Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα έστειλε πίσω εισαγόμενο ρύζι – Περιείχε καρκινογόνες αφλατοξίνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα έστειλε πίσω εισαγόμενο ρύζι – Περιείχε καρκινογόνες αφλατοξίνες
spot_img

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές δεσμεύουν εισαγόμενο Πακιστανικό ρύζι λόγω σοβαρού κινδύνου για τους καταναλωτές.

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα το ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από ρύζι προέλευσης Πακιστάν. Στο ρύζι εντοπίστηκαν οι πολύ επιβλαβείς για την υγεία, ουσίες αφλατοξίνες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, η έκθεση των καταναλωτών στα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν περισσότερο στο RASFF για αφλατοξίνες,  αποτελεί ανησυχία για την υγεία. Το φορτίο με το ρύζι δεσμεύτηκε από τις αρχές και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.

Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών  που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απορρίπτει ρύζι προέλευσης Πακιστάν.  Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στο ρύζι υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων ενώ είχε προηγηθεί και άλλη ενημέρωση για ανίχνευση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε ποσότητα πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μία απαράδεκτη απορία: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα