Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόχειρο φαγητό και σεξ : Η εγκεφαλική ανταμοιβή είναι ίδια!

ΑρχικήΕπιστήμηΠρόχειρο φαγητό και σεξ : Η εγκεφαλική ανταμοιβή είναι ίδια!
spot_img

Ευρωπαϊκό έργο για την επίδραση στον εγκέφαλο των ανθυγιεινών τροφών – Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό απευαισθητοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Όταν ένα άτομο κάνει κάτι που είναι ευχάριστο, όπως το να τρώει σοκολάτα, ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο. Αυτό ενισχύει τη συμπεριφορά, καθιστώντας πιο πιθανό το άτομο να επαναλάβει την ίδια ενέργεια. Η ντοπαμίνη εμπλέκεται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ένα πολύπλοκο νευρωνικό δίκτυο υπεύθυνο για τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με ορισμένες συμπεριφορές όπως το φαγητό και το σεξ. Ωστόσο, το σύστημα ανταμοιβής μπορεί επίσης να απορυθμιστεί, οδηγώντας σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού.

Οι νευρικοί μηχανισμοί που κρύβουν τον ηδονισμό του πρόχειρου φαγητού

Το έργο REBOST της ΕΕ στοχεύει στη διερεύνηση των νευρολογικών μηχανισμών πίσω από τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθησία του σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη.

«Δεν μας ενδιέφερε μόνο το είδος των επιπτώσεων που έχει η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόχειρου φαγητού στο σύστημα ανταμοιβής ενώ εκτιθέμεθα σε ανταμοιβή φαγητού, αλλά και πώς επηρεάζει τις αντιδράσεις σε άλλα είδη ανταμοιβών, όπως ο σεξουαλικός σύντροφος». εξηγεί η συντονίστρια του έργου Eelke Snoeren.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των δράσεων Marie Skłodowska-Curie(MSCA) και περιλάμβανε μελέτες τόσο σε αρουραίους όσο και σε ανθρώπους. «Στις μελέτες με αρουραίους, χρησιμοποιήσαμε μια δίαιτα (CAF) που περιελάμβανε μια επιλογή από τα ίδια ανθυγιεινά τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια να αναδημιουργηθεί η καταναλωτική συμπεριφορά που παρατηρείται στους ανθρώπους», περιγράφει ο ερευνητής της MSCA, Jaume Ferrer Lalanza. Μετά από αυτή τη διατροφική παρέμβαση, οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε τεστ συμπεριφοράς ανταμοιβής όπου τους παρουσιάστηκε είτε τροφή είτε σεξουαλική ανταμοιβή. Η νευρική δραστηριότητα στην κοιλιακή τετηγματική περιοχή (VTA), μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου του συστήματος ανταμοιβής, παρακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι σε μακροχρόνια δίαιτα με CAF τελικά ανέπτυξαν λιγότερο ενδιαφέρον και έφαγαν μικρότερη ποσότητα ανταμοιβής πρόχειρου φαγητού από τα ζώα ελέγχου που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή. «Αυτό υποδηλώνει ότι η ανταμοιβή έγινε λιγότερο συναρπαστική για αυτούς», τονίζει ο Snoeren. Αυτό το φαινόμενο συμπεριφοράς συνέπεσε με αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως φαίνεται από τις χαμηλότερες αποκρίσεις νευρικής δραστηριότητας στην περιοχή του εγκεφάλου VTA. Σε μια κανονική κατάσταση, η νευρική δραστηριότητα στο VTA αυξάνεται όταν υπάρχει η ανταμοιβή τροφής. Περιέργως, αυτές οι αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ήταν επίσης εμφανείς όταν οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε σεξουαλική ανταμοιβή. Συλλογικά, τα δεδομένα REBOST υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού απευαισθητοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου για ανταμοιβές φαγητού και ότι πιθανώς χρειάζονται περισσότερες ανταμοιβές για να επιτευχθεί το ίδιο ευχάριστο αποτέλεσμα.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν μετριάζονται αμέσως με την αποχή από το πρόχειρο φαγητό. «Η δουλειά μας είναι ένα μικρό κομμάτι σε ένα μεγαλύτερο παζλ και χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να μελετηθούν οι επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», καταλήγει ο Snoeren. «Ωστόσο, χρησιμεύει ως βάση για την κατανόηση και την εξήγηση των υποκείμενων μηχανισμών της παχυσαρκίας και των συναφών ψυχικών νοσημάτων».

Δεδομένου του υψηλού παγκόσμιου επιπολασμού του, τα αποτελέσματα του REBOST θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σε νέες παρεμβάσεις που μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά πιθανές αιτίες παχυσαρκίας. Χρησιμεύει ως το υπόβαθρο για την κατανόηση και την εξήγηση των υποκείμενων μηχανισμών της παχυσαρκίας και των σχετικών ψυχικών συννοσηροτήτων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα