Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γίγαντες τροφίμων αναλαμβάνουν δράση ενόψει του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την αποψίλωση των δασών

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓίγαντες τροφίμων αναλαμβάνουν δράση ενόψει του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την αποψίλωση των δασών
spot_img

Έτοιμες για τον νέο κανονισμό Gargill, Ofi και Tradin Organic.

Τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το τελικό πράσινο φως, με θετικές ψήφους από 22 εκ των 27 Κρατών-Μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε έναν Κανονισμό που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών. Σκοπός των νέων κανόνων είναι να διασφαλιστεί ότι η κατανάλωση και το εμπόριο κάποιων βασικών υλών και προϊόντων που καταναλώνει και εμπορεύεται εκτεταμένα η ΕΕ, δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση και περαιτέρω υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων. Ο Κανονισμός θεσπίζει υποχρεωτικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ ή εξάγουν από αυτήν τα ακόλουθα βασικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του: φοινικέλαιο, βοοειδή, ξυλεία, καφέ, κακάο, καουτσούκ και σόγια.

 Κατόπιν αυτού οι κορυφαίοι προμηθευτές συστατικών Tradin Organic, Cargill και ofi, όπως αναφέρει το Foodingredientfirst , αξιοποιούν λύσεις δορυφορικής παρακολούθησης και τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσουν τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτές οι εταιρείες υποστηρίζουν επίσης ολοένα και περισσότερο τους μικροκαλλιεργητές με πρωτοβουλίες βιώσιμης γεωργίας, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει ο αποκλεισμός τους από τις αλυσίδες αξίας στις προσπάθειες αναδάσωσης.

Η Cargill ενίσχυσε τις προσπάθειές της για την προστασία των δασών αξιοποιώντας τις δορυφορικές δυνατότητες παρακολούθησης κινδύνων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού με κακάο, σόγια και φοινικέλαιο. Η εταιρεία τροφίμων υιοθέτησε τις λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη της Stelligence για να ενισχύσει την πρόοδό της προς τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση έως το 2030.

Η ofi σε όλες τις πηγές προμηθειών της, χρησιμοποιεί γεωχωρική τεχνολογία για να χαρτογραφήσει τις περιοχές προμήθειας της εταιρείας σε επίπεδο αγροκτήματος και προληπτικά να ελέγχει τους προμηθευτές χρησιμοποιώντας τους δείκτες κινδύνου αποψίλωσης και αποψίλωσης αγροκτημάτων (LDRI και FDRI).

Η Tradin Organic σύμφωνα με το Foodingredientfirst, έχει συνεργαστεί με το Smallholdr, ένα εργαλείο λογισμικού αιχμής που παρέχει πλήρη ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο πεδίου συλλέγοντας τεράστια δεδομένα. Η εφαρμογή για κινητά και η πλατφόρμα ιστού της διαχειρίζονται πιστοποιήσεις, διευκολύνουν τις αξιώσεις χωρίς αποψίλωση των δασών και μετρά τον πραγματικό αντίκτυπο των γεωργικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα η Tradin Organic ξεκινά ένα έργο με την ολλανδική ΜΚΟ Fairfood για τη δημιουργία ενός πίνακα ελέγχου Due Diligence, που θα της επιτρέπει να συνδέει όλα τα ανοιχτά σύνολα δεδομένων και τα ζωντανά δεδομένα από το πεδίο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο