Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ημερομηνία λήξης: Η ” Άγρια Δύση ” των ετικετών στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗμερομηνία λήξης: Η " Άγρια Δύση " των ετικετών στα τρόφιμα
spot_img

Οι λέξεις “μετράνε” – Έρευνα για την επισήμανση της ημερομηνίας λήξης από το Πανεπιστήμιο Cornell.

Η αλλαγή της διατύπωσης σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης σε ευπαθή τρόφιμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Cornell.

Μια έρευνα καταναλωτών διαπίστωσε ότι μία συγκεκριμένα διατύπωση – για παράδειγμα “καλύτερη πριν από”, σε αντίθεση με “καλύτερη αν χρησιμοποιείται πριν από”, είχε τη δυνατότητα να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τον τύπο του εν λόγω τροφίμου. Και όπως είναι φυσικό, όσο πιο ευπαθές είναι ένα τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα απόρριψής του.

Αυτή η εργασία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις προτάσεις πολιτικής σχετικά με τις ετικέτες ημερομηνίας όσο και τις επιπτώσεις στην αγορά από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

«Μερικοί καταναλωτές μπορεί να κάνουν ένα τεστ μυρωδιάς για να δουν αν το φαγητό είναι ακόμα καλό, ενώ άλλοι μπορεί απλώς να κοιτάξουν την ετικέτα της ημερομηνίας και να το απορρίψουν», είπε ο Brad Rickard , καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διοίκησης Charles H. Dyson και ανώτερος συγγραφέας του βιβλίου « Ετικέτες ημερομηνίας, απορρίμματα τροφίμων και συνέπειες της αλυσίδας εφοδιασμού », το οποίο δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση της Αγροτικής Οικονομίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λέξεις « use» (χρήση) ή «Use before» (χρήση πριν από) φαινόταν να επικοινωνούν πιο άμεσα τις αντιληπτές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων από την κατανάλωση μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της σπατάλης τροφίμων. Αντίθετα η διατύπωση «best by» (καλύτερη πριν από) φαινόταν να αναφέρεται αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων πέρα ​​από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και οδηγεί σε λιγότερα απόβλητα.

Το κίνητρο για αυτή τη δουλειά, είπε ο Rickard, πηγάζει από το τοπίο της «άγριας δύσης» των ετικετών με ημερομηνίες τροφίμων, το οποίο αναμένεται να οφείλεται, εν μέρει, στην επιθυμία των κατασκευαστών να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. 

«Μπαίνεις στο τμήμα γιαουρτιού στο παντοπωλείο», είπε ο Rickard, «και βλέπεις πολλές διαφορετικές ετικέτες – μερικές λένε «χρησιμοποιώ», άλλες λένε «καλύτερα πριν από », μερικές λένε «καλύτερα αν χρησιμοποιείται πριν από» ή «φρέσκο ​​από», «πωλείται από»… δεν υπάρχει νομοθεσία και κανόνες για τις ημερομηνίες στις ετικέτες».

Στην έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν, σε μια κλίμακα 1-5 (το 5 είναι εξαιρετικά πιθανό) την πιθανότητα απόρριψης 15 διαφορετικών ειδών τροφίμων και ποτών των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε ξεπεραστεί κατά μία ημέρα. Στην πρώτη ενότητα της έρευνας, η ερώτηση περιελάμβανε μόνο την ημερομηνία λήξης (δηλ. ημερομηνία/μήνα/έτος). Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε την ημερομηνία μαζί με 10 διαφορετικές παραλλαγές διατύπωσης.

Τέσσερις από τις παραλλαγές της ετικέτας ήταν οι πιο συχνές που υπάρχουν: “Βέλτιστη εάν χρησιμοποιείται από”, “Καλύτερο από”, “Χρήση από”, και “Sell by.” Οι άλλες έξι είχαν μια ετικέτα ημερομηνίας και έναν βιοαισθητήρα, μια οπτική ένδειξη της ποιότητας των τροφίμων. Οι βιοαισθητήρες – οι οποίοι ανιχνεύουν την ανάπτυξη μικροβίων και αλλάζουν ανάλογα τα χρώματα – είναι δημοφιλείς σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένοι στις ΗΠΑ. Για την έρευνα, οι ερευνητές επέλεξαν βιοαισθητήρες με τα χρώματα πράσινο (φρέσκο), μπλε (λιγότερο φρέσκο) και μοβ (παλαιότερα φρέσκο).

Τα 15 τρόφιμα που επιλέχθηκαν για την έρευνα – συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των μπισκότων, του κοτόπουλου, των συσκευασμένων χόρτων σαλάτας και της κονσέρβας σούπας – συνήθως χρησιμοποιούν ετικέτες ημερομηνίας. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μια αύξηση στις προθέσεις απόρριψης με την ετικέτα ημερομηνίας «Χρήση έως» και «Καλύτερο εάν χρησιμοποιήθηκε έως», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με αυτές τις ετικέτες ημερομηνίας απορρίπτονταν και αντικαθιστώνται συχνότερα.

Ο Rickard είπε επίσης ότι η καινοτομία της τεχνολογίας βιοαισθητήρα είχε απήχηση στους συμμετέχοντες στην έρευνα των ΗΠΑ και όταν παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες ως πράσινο (φρέσκο), οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά απόρριψης.

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από επιχορήγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του USDA, καθώς και μέσω του USDA Hatch Project NYC.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα