Νέα έρευνα καταρρίπτει την πεποίθηση πως το άτμισμα είναι ακίνδυνο σε σχέση με τα τσιγάρα.
Παρόμοιες αλλαγές στο DNA με τους καπνιστές που αναπτύσσουν καρκίνο, υφίστανται εκείνοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research. Καθώς λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που συνδέει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν καρκίνο, αλλά δείχνουν ότι «οι συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνες όσο αρχικά πιστεύαμε».
Για τη μελέτη συλλέχθηκαν δείγματα κυττάρων από τα μάγουλα 4.000 ατόμων καθώς και από εκατοντάδες καπνιστές, καθώς και ατμιστές που δεν χρησιμοποιούν τακτικά καπνό. Αυτό έδειξε ότι τα κύτταρα στο στόμα, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον καπνό του τσιγάρου και του ατμού, είχαν «ουσιαστικά» αλλοιωθεί. Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στον καρκινικό ιστό του πνεύμονα καπνιστών που ανέπτυξαν καρκίνο.
Η μελέτη του UCL είναι η πρώτη που εξετάζει πώς το κάπνισμα και το άτμισμα μπορούν να τροποποιήσουν το DNA στα κύτταρα, σε μια διαδικασία γνωστή ως επιγενετική. Αυτές οι αλλαγές πιστεύεται ότι επιτρέπουν στα κύτταρα να διαιρεθούν πιο γρήγορα, δυνητικά να αναπτυχθούν σε όγκους. Οι ερευνητές μελέτησαν έναν τύπο επιγενετικής αλλαγής στα κύτταρα που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Η επιγενετική είναι ο όρος για παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας, που μπορούν να τροποποιήσουν και να καθορίσουν πώς εκφράζεται το DNA μας, όπως με την καταστολή γονιδίων που σταματούν τη διαίρεση των κυττάρων σε όγκους.
Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chiara Herzog, δήλωσε: «Ενώ η επιστημονική συναίνεση είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή στη χρήση τους και είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις σχέσεις τους με Καρκίνος. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στο παρελθόν».
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εφευρέθηκαν από έναν Κινέζο φαρμακοποιό το 2003 και αρχικά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μικρούς αριθμούς καπνιστών. Καθώς όμως αυξανόταν η δημοτικότητά τους, οι γίγαντες του καπνού άρχισαν να αγοράζουν υπάρχουσες μάρκες και να λανσάρουν τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα για να παραμείνουν στην αγορά. Μέχρι το 2023, περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια αύξηση 30% σε ένα χρόνο. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak, επιλέγοντας να επιβάλει νέους περιορισμούς στις γεύσεις και τις συσκευασίες αφού δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης.