Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Eλληνική γαστρονομία από τη Δράμα έως το Ηράκλειο της Κρήτης

ΑρχικήΝέαH Eλληνική γαστρονομία από τη Δράμα έως το Ηράκλειο της Κρήτης
spot_img

Ένα “μεγάλο τραπέζι” με τις γεύσεις της Ελλάδας στρώθηκε τις δυο προηγούμενες ημέρες από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη.

Από τη Δράμα έως το Ηράκλειο της Κρήτης, η ελληνική γαστρονομία βρέθηκε στο επίκεντρο δράσεων για την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο. Καλεσμένοι, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μυήθηκαν σε ελληνικές γεύσεις και ταυτόχρονα βιώσαν τα τοπικά έθιμα της περιοχής. Στόχος η ανάδειξη της γαστρονομίας σε παράγοντα ικανό να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΤ το προηγούμενο διάστημα υπέγραψε συμφωνία με τον οδηγό Μισελέν, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες προβολής της ελληνικής γαστρονομίας σε όλον τον κόσμο.

Δράμα: Η νέα γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας με Διονυσιακά πιάτα

Στη Δράμα διοργανώθηκε ένα από τα σπουδαιότερα γαστρονομικά φεστιβάλ της περιοχής. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και στόχο είχε να αναδειχθεί για πρώτη φορά και με τον πλέον οργανωμένο τρόπο, η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στη Δράμα ο chef Τζόναθαν, ο οποίος για πολλές ημέρες περιηγήθηκε στην περιοχή, γνώρισε τα προϊόντα της Δραμινής γης και εμπνεύστηκε απ’ αυτά. Και κατέληξε να παρασκευάσει ορισμένα πιάτα με αγνά προϊόντα της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Δράμας. Κοινή παραδοχή των συμμετεχόντων ήταν ότι για πρώτη φορά ανέτειλε η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας με Διονυσιακά πιάτα.

Ηράκλειο: Μέχρι αύριο 27 Σεπτεμβρίου οι γαστρονομικές δράσεις

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Ημέρες Γαστρονομίας», στο Ενετικό Λιμάνι, παρουσία και του Δήμαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι “Μέρες Γαστρονομίας” είναι πλέον ένας καθιερωμένος θεσμός για την πόλη μας, καθώς διεξάγονται για 4η συνεχή φορά και κάθε χρόνο η διοργάνωση γίνεται όλο και καλύτερη. Ένας από τους βασικούς στόχους του δήμου είναι να καταστεί το Ηράκλειο και γαστρονομικός προορισμός. Θεωρούμε ότι διαθέτει όλα τις προϋποθέσεις για να καταφέρει.

Οι “Μέρες Γαστρονομίας” συντελούν για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς αναδεικνύουν την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης. Συνάμα, παρουσιάζουν την επάρκεια των σύγχρονων παραγωγών, των τοπικών συνεταιρισμών, και των επαγγελματιών στους τομείς εστίασης και τουρισμού. Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» συνεχίζονται με ένα συνδυασμό πολιτιστικών, μουσικών και γαστρονομικών δράσεων, μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σίφνος: Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές

Την ίδια στιγμή στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Σίφνο πραγματοποιήθηκε το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 22 -24 Σεπτεμβρίου, που ανέδειξε τη γαστρονομία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος, όπως τονίζει η Δήμαρχος Σίφνου Μαρίας Ναδάλη ». Αναφορικά με το φεστιβάλ, αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, μαζί με κάποιου τιμώμενου νησιού από το υπόλοιπο Αιγαίο, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Κάθε νησί είχε το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ, παρασκεύασαν και παρουσίασαν τις συνταγές του τόπου τους.

Πειραιάς: Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

   Τέλος με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες είχαν αναφορά στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» φιλοξενήθηκαν γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις από τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα