Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Εξ ίσου αυξημένος κίνδυνος καρκίνου με το κάπνισμα – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΗλεκτρονικό τσιγάρο: Εξ ίσου αυξημένος κίνδυνος καρκίνου με το κάπνισμα - Νέα μελέτη
spot_img

Νέα έρευνα καταρρίπτει την πεποίθηση πως το άτμισμα είναι ακίνδυνο σε σχέση με τα τσιγάρα.

   Παρόμοιες αλλαγές στο DNA με τους καπνιστές που αναπτύσσουν καρκίνο, υφίστανται εκείνοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research. Καθώς λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που συνδέει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν καρκίνο, αλλά δείχνουν ότι «οι συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνες όσο αρχικά πιστεύαμε».

    Για τη μελέτη συλλέχθηκαν δείγματα κυττάρων από τα μάγουλα 4.000 ατόμων καθώς και από εκατοντάδες καπνιστές, καθώς και ατμιστές που δεν χρησιμοποιούν τακτικά καπνό. Αυτό έδειξε ότι τα κύτταρα στο στόμα, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον καπνό του τσιγάρου και του ατμού, είχαν «ουσιαστικά» αλλοιωθεί. Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στον καρκινικό ιστό του πνεύμονα καπνιστών που ανέπτυξαν καρκίνο. 

   Η μελέτη του UCL είναι η πρώτη που εξετάζει πώς το κάπνισμα και το άτμισμα μπορούν να τροποποιήσουν το DNA στα κύτταρα, σε μια διαδικασία γνωστή ως επιγενετική. Αυτές οι αλλαγές πιστεύεται ότι επιτρέπουν στα κύτταρα να διαιρεθούν πιο γρήγορα, δυνητικά να αναπτυχθούν σε όγκους. Οι ερευνητές μελέτησαν έναν τύπο επιγενετικής αλλαγής στα κύτταρα που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Η επιγενετική είναι ο όρος για παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας, που μπορούν να τροποποιήσουν και να καθορίσουν πώς εκφράζεται το DNA μας, όπως με την καταστολή γονιδίων που σταματούν τη διαίρεση των κυττάρων σε όγκους.

     Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chiara Herzog, δήλωσε: «Ενώ η επιστημονική συναίνεση είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή στη χρήση τους και είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις σχέσεις τους με Καρκίνος. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στο παρελθόν».

   Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εφευρέθηκαν από έναν Κινέζο φαρμακοποιό το 2003 και αρχικά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μικρούς αριθμούς καπνιστών. Καθώς όμως αυξανόταν η δημοτικότητά τους, οι γίγαντες του καπνού άρχισαν να αγοράζουν υπάρχουσες μάρκες και να λανσάρουν τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα για να παραμείνουν στην αγορά. Μέχρι το 2023, περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια αύξηση 30% σε ένα χρόνο. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak, επιλέγοντας να επιβάλει νέους περιορισμούς στις γεύσεις και τις συσκευασίες αφού δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.

https://www.thetimes.co.uk/article/vaping-cancer-smoking-damage-study-xwtv32fl9?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Best%20of%20Times%20-%20Wednesday%2020th%20March%202024&utm_term=audience_BEST_OF_TIMES

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο