Από τη ρέγκα julesild της Δανίας ως το παντεσπάνι με μαρμελάδα βερίκοκο της Νοτίου Αφρικής.
Στην Ελλάδα, το εορταστικό γεύμα περιλαμβάνει, από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες που συνοδεύουν και όλη την περίοδο των εορτών, γαλοπούλα στο φούρνο που συνοδεύεται με πατάτες και διαφορά συνοδευτικά, και φυσικά τη βασιλόπιτα στην αλλαγή του χρόνου. Ωστόσο, το εθιμοτυπικό τραπέζι των εορτών, διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα πόσο μάλλον από ήπειρο σε ήπειρο. Το NationalGeographic έχει συλλέξει 15 διαφορετικά πιάτα και ποτά Χριστουγέννων, από όλο τον κόσμο.
- ΠΟΛΩΝΙΑ: Barszcz
Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων στην Πολωνία χωρίς κρέας ξεκινά όταν το πρώτο αστέρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Η γιορτή των 12 πιάτων (που αντιπροσωπεύει τους 12 αποστόλους και τους 12 μήνες του χρόνου), η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει κυπρίνο, pierogi (γεμιστές ντάμπλινγκ) και μια επιλογή από επιδόρπια φρούτων και παπαρουνόσπορου, ξεκινά με σούπα παντζαριού, barszcz. Τα ωμά παντζάρια σιγομαγειρεύονται σε ζωμό λαχανικών με ξύδι και λίγο σκόρδο προτού στραγγιστεί ολόκληρο για να αφήσει ένα ζωμό με έντονο χρώμα. Παραδοσιακά σερβίρονται με μικρά ζυμαρικά γεμάτα μανιτάρια γνωστά ως uszka («μικρά αυτιά»). - ΔΑΝΙΑ: Julesild
Είτε είναι τουρσί, καπνιστή ή τηγανητή, η ρέγγα βρίσκεται στο μενού στη Δανία 365 ημέρες το χρόνο. Αλλά τα Χριστούγεννα απαιτούν ένα ιδιαίτερο είδος. Σερβίρεται ως ορεκτικό κατά τη διάρκεια του julefrokost (χριστουγεννιάτικα γεύματα που απολαμβάνουν όλο τον Δεκέμβριο μεταξύ φίλων, οικογένειας και συναδέλφων), η ρέγγα julesild είναι τουρσί και καρυκευμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και σανδαλόξυλο. Τρώγεται καλύτερα με μια φέτα rugbrød (δανικό ψωμί σίκαλης) και μια κουταλιά σπιτικό remoulade. Ωστόσο, εξοικονομήστε λίγο χώρο για το συνοδευτικό gravlax και τα αλλαντικά. - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Bibingka
Τρώγεται για πρωινό μετά το Misa de Gallo (Μεσονύχτια Λειτουργία) την παραμονή των Χριστουγέννων, το bingka είναι ένα ζυμωτό κέικ από ρυζάλευρο που περιλαμβάνει γάλα καρύδας, βούτυρο και αυγά. Οι πιο πολυτελείς εκδοχές συνοδεύονται από λιωμένο τυρί, αλατισμένο αυγό πάπιας και ένα γενναιόδωρο πασπάλισμα τριμμένης καρύδας. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ζεστά κάρβουνα, σε πήλινο σκεύος με φύλλα μπανάνας, αλλά μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε αυτό το αλμυρό γλυκό κέικ σε οικιακό φούρνο χρησιμοποιώντας μια φόρμα για κέικ. - ΓΚΟΑ: Sorpotel
Το δυτικό κρατίδιο Γκόα της Ινδίας ήταν αποικία της Πορτογαλίας για τέσσερις αιώνες, που σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα εδώ επηρεάζονται πολύ από τις πορτογαλικές παραδόσεις. Εκτός από τα κάλαντα και τις σκηνές της φάτνης σε φυσικό μέγεθος, ένα σημαντικό μέρος των εορτασμών της παραμονής των Χριστουγέννων της Γκόα είναι το sorpotel, ένα πικάντικο στιφάδο. Το πιάτο αποτελείται από χοιρινό (παραδοσιακά συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού και της καρδιάς) μαγειρεμένο αργά σε κανέλα, κύμινο και τσίλι Κασμίρ. Το Sana, κέικ ρυζιού με λικέρ καρύδας, είναι το τέλειο συνοδευτικό. - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Lanttulaatikko
Η Φινλανδία απολαμβάνει το μεγαλύτερο εορταστικό γεύμα της την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου το ψητό ζαμπόν, το καπνιστό ψάρι και η σαλάτα με παντζάρια τουρσί είναι το επίκεντρο. Εξίσου σημαντικές είναι και οι κατσαρόλες λαχανικών που συνοδεύουν το κρέας, όπως το lanttulaatikko, ένα πικαντικο σουηδικό κέικ. Αυτό πρώτα βράζεται και πολτοποιείται, μετά συνδυάζεται με διπλή κρέμα γάλακτος, τριμμένη φρυγανιά, μοσχοκάρυδο και τραχύλι πριν το ψήσιμο. Για ένα χρυσαφένιο, τραγανό φινίρισμα, φυλάξτε λίγη βουτυρωμένη τριμμένη φρυγανιά για να την πασπαλίσετε από πάνω πριν τη μαγειρέψετε. - ΜΕΞΙΚΟ: Ponche Navideño
Εάν απέχετε αυτά τα Χριστούγεννα, το ponche navideño του Μεξικού, ή αλλιώς χριστουγεννιάτικο γροθάκι, προσφέρει μια εναλλακτική λύση χωρίς οινόπνευμα στο ζεστό κρασί. Αυτό το εορταστικό ποτό, που φτιάχνεται από σιγοβράζοντα φρούτα όπως γκουάβα και μήλα με ακατέργαστο ζαχαροκάλαμο, κανέλα και ιβίσκο, σερβίρεται παραδοσιακά ενόψει της παραμονής των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του Las Posadas, μιας εβδομαδιαίας γιορτής που θυμάται το ταξίδι του Ιωσήφ και της Μαρίας από Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ. Για ένα ponche con piquete («γροθιά με τσίμπημα»), προσθέστε λίγο τεκίλα ή κονιάκ. - ΣΙΚΕΛΙΑ: Buccellato
Οι Σικελοί ξέρουν ένα ή δύο πράγματα για τα επιδόρπια, ενώ μεγάλο μέρος της Ιταλίας ολοκληρώνει το μεσημεριανό γεύμα των Χριστουγέννων με panettone με σοκολάτα ή σταφίδα, η Σικελία είναι απασχολημένη με την προετοιμασία του buccellato, ενός κυκλικού κέικ με αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Οφείλει μεγάλο μέρος της χαρακτηριστικής του γεύσης στη marsala, ένα ισχυρό ενισχυμένο κρασί (που πήρε το όνομά του από την πόλη Marsala της Σικελίας), που προστέθηκε στη ζύμη ζαχαροπλαστικής πριν το ψήσιμο στο φούρνο. Το Sopa de galets, μια καταλανική χριστουγεννιάτικη παράδοση, είναι ένας κόπος αγάπης: ο ζωμός, που παρασκευάζεται από ένα μείγμα από κόκκαλα βοείου κρέατος και ζαμπόν, στήθος κοτόπουλου, χοιρινό τρότερ και λαχανικά, πρέπει να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες. - ΙΣΠΑΝΙΑ: Sopa de galets
Στην περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας, το χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα ξεκινά με το sopa de galets, μια κρεατόσουπα με κοχύλια ζυμαρικών. Ο ζωμός, που φτιάχνεται από μείγμα κόκκαλων βοείου κρέατος και ζαμπόν, στήθος κοτόπουλου, χοιρινό τρότερ και λαχανικά, πρέπει να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, ο φρεσκοκομμένος μοσχαρίσιος και το χοιρινό κρέας τυλίγονται σε μπάλες μεγέθους μπουκιάς και ρίχνονται στο ζωμό μαζί με τις πολύ σημαντικές γαλέτες, τα αγαπημένα γιγάντια κοχύλια ζυμαρικών της Καταλονίας. - ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Παστέλες
Το Πουέρτο Ρίκο γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια ποικιλία από πιάτα γεμάτα κρέας, από pernil (αργό ψητό χοιρινό) μέχρι arroz con gandules (ρύζι με αρακά περιστεριού). Αυτό που ακολουθεί είναι συχνά ένα πιάτο με παστέλες, πλανανόφυλλα γεμιστά με κιμά χοιρινού κρέατος. Τυλιγμένα σε φύλλα πλανάνας πριν το μαγείρεμα, μοιάζουν με τα ταμάλι του Μεξικού, αλλά τα Πορτορικάνα παστέλια είναι βρασμένα και όχι στον ατμό. Τα καλύτερα είναι καρυκευμένα με σπιτικό adobo, ένα μείγμα από σκόρδο, ρίγανη, μαύρο πιπέρι και κουρκουμά. - ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Pinnekjøtt
Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, στις 24 Δεκεμβρίου, οι δρόμοι γεμίζουν με τον σαρκώδη καπνό από παϊδάκια αρνιού ψημένα σε ξύλα. Το Pinnekjøtt πρώτα στεγνώνει, ωριμάζει ή καπνίζεται και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά πάνω από ξύλο σημύδας μέχρι το κρέας να γίνει ζουμερό και τρυφερό. Τα πιο παραδοσιακά συνοδευτικά είναι ο πουρές σουηδίου και καρότου και μια γλυκιά μαρμελάδα lingonberry. Συνήθως ενθαρρύνεται επίσης ένα σφηνάκι akevitt, ένα σκανδαναβικό απόσταγμα με μάραθο, κύμινο και αστεροειδή γλυκάνισο. - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Pan de jamón
Το pan de jamón της Βενεζουέλας, ένα γλυκό-αλμυρό ψωμί που γεννήθηκε σε ένα αρτοποιείο το 1905 Καράκας, σερβίρεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων, αν και είναι συχνά διαθέσιμο σε αρτοποιεία όλο τον Δεκέμβριο. Όπως ένα αλμυρό ελβετικό ρολό, το μακρύ καρβέλι, το οποίο μπορεί να γίνει και με ζύμη φιλό, είναι γεμάτο με ψητό ζαμπόν, σταφίδες και πράσινες ελιές και συχνά συνοδεύει πιάτα όπως hallacas (ζύμη βραστή καλαμποκιού γεμιστό με κρέας) και dulce de lechoza ( ένα γλυκό επιδόρπιο παπάγια). Για έξτρα κέρασμα (χριστουγεννιάτικα είναι άλλωστε) προσθέστε τυρί. Το κέικ Malva προορίζεται για ειδικές περιστάσεις όλο το χρόνο στη Νότια Αφρική, αλλά τα Χριστούγεννα έχουν παραλλαγές που ενσωματώνουν κονιάκ ή Amarula, ένα τοπικό λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται από φρούτα marula. - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Πουτίγκα Malva
Η πουτίγκα Malva, ένα παντεσπάνι που περιέχει μαρμελάδα βερίκοκο, είναι ένα από τα πιο παρακμιακά επιδόρπια της Νότιας Αφρικής. Προορίζεται για ειδικές περιστάσεις όλο το χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα έχουν παραλλαγές που ενσωματώνουν κονιάκ ή Amarula, ένα νοτιοαφρικανικό λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται από φρούτα marula. Ενώ το κέικ είναι ακόμα ζεστό, περιχύνεται γενναιόδωρα με μια ζαχαρούχα σάλτσα βουτύρου-κρέμας, δίνοντας στο χρυσό παντεσπάνι μια αφράτη, καραμελωμένη υφή παρόμοια με την κολλώδη πουτίγκα καραμέλας. - ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Rooster doro wat
Οι Ορθόδοξοι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, ή Ganna, στις 7 Ιανουαρίου. Η 43ήμερη νηστεία τους, η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, σπάει με το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, τον κόκορα ντόρο βατ, ένα φλογερό στιφάδο κοτόπουλου με βραστά αυγά. Το κλειδί για ένα υπέροχο wat είναι το berbere, ένα αιθιοπικό μείγμα μπαχαρικών που παρασκευάζεται από τριγωνόφυλλο, κάρδαμο και κόλιανδρο (μεταξύ άλλων μπαχαρικών), καθώς και άφθονο βούτυρο. - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Feuerzangenbowle
Το feuerzangenbowle, μεταφραζόμενο σε «φωτιά τσιμπίδα», δεν είναι ένα συνηθισμένο ζεστό κρασί. Το ποτό, το οποίο σερβίρεται στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές όλο τον Δεκέμβριο, ξεκινά ως ένα κανονικό glühwein (ζεστό κόκκινο κρασί εμποτισμένο με φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και κάρδαμο). Αλλά τότε συμβαίνει κάτι μαγικό: ένας κώνος ζάχαρης εμποτισμένος με ρούμι, γνωστός ως zuckerhut, καίγεται πάνω από το κρασί, γεμίζοντας το καρυκευμένο κόκκινο υγρό με σταγόνες καραμελωμένης, αλμυρής ζάχαρης. - ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φαρόφα
Το εορταστικό δείπνο της Βραζιλίας ξεκινά αργά την παραμονή των Χριστουγέννων, συχνά συνεχίζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων. Το γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει bacalhau (αλατισμένος μπακαλιάρος), ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ελαφριά συνοδευτικά όπως λάχανο σκόρδου και πατατοσαλάτα. Αλλά μια συνταγή που κάνει σχεδόν πάντα την εμφάνισή της είναι η φαρόφα, ένα μείγμα φρυγανισμένου αλεύρου μανιόκας που μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά που στάζει με βούτυρο και σκόρδο. Οι τελικές πινελιές μπορεί να διαφέρουν, αλλά το καπνιστό μπέικον, οι σταφίδες και τα καρύδια είναι οι νικητές.