Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστήμη: Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας!
spot_img

Οι δίαιτες νηστείας με περιορισμένο χρονικό διάστημα κατανάλωσης φαγητού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους αλλά με κόστος προβλήματα γονιμότητας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η χρονικά περιορισμένη νηστεία ή δίαιτα περιορισμένου χρονικού διαστήματος είναι ένα διατροφικό μοτίβο κατά το οποίο οι άνθρωποι περιορίζουν την κατανάλωση τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. 

Αυτός ο τύπος διατροφής είναι μια δημοφιλής τάση για την υγεία και τη φυσική κατάσταση και οι άνθρωποι το κάνουν για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση. Αλλά τι κινδύνους εγκυμονεί;

Μια νέα μελέτη που από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δείχνει ότι η χρονικά περιορισμένη νηστεία δεν είναι εντελώς ακίνδυνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Alexei Malakov, ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις ελλείψεις τροφής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος, ακόμα και μετά το τέλος της περιόδου νηστείας.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το ψάρι ζέβρα (Danio rerio) ως πρότυπο οργανισμό για να ανακαλύψει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια και μετά από μια περίοδο χρονικά περιορισμένης λήψης τροφής. Μέτρησαν τον τρόπο με τον οποίο τα αρσενικά και τα θηλυκά κατανέμουν τους πόρους για τη συντήρηση του σώματος έναντι της παραγωγής και συντήρησης σπέρματος και ωαρίων και την ποιότητα των απογόνων που προκύπτουν.

Ανακάλυψαν πως η χρονικά περιορισμένη νηστεία επηρεάζει διαφορετικά την αναπαραγωγή σε άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, μόλις τα ψάρια επέστρεψαν στο κανονικό τους διατροφικό πρόγραμμα, τα θηλυκά αύξησαν τον αριθμό των απογόνων που παρήγαγαν, αλλά με χειρότερης ποιότητας αυγά, ενώ εξίσου μειώθηκε η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Αυτό που μένει τώρα να μελετηθεί είναι πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει η ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων στο φυσιολογικό μετά την περίοδο της νηστείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας σε συνεργασία με ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (Cefas) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Proceedings of the Royal Society B.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο