Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Τριχινέλλωση στην Ευρώπη: μηδέν κρούσματα στην Ελλάδα για το 2019.

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Τριχινέλλωση στην Ευρώπη: μηδέν κρούσματα στην Ελλάδα για το 2019.
spot_img

Εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), η ετήσια έκθεση για την Τριχινέλλωση στην Ευρώπη, που αφορά το έτος 2019.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε στοιχεία για το 2019 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) στις 4 Νοεμβρίου του 2021. Το TESSy είναι ένα σύστημα συλλογής, ανάλυσης και διάδοσης δεδομένων σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες.

Είκοσι οκτώ χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ ανέφεραν στοιχεία για το 2019. Δεκαπέντε από αυτές ανέφεραν μηδενικά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επτά χώρες έδωσαν τις αναφορές τους σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό της ΕΕ για την τριχινέλλωση, οκτώ χώρες βασίστηκαν στον ορισμό του 2012, οκτώ χώρες χρησιμοποίησαν τον ορισμό του 2008 και μία χώρα (Λουξεμβούργο) τον ορισμό του 2002. Η Γαλλία, η Γερμανία η Ιταλία και η Σουηδία χρησιμοποίησαν έναν άλλο ορισμό.

Για το 2019, 12 χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ ανέφεραν 141 κρούσματα τριχινέλλωσης, εκ των οποίων 97 επιβεβαιώθηκαν, ενώ 44 ήταν πιθανά.

Η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία αντιπροσώπευαν το 79,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ το 2019.

Η τριχινέλλωση στην ΕΕ/ΕΟΧ ακολουθεί ένα εποχιακό μοτίβο, με τους αριθμούς των περιπτώσεων να κορυφώνονται συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Το 2019, παρατηρήθηκε κορύφωση τον Δεκέμβριο. Αυτό οφειλόταν σε μια τροφιμογενή εστία στην Ιταλία που προκλήθηκε από την Trichinella britovi.

Το 2019, τέσσερα κράτη μέλη ανέφεραν πέντε εστίες τριχινέλλωσης (Βουλγαρία (δύο), Κροατία (ένα), Ιταλία (ένα) και Ρουμανία (ένα)) στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων [4].

Οι δύο τροφιμογενείς εστίες που αναφέρθηκαν από τη Βουλγαρία προκλήθηκαν από απροσδιόριστα είδη Trichinella και επηρέασαν 27 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός που χρειάστηκε νοσηλεία.

Η Trichinella spiralis ενεπλάκη στις δύο εστίες που αναφέρθηκαν από την Κροατία και τη Ρουμανία. Οι εστίες αυτές αφορούσαν τρία και πέντε ανθρώπινα κρούσματα, αντίστοιχα, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία. Το τροφιμογενές ξέσπασμα που ανέφερε η Ιταλία προκλήθηκε από την T. britovi και τρία από τα εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν. Τα προϊόντα κρέατος αγριόχοιρων προσδιορίστηκε ως η πηγή της εστίας.

Οι τέσσερις εστίες που αναφέρθηκαν από τη Βουλγαρία (δύο), την Κροατία (μία) και τη Ρουμανία (μία) συνδέθηκαν με το χοιρινό κρέας και τα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα προϊόντα που προέρχονται από χοιρινό κρέας και αγριογούρουνο παραμένουν οι σημαντικότερες πηγές ανθρώπινης τριχινέλλωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/TRIC_AER_2019_Report.pdf

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο