιξη είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου και πρέπει να την ακολουθούμε τυφλά και πως το μέλλον είναι πάντα πιο συναρπαστικό από το παρόν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα