Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιοφίλμ από E. Coli: Έρευνα για την τάση προσκόλλησης σε διαφορετικές επιφάνειες 

ΑρχικήΕπιστήμηΒιοφίλμ από E. Coli: Έρευνα για την τάση προσκόλλησης σε διαφορετικές επιφάνειες 
spot_img

Κλειδί για το ξεκλείδωμα των τεχνολογιών πρόληψης βιοφίλμ, η αποκωδικοποίηση του μηχανισμού επιμονής τους και της σχέσης τους με τη χημεία της επιφάνειας.

Τα βακτήρια E. coli που σχηματίζουν βιοφίλμ προσκολλώνται σταθερά σε υδρόφοβες και υδρόφιλες προσροφητικές πρωτεΐνες αυτοσυναρμολογούμενες μονοστοιβάδες (SAMs) και ασθενώς σε υδρόφιλες που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες, αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Tokyo Tech. Αυτά τα ευρήματα σχετικά με το πώς η επιφανειακή χημεία μπορεί να επηρεάσει την προσκόλληση των βακτηριακών κυττάρων και, με τη σειρά του, ο σχηματισμός βιοφίλμ θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες σε ανθεκτικές στα βακτήρια επιφάνειες και αντιβιορυπαστικές επικαλύψεις για βιοϊατρικές και βιομηχανικές συσκευές.

Η ομάδα ερεύνησε τον μηχανισμό προσκόλλησης των βακτηρίων E. coli σε διαφορετικές χημικές επιφάνειες, χρησιμοποιώντας οπτικό μικροσκόπιο και μια τεχνική που ονομάζεται “Μικροϊσορροπία κρυστάλλων χαλαζία με παρακολούθηση διασποράς ενέργειας”.

Οι εικόνες μικροσκοπίας μαζί με τα δεδομένα QCM-D αποκάλυψαν ότι το E. coli προσκολλήθηκε σταθερά τόσο σε υδρόφοβα (με τερματισμό μεθυλίου) όσο και σε υδρόφιλα προσροφητικά πρωτεϊνών (αμινικά και καρβοξυ-τερματικά) SAM σχηματίζοντας πυκνά βακτηριακά φιλμ. Αντίθετα, προσδέθηκε ασθενώς σε υδρόφιλα SAM που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης μια θετική μετατόπιση f για τα υδρόφιλα SAM που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι τα βακτηριακά προσαρτήματα του E. coli έπαιξαν ρόλο όχι μόνο στην έναρξη της επαφής με την επιφάνεια και στη σύνδεση αλλά και στη δημιουργία ελαστικών ελατηριωτών συνδέσμων με η επιφάνεια. Περαιτέρω, εκτιμώντας τις αποστάσεις των βακτηριακών κυτταρικών σωμάτων από διαφορετικές επιφάνειες SAM με βάση τα διαφορετικά βάθη διείσδυσης ακουστικών κυμάτων σε κάθε τόνο, παρείχαν μια πιθανή εξήγηση του γιατί τα βακτηριακά κύτταρα προσκολλώνται έντονα σε ορισμένες επιφάνειες και ασθενώς σε άλλες.

Αυτές οι πολύτιμες γνώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιφανειών με μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από βιοφίλμ, καθώς και να ανοίξουν το δρόμο για επιφάνειες ανθεκτικές στη μόλυνση. «Η μελέτη μας μπορεί να λειτουργήσει ως πρακτικός οδηγός για τον προσδιορισμό του ποιες επιφάνειες είναι επιρρεπείς σε βακτηριακή ρύπανση καθώς και για το σχεδιασμό στρατηγικών πρόληψης, όπως επιφάνειες ανθεκτικές στα βακτήρια και αντιβιορευματικές επικαλύψεις» είπαν οι ερευνητές.

Για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη πατηστε ΕΔΩ

Πηγή: EurekAlert

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα