Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια υγρά πρέπει να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;

ΑρχικήΝέαΠοια υγρά πρέπει να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;
spot_img

Ο χυμός τομάτας είναι ιδανική επιλογή για αεροπορικό ταξίδι, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρπάξουν κάποιο κρυολόγημα μέσα σε αεροπλάνο από ότι σε κανονικές συνθήκες. Αυτό αποδίδεται στην έλλειψη υγρασίας που υπάρχει στο ελεγχόμενο περιβάλλον του αεροσκάφους και ξηραίνει τις ρινικές οδούς. Τα επίπεδα υγρασίας εντός κυμαίνονται από 10 έως 20%, ενώ στο εξωτερικό περιβάλλον από 35 έως 65%.

   Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, οι επιβάτες να αφυδατώνονται και να αναζητούν να πιούν κάτι δροσερό. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ενυδάτωση θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πολύ πριν διψάσουμε, γιατί τότε έχουμε ήδη αφυδατωθεί.

    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με νερό όσο και με χυμό. Σύμφωνα με μελέτη διάρκειας 3 ετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition and Health Sciences, η κατανάλωση φυσικού χυμού πορτοκαλιού παρέχει ακριβώς τα ίδια επίπεδα ενυδάτωσης στον οργανισμό όπως και το νερό.

Ο Dr. Dawn Emerson, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και επικεφαλής της μελέτης είπε: “Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 100% χυμό πορτοκαλιού διατηρούνταν ενυδατωμένοι, όπως και οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αθλητικό ποτό ή νερό”.

Ωστόσο η μελέτη αυτή ανέλυσε δεδομένα μόνο από ενήλικες.

   Σύμφωνα με δημοσίευμα του dailystar, ένα ζευγάρι με πολυετή εμπειρία στα ταξίδια, ο Mark και η Jocelyn Wolters, αποτρέπουν τους γονείς από το να δίνουν στα παιδιά τους χυμό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως ισχυρίζονται, όταν τα παιδιά πίνουν χυμό φρούτων ενώ ταξιδεύουν, είναι πιο πιθανό να κουραστούν και να αναστατωθούν. “Τα παιδιά αναστατώνονται στο αεροπλάνο λόγω αφυδάτωσης, επομένως είναι σημαντικό να τα κρατάμε ενυδατωμένα, αλλά αυτό όχι με χυμό πορτοκαλιού ή με ανθρακούχα ποτά, αλλά μόνο με νερό”, αναφέρουν στο μέσο.

   Βέβαια, γενικότερα οι επιβάτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο νερό του αεροπλάνου και να επιλέγουν μόνο εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με το iefimerida, που αναλύει έρευνα της healthline, το νερό του αεροπλάνου είναι γεμάτο μικροοργανισμούς και βακτήρια αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται και από την αεροπορική εταιρία. Οι ερευνητές σε γενικές γραμμές αποτρέπουν τον κόσμο από το να πίνει νερό βρύσης στην καμπίνα του αλλά και ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι που το περιέχουν. Μια αεροσυνοδός μιλώντας στο dailystar, παραδέχεται πως τα μέλη του πληρώματος γνωρίζουν τις συνθήκες στις δεξαμενές για αυτό και προειδοποιούν τους επιβάτες να μην πίνουν νερό βρύσης. “Ο λόγος είναι ότι οι δεξαμενές νερού δεν καθαρίζονται ποτέ ”.

    Κάποιοι πιο ενημερωμένοι επιλέγουν να πίνουν μόνο εμφιαλωμένα αναψυκτικά ή χυμούς, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους χωρίς αχρείαστες επισκέψεις στην τουαλέτα. Όμως πώς έφτασε να γίνει ο χυμός τομάτας μια πιθανή επιλογή;

    Εκτός από το περιβάλλον του αεροπλάνου που επιδρά στα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα, το υψόμετρο και η μειωμένη πίεση της καμπίνας επηρεάζει την λήψη οξυγόνου από το αίμα. Σε δημοσίευμα του National Geographic από το 2016, ο Robin Dando, επίκουρος καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell υποστηρίζει πως το υψηλό επίπεδο πίεσης της καμπίνας επηρεάζει τον ουρανίσκό, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται λιγότερο τις γλυκές γεύσεις, ενώ επιζητά τα πιο αλμυρά καθώς ενισχύεται το umami (αντιπροσωπεύει την “νοστιμιά” και είναι οι πέμπτη εκ των βασικών γεύσεων). Για αυτό το λόγο συχνά οι επιβάτες επιζητούν χυμό τομάτας. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η γερμανικής αεροπορική Lufthansa, που διεξήγαγε μια σειρά από τεστ το 2010 για να κατανοήσει το λόγο που σερβίρει ετησίως περίπου 1,7 εκατ. λίτρα χυμό τομάτας στους επιβάτες της.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τσαρλς Σπενς, στο ίδιο μέσο, μελετώντας πώς αλληλοεπιδρούν οι αισθήσεις, το φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στα αεροσκάφη αλλά και σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Αυτό εξηγεί το γεγονός πως δεν απολαμβάνουμε το ίδιο ένα δείπνο σε ένα θορυβώδες εστιατόριο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα