Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές δεσμεύουν εισαγόμενο Πακιστανικό ρύζι λόγω σοβαρού κινδύνου για τους καταναλωτές.
Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα το ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από ρύζι προέλευσης Πακιστάν. Στο ρύζι εντοπίστηκαν οι πολύ επιβλαβείς για την υγεία, ουσίες αφλατοξίνες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, η έκθεση των καταναλωτών στα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν περισσότερο στο RASFF για αφλατοξίνες, αποτελεί ανησυχία για την υγεία. Το φορτίο με το ρύζι δεσμεύτηκε από τις αρχές και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απορρίπτει ρύζι προέλευσης Πακιστάν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στο ρύζι υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων ενώ είχε προηγηθεί και άλλη ενημέρωση για ανίχνευση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε ποσότητα πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό