Το διάσημο “κλικ” που συμβόλισε το άνοιγμα της Κίνας στον Δυτικό κόσμο.
Είναι γνωστό πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, μια φωτογραφία ντοκουμέντου όμως, είναι πολλές παραπάνω. Λήψη που αποτυπώνει μια στιγμή στην ιστορία, μια κορύφωση, μια αντίθεση αλλά και κάτι καινούριο, καινούριο για την εποχή.
H φωτογραφία απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που στέκεται χαμογελώντας με μια coca-cola στο χέρι σαν να προτρέπει το κοινό να δοκιμάσει. Προφανώς είναι χειμώνας και προσπαθεί να προστατέψει το ένα του χέρι από το κρύο, κρατώντας το μέσα στην τσέπη του. Εμφανώς “κολλημένος” ο ευρυγώνιος φακός στο πρόσωπο του νέου, έχει καταφέρει να αποδώσει τόσο άρτια την έκφραση αλλά και το περιβάλλον του.
Σήμερα η coca- cola είναι ίσως το πιο διάσημο προϊόν στον κόσμο όμως τι συνέβαινε πίσω στο 1981 που τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία; Το διάσημο “κλικ”, έγινε από τον βραβευμένο με Pulitzer φωτογράφο του αμερικανικού πρακτορείου Associated Press, Liu Heung Shing, όταν η coca-cola έφτασε στα χέρια των κινέζων.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία “μέσα από τα μάτια” του 2023, είναι σχεδόν ειρωνεία την στιγμή που οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ένας χαρούμενος Κινέζος που προτάσσει το πιο διάσημο αμερικανικό σύμβολο, πόσο αστείο;
Ο Liu σε ηλικία 20 χρονών άρχισε να εργάζεται για το περιοδικό Time στο Πεκίνο και, σύμφωνα με έρευνα του CNN, ένιωσε ότι η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι μιας μεγάλης πολιτιστικής αλλαγής μετά τον θάνατο του Mao Zedong το 1976. «Οι αλλαγές (στην αρχή) ήταν λεπτές, και αν δεν ζούσατε εκεί, δεν θα το είχατε παρατηρήσει», αναφέρει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο σπίτι του στο Χονγκ Κονγκ. Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του είναι εκείνη με το πορτρέτο του Mao Zedong, που μόλις έχει κατέβει από τον τοίχο, που κάποτε ήταν κρεμασμένο σε περίοπτη θέση. Γρήγορα τράβηξε εικόνες εργαζομένων που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από την απεικόνιση του αείμνηστου Προέδρου, με μερικά από τα ικριώματα τους ορατά στο
κάδρο.
Αυτή ήταν τότε η Κίνα που «ξεφεύγει από τη σκιά του Μάο», είπε. Σύμφωνα με το CNN, τον Δεκέμβριο του 1978, η Coca-Cola έγινε η πρώτη ξένη επιχείρηση στην οποία επετράπη να εισέλθει στην αγορά της Κίνας μετά την κομμουνιστική επανάσταση. Τον ίδιο μήνα, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την εξομάλυνση των
σινοαμερικανικών σχέσεων και ο Deng Xiaoping ξεκίνησε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας με την πολιτική του «Ανοιχτές Πόρτες». Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, η Coca-Cola εισήχθη στην Κίνα τη δεκαετία του 1920, αλλά είχε αναγκαστεί να φύγει το 1949, μαζί με άλλες ξένες εταιρείες, από μια κυβέρνηση που τη θεωρούσε προϊόν της μεσαίας τάξης.
Ο διάσημος πλέον φωτογράφος Liu, είχε φωτογραφίσει τα εγκαίνια ενός εργοστασίου εμφιάλωσης στο Πεκίνο, απαθανατίζοντας τον πρόεδρο της Coca-Cola Roberto Goizueta και τους Κινέζους εμπορικούς αξιωματούχους να πίνουν Coca Cola και να κρατούν μπουκάλια ψηλά υπό τις κραυγές «ganbei» (εις υγείαν). Έπειτα βρήκε έναν άντρα ονόματι Zhang Wei να αγοράζει μια κόκα κόλα από ένα μικρό περίπτερο. «Θυμάμαι ότι έκανε ένα σχόλιο όταν ήπιε αυτή τη σιροπιαστή κόκα κόλα: «Έχει τόση γεύση» είπε ο Λιου, ο οποίος κατέληξε να τραβήξει μερικές λήψεις με ένα από τα γραφικά περίπτερα του αυτοκρατορικού παλατιού στο βάθος. “Ως φωτογράφος, φυσικά συνειδητοποίησα τη σημασία. Ότι αυτός ο άνθρωπος, ντυμένος με ένα πανταχού παρόν παλτό PLA (Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό), ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που το γεύτηκαν”, είπε, προσθέτοντας: “Αλλά δεν συνειδητοποίησα ότι θα γινόταν μέρος της κινεζικής συλλογικής μνήμης.
Η εικόνα δημοσιεύτηκε ευρέως το 1983, και εμφανίστηκε στο φωτογραφικό βιβλίο του Liu “China after Mao”, με μια συλλογή εικόνων που τραβήχτηκαν μεταξύ 1976 και το 1982. Πιο πρόσφατα την συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “Liu Heung Shing: A Life in a Sea of Red”.
Και ακριβώς όπως εκείνες οι φωτογραφίες νεαρών φοιτητών ακτιβιστών που ζητούν δημοκρατία, η φωτογραφία της Coca-Cola του Liu φαίνεται να ανήκει σε άλλη εποχή.
Πηγή: CNN