Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Το υποχρεωτικό φιλοδώρημα απωθεί τους πελάτες ακόμα και εάν θέλουν να αφήσουν tips

ΑρχικήΝέαΕστίαση: Το υποχρεωτικό φιλοδώρημα απωθεί τους πελάτες ακόμα και εάν θέλουν να αφήσουν tips
spot_img

Έρευνα αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πελατών απέναντι στην υποχρεωτικότητα του φιλοδωρήματος, αφού τους αφαιρεί την αίσθηση του ελέγχου από το να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία.

Mια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Carson College of Business προσπάθησε να αποτυπώσει τις αντιδράσεις των πελατών στο υποχρεωτικό φιλοδώρημα, ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως προς μεγάλη τους έκπληξη είτε η εξυπηρέτηση ήταν άψογη είτε τυπική,  αντέδρασαν αρνητικά όταν ο λογαριασμός τους ήρθε περιλαμβάνοντας το υποχρεωτικό φιλοδώρημα, αφού τους αφαιρούσε από το να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία.

Παραδόξως, οι πελάτες με τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες εξέφρασαν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Και στα δύο σενάρια εξυπηρέτησης, οι πελάτες είπαν ότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν το εστιατόριο στο μέλλον.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Services Marketing και βασίστηκε σε τέσσερις ξεχωριστές μελέτες.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αντιδρούν οι άνθρωποι που έτσι κι αλλιώς θα άφηναν φιλοδώρημα ενάντια στην υποχρεωτικότητα του; Σύμφωνα με τον Ismail Karabas, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο Murray State University και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, το υποχρεωτικό tip αφαιρεί από τον πελάτη τον έλεγχο του να δείξει ο ίδιος την ευγνωμοσύνη του προς το σερβιτόρο και είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξει ξανά το ίδιο κατάστημα.

Οι πελάτες των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ξοδεύουν περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για φιλοδωρήματα σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα. Αν και το εθελοντικό φιλοδώρημα εξακολουθεί να αποτελεί συνήθη πρακτική, ένας αυξανόμενος αριθμός εστιατορίων επιλέγει να χρεώνει υποχρεωτικό φιλοδώρημα, ούτως ώστε το προσωπικό να μπορεί να επιβραβεύεται με ισότητα. Αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης μετέπειτα καταμερίζει το φιλοδώρημα και στο υπόλοιπο προσωπικό, όπως μάγειρες που είναι οι «αφανείς ήρωες της κουζίνας».

Ενώ η πρόθεση χρήσης αυτόματων φιλοδωρημάτων για την εξίσωση των αμοιβών και τη διατήρηση των εργαζομένων είναι αξιέπαινη, οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές εστιατορίων θα πρέπει να γνωρίζουν τα μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τον Karabas αυτά περιλαμβάνουν την αρνητική αντίδραση των πελατών σε αυτά, όπως προαναφέρθηκε και από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Μία λύση για να εξισορροπήσει κανείς κάπως την κατάσταση είναι να βρεθούν εναλλακτικές να εξισορροπήσουν τόσο τα θέλω των πελατών όσο και την αναγκαιότητα του ισόποσου καταμερισμού των φιλοδωρημάτων. Ο Karabas φέρνει το παράδειγμα του να αναγράφει η απόδειξη κάτι ευχαριστήριο στον πελάτη για το υποχρεωτικό φιλοδώρημα της τάξεως του 18% που του άφησε, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Αλλά και πάλι, συνιστάται προσοχή στο να μην αισθανθούν οι πελάτες ότι εξαπατώνται, όπως με το να νιώσουν ότι η επιχείρηση προσπαθεί να τους ξεγελάσει σε διπλό φιλοδώρημα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα