Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα που βοηθά στον ύπνο, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

ΑρχικήΝέαΓιατί δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα που βοηθά στον ύπνο, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
spot_img

Ο λόγος που δεν μπορεί να βγει στη λιανική το γάλα με φυσική ορμόνη που κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό να κοιμηθεί το βράδυ.

Στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, παράγεται ένας νέος, τύπος γάλακτος, γνωστός ως «βραδινό» φρέσκο, παστεριωμένο γάλα. Προέρχεται από αγελάδες που εκτρέφονται στο αγρόκτημα με ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή και συλλέγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντας μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από το κανονικό γάλα. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νυχτερινού γάλακτος είναι η υψηλότερη περιεκτικότητά του σε μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας, του ύπνου, της χαλάρωσης και της ξεκούρασης του νευρικού συστήματος.

“Το γάλα “Βραδινό” άρχισε ως ιδέα πριν το 2019, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάναμε μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις συγκρίνοντας τις τιμές της παραγόμενης μελατονίνης στο γάλα σε διάφορες εποχές του έτους, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και στο γάλα που αρμέγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας», είχε αναφέρει ο προϊστάμενος του Βουστασίου και της Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Στράτος Σουγλής, στην επίσημη ανακοίνωση για την παραγωγή του νέου γάλακτος.

Τώρα ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια του 1st Agrofuture Summit πως, «αν δεν κάνεις κάτι διαφορετικό, δεν θα ασχοληθεί ο νέος άνθρωπος. Δεν μπορείς να έχεις το παιδί να ασχολείται φροντίζοντας μόνο αγελάδες. Πρέπει να δει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει κέρδος. Που είναι το κέρδος αυτό; Έφερα λοιπόν να σας δείξω αυτό το γάλα που παράγουμε. Δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Το έχουμε μόνο μέσα σε ένα εσωτερικό κατάστημα για κατανάλωση από μας και για φίλους της σχολής που έρχονται και ψωνίζουν. Είναι ένα γάλα το οποίο προέρχεται μόνον από νυχτερινή άμελξη. Βρήκαμε από ερευνητικό πρόγραμμα που κάναμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ότι είναι πλούσιο σε μια ουσία που λέγεται μελατονίνη, που είναι η φυσική ορμόνη που κάνει τον ανθρώπινο και το ζωικό οργανισμό, να κοιμηθεί το βράδυ».

Ο κ. Καλλίτσης στην ομιλία του εξήγησε γιατί το ευεργετικό αυτό γάλα δεν μπορεί να πωλείται ευρέως. «’Αρα λοιπόν αυτό το γάλα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι προϊόν έρευνας, το βγάλαμε και το διαθέτουμε. Γιατί δεν το βγάζουμε στην αγορά; Διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει να γράψεις επάνω μελατονίνη αν δεν υπερβαίνει την τάδε ποσότητα που είναι αυτή που έχει προβλεφθεί για τα φάρμακα. Παρόλα αυτά το βγάζουμε το δοκιμάζουμε στο μαγαζί μας, βλέπουμε πώς θα πάει και κάναμε και μια καινούργια καινοτομία, μια δεύτερη καινοτομία στο γάλα αυτό. Προσθέσαμε στη συσκευασία το QR code, το οποίο δεν είναι μόνο για μας, για να ελέγχουμε το logistics μας, έτσι για να ξέρουμε ιχνηλασιμότητα που πήγε, τι έκανε και ούτω καθεξής, αλλά είναι στοιχείο ανοιχτό στον καταναλωτή. Αν σας δώσω το μπουκάλι και το σκανάρετε σας βάζει σε μια ιστοσελίδα η οποία σας λέει μέσα όλα τα χαρακτηριστικά. Της φυσιολογίας του ύπνου, της μελατονίνης και πώς εμπλέκεται αυτό αν πίνετε τέτοιο γάλα. Ανοίξαμε λοιπόν δύο μικρά καινοτόμα παραδείγματα με το να προσπαθήσουμε αυτό που κάνουμε να είναι μέσα στην αγορά. Μέσα στη διαδικασία της αγοράς. Αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει παντού», σημείωσε ο κ. Καλλίτσης.

ΟΙ δηλώσεις του κ. Καλλίτση είναι από το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο