Nέοι κανόνες από τον FDA σχετικά με την ετικέτα του “υγιεινού” σε ορισμένα τρόφιμα ανοίγουν νέα μέτωπα με τη βιομηχανία τροφίμων.
Το τι είναι υγιεινό και τι όχι αφορά τόσο το τι περιέχει μέσα το προϊόν, όσο και το τι οφέλη και θρεπτικά συστατικά προσφέρει στον καταναλωτή. Αλλά η ετικέτα του “υγιεινού” στα τρόφιμα υπόκειται σε τόσο συνεχείς αλλαγές κα ανατροπές, που τελικά προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές.
Θύμα αυτής της σύγχυσης που προκαλείται από τις αλλαγές φαίνεται ότι πέφτει και το φυστικοβούτυρο. Σύμφωνα με την κριτική που ασκούν οι φορείς της αμερικανικής βιομηχανίας στους κανόνες που προτείνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το φυστικοβούτυρο με χαμηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια για το χαρακτηρισμό τους ως “υγιεινών” στις ετικέτες των προϊόντων.
Οι νέοι κανόνες που προτείνει ο FDA δημοσιεύτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι ανοικτοί για διαβούλευση και σχόλια από εμπλεκόμενους φορείς και ιδιώτες μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2023.
Η Ομοσπονδία Φυστικοπαραγωγών των ΗΠΑ είναι η πρώτη που αντιδρά, επισημαίνοντας ότι η προσθήκη μικρής ποσότητας ζάχαρης στο φυστικοβούτυρο που εδώ και δεκαετίες συνηθίζεται για βελτίωσης της γεύσης μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς που αγαπούν το φυστικοβούτυρο στο να το αποφεύγουν.
“Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών και περιέχει υψηλά επίπεδα αργινίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Αλλά αν εφαρμοστεί ο νέος κανόνας που προτείνει ο FDA θα εξαιρεθεί από τον ορισμό του υγιεινού“, επισημαίνει αμερικανική Ομοσπονδία Φυστικοπαραγωγών. Η ομοσπονδία αντιπροτείνει ένα όριο ζάχαρης αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι.
Ανάλογες προτάσεις διατυπώνουν οι παραγωγοί και για τα κορεσμένα λίπη, που σε μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση του τελικού προϊόντος, του φυστικοβούτυρου. Οι φυστικοπαραγωγοί καταλογίζουν ασυνέπεια στον FDA γιατί προτείνει χαμηλότερα όρια σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά για μεικτά τρόφιμα γαλακτοκομικών σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα με φυστικοβούτυρο.
Ανάλογες διαμαρτυρίες διατυπώνουν οι αμερικανοί παραγωγοί κερασιών και αποξηραμένων φρούτων (tart cherries), που προσθέτουν μικρή ποσότητα ζάχαρης στα προϊόντα τους για ενίσχυση της γεύσης. Με επιστολή στον FDA εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο προτεινόμενος νέος κανόνας “αποθαρρύνει την κατανάλωση αποξηραμένων προϊόντων τάρτας κερασιού που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά” και προκαλεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ άλλων αποξηραμένων φρούτων, που ίσως δεν έχουν τόσο ανάγκη την προσθήκη μικρής ποσότητας ζάχαρης.
Στον “πόλεμο” για ην ετικέτα του υγιεινού τροφίμου έχει μπει όλη η βιομηχανία τροφίμων. Η εταιρεία EGO Foods που παράγει σνακ με βάση τη βρώμη τονίζει ότι “η ζάχαρη έχει δυσφημιστεί αδικαιολόγητα”, ενώ και η Διεθνής Ένωση Γαλακτοκομικών Τροφίμων ( IDFA) εκφράζει τον φόβο ότι πολλά θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα θα χάσουν την ετικέτα του “υγιεινού” με τους νέους κανόνες για την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης.
Ο FDA, πάντως, και ενώ η διαβούλευση για τον κανονισμό συνεχίζεται για σχεδόν δυο μήνες ακόμη, υπερασπίζεται την πρότασή του που για πρώτη φορά περιορίζει την ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης που μπορούν να συμπεριλάβουν οι εταιρείες σε προϊόντα που έχουν τον χαρακτηρισμό “υγιεινό”, που φυσικά αποτελεί και ισχυρό στοιχείο μάρκετινγκ. Επιπλέον, ο FDA ανησυχεί ότι η ενθάρρυνση κριτηρίων για τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά δίνει ώθηση στον εμπλουτισμό των προϊόν με κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα . Γι’ αυτό και προκρίνει ο χαρακτηρισμός “υγιεινό” να αποδίδεται σε ομάδες προϊόντων με βάση το κύριο συστατικό τους, πχ δημητριακά ολικής άλεσης.
Πηγή: Food Navigator