ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ θα απαγορεύσει τα προϊόντα που παρασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τα προϊόντα που παρασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία

3 λεπτά ανάγνωσης

Δεν θα κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένου του κακάο.

Οι επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ υιοθέτησαν την πρόταση, σχετικά με τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία εκτός της αγοράς της ΕΕ.

- Advertisement -

Το σχέδιο κανονισμού θα θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για τη διερεύνηση της χρήσης καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών. Εάν αποδειχθεί ότι μια εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία, όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές των σχετικών αγαθών θα σταματήσουν στα σύνορα της ΕΕ και οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αποσύρουν αγαθά που έχουν ήδη φτάσει στην αγορά της ΕΕ. Αυτά στη συνέχεια θα δωρίζονται, θα ανακυκλώνονται ή θα καταστρέφονται. Οι δύο επιτροπές ενέκριναν το σχέδιο έκθεσης με 66 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 10 αποχές. Η Ολομέλεια θα πρέπει τώρα να το επιβεβαιώσει ως διαπραγματευτική εντολή του ΕΚ και στη συνέχεια, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του, οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν για την τελική μορφή του κανονισμού.

Αντιστροφή του βάρους απόδειξης σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου

- Advertisement -

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση της Επιτροπής για να αναθέσει στην Επιτροπή να δημιουργήσει έναν κατάλογο γεωγραφικών περιοχών και οικονομικών τομέων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρήσης καταναγκαστικής εργασίας. Για τα προϊόντα που παράγονται σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου, το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία θα πέφτει στις εταιρείες και όχι στις τοπικές αρχές.

Αποκατάσταση και ευρύτεροι ορισμοί

- Advertisement -

Οι επιτροπές θέλουν επίσης να επιτραπεί ξανά η κυκλοφορία των αγαθών που έχουν αφαιρεθεί από την αγορά μόνο αφού η εταιρεία αποδείξει ότι έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στις δραστηριότητές της ή στην αλυσίδα εφοδιασμού και διορθώσει τυχόν σχετικές περιπτώσεις.

Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης επικαιροποιήσει και διευρύνει τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Ειδικότερα, ο ορισμός της καταναγκαστικής εργασίας θα ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της ΔΟΕ και θα περιλαμβάνει «όλες τις εργασίες ή υπηρεσίες που απαιτούνται από οποιοδήποτε άτομο υπό την απειλή οποιασδήποτε ποινής και για τις οποίες το εν λόγω άτομο δεν έχει προσφερθεί οικειοθελώς».

Η συνεισηγήτρια Samira Rafaela (Renew, NL) είπε: «Η καταναγκαστική εργασία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απαγόρευση που ψηφίσαμε σήμερα θα είναι ουσιαστική για τον αποκλεισμό προϊόντων που κατασκευάζονται με τη χρήση της σύγχρονης δουλείας και για την κατάργηση του οικονομικού κινήτρου για τις εταιρείες να επιδίδονται σε καταναγκαστική εργασία. Θα προστατεύει τους καταγγέλλοντες, θα παρέχει θεραπεία στα θύματα και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ μας από τον ανήθικο ανταγωνισμό. Το κείμενό μας περιλαμβάνει ισχυρές διατάξεις για μια βάση δεδομένων και ανταποκρίνεται στο φύλο, όλα τα βασικά στοιχεία για διαρκή αντίκτυπο».

Μετά την ψηφοφορία, η συνεισηγήτρια Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, PT) δήλωσε: «27,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως υποφέρουν από καταναγκαστική εργασία, ένα είδος σύγχρονης δουλείας – θα πρέπει να τους αφιερώσουμε αυτή τη νίκη. Διασφαλίσαμε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία θα απαγορευθούν από την εσωτερική αγορά μέχρι να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για τη ζημιά που τους προκάλεσε. Η απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας προστατεύει επίσης τις εταιρείες που ακολουθούν τους κανόνες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τέλος, διευκολύνουμε την απόδειξη της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από το κράτος».

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.