Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αξίζει μια πρόποση!
Τον λόγο που οι φυσαλίδες στη σαμπάνια αναδύονται κατακόρυφα ενώ σε αλλά ανθρακούχα ποτά όπως η μπύρα όχι, εξήγησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown και του Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία. Στη μελέτη “Physical Review Fluids” πραγματοποιήθηκαν τόσο αριθμητικά όσο και φυσικά πειράματα, σε διάφορα είδη ανθρακούχων όπως η σαμπάνια, η μπύρα, ο αφρώδης οίνος και το ανθρακούχο νερό, σύμφωνα με το Eurekalert. Τα αποτελέσματα που εξηγούν τη διαφοροποίηση αυτή, προμηνύονται διαφωτιστικά και για τον τομέα της μηχανικής των ρευστών.
“Αυτό είναι το είδος της έρευνας που εκπονώ εδώ και χρόνια”, είπε ο καθηγητής μηχανικής Brown, Roberto Zenit, ο οποίος ήταν ένας από τους συγγραφείς της εργασίας. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ μια διαρροή ωκεανού ή μια δεξαμενή αερισμού, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πιει μια σόδα, μια μπύρα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Μιλώντας για τη σαμπάνια και τη μπύρα, το σχέδιο μας, είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η μηχανική των υγρών είναι σημαντική στην καθημερινή τους ζωή”.
Ανθρακούχα ποτά όπως η σαμπάνια, παρουσιάζουν κατακόρυφες γραμμές φυσαλίδων δημιουργώντας μια “σταθερή αλυσίδα”. Από την άλλη, σε ποτά όπως η μπύρα, οι φυσαλίδες βγαίνουν από το πλάι πιο ακανόνιστα, σχηματίζοντας μια “μη σταθερή αλυσίδα”. Βασικό μέλημα των ερευνητών ήταν να προσπαθήσουν να μετατρέψουν ασταθείς αλυσίδες σε σταθερές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι σταθερές αλυσίδες φυσαλίδων στη σαμπάνια και στον αφρώδη οίνο, οφείλονται σε ενώσεις που μοιάζουν με σαπούνι και ονομάζονται επιφανειοδραστικά. Αυτά τα μόρια που μοιάζουν με επιφανειοδραστικά συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των φυσαλίδων υγρού και αερίου, κάνοντας μια ομαλή άνοδο προς την κορυφή.
“Η θεωρία είναι ότι στη σαμπάνια αυτές οι προσμείξεις που δρουν ως επιφανειοδραστικές ουσίες είναι οι καλές ουσίες”, δήλωσε ο Zenit, ανώτερος συγγραφέας στην εφημερίδα. “Αυτά τα μόρια πρωτεΐνης που δίνουν γεύση και μοναδικότητα στο υγρό είναι αυτά που κάνουν τις αλυσίδες φυσαλίδων που παράγουν σταθερές”. Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι η σταθερότητα των φυσαλίδων επηρεάζεται από το μέγεθος των ίδιων των φυσαλίδων.
Τα ευρήματα εξηγούν μεν το λόγο που διαφοροποιείται ο σχηματισμός φυσαλίδων στα ανθρακούχα ποτά, και παράλληλα βοηθούν στην κατανόηση του σχηματισμού συστάδων σε ροές φυσαλίδων, οι οποίες έχουν οικονομική και κοινωνική αξία. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανάμειξη που προκαλείται από φυσαλίδες, όπως οι δεξαμενές αερισμού σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, για παράδειγμα, θα ωφεληθούν πολύ από τους ερευνητές που έχουν μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου συσσώρευσης των φυσαλίδων, της προέλευσής τους και του τρόπου πρόβλεψης της εμφάνισης τους.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ