Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επέκταση της υδατοκαλλιέργειας η απάντηση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

ΑρχικήΝέαΗ επέκταση της υδατοκαλλιέργειας η απάντηση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
spot_img

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη οι δυνατότητες της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνη είναι τεράστιες

Με τον ανθρώπινο πληθυσμό που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, η επέκταση της θαλάσσιας καλλιέργειας θα είναι ένα «ζωτικό βήμα» για τη διατροφή του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature αυτόν τον μήνα. Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε μια διεθνή συνεργασία ερευνητών, εξέτασε τις δυνατότητες του ενός θερμαινόμενου ωκεανού να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη “παγκόσμια όρεξη”.

Επί του παρόντος, ο ωκεανός προμηθεύει μόνο το 17% της παγκόσμιας προσφοράς πρωτεΐνης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αλιεύεται άγρια. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, ο ωκεανός υπόσχεται να συμβάλει στην ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης για πρωτεΐνη, η οποία αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες γίνονται πλουσιότερες.

Ο Δρ. Reniel Cabral, συν-συγγραφέας και ανώτερος Λέκτορας στην Αλιεία στο Πανεπιστήμιο James Cook είπε πως η μελέτη προτείνει ότι με τη μεταρρύθμιση της αλιείας και την επέκταση της βιώσιμης θαλασσοκαλλιέργειας, η τρέχουσα κατά κεφαλήν παραγωγή θαλασσινών μπορεί να διατηρηθεί ή να αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ζεστά νερά αλλάζουν το πού μπορούν να ζήσουν τα ψάρια, τι θήραμα μπορούν να φάνε και πόσο καλά μπορούν να επιβιώσουν και τόσο οι αλιείς όσο και οι διαχειριστές αλιείας πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι προσαρμοστικές στο κλίμα μεταρρυθμίσεις της αλιείας θα είναι απαραίτητες αλλά ανεπαρκείς για τη διατήρηση της παγκόσμιας κατά κεφαλήν παραγωγής θαλασσινών, ακόμη και με επιθετικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, οι δυνατότητες για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια να αυξήσει τα κατά κεφαλήν θαλασσινά είναι τεράστιες. Αυτές οι αυξήσεις εξαρτώνται από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αλιείας, τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην τεχνολογία των ζωοτροφών και την καθιέρωση αποτελεσματικής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Αν και η κλιματική αλλαγή θα αμφισβητήσει την ικανότητα του ωκεανού να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις σε τρόφιμα, ο ωκεανός θα μπορούσε να παράγει περισσότερα τρόφιμα από ό,τι παράγει σήμερα μέσω ταχείας και φιλόδοξης δράσης για τη μείωση των εκπομπών, τη μεταρρύθμιση της αλιείας και την επέκταση των επιχειρήσεων βιώσιμης θαλάσσιας καλλιέργειας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα