Βιγρινία Κιμπουρόπουλου
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια διατροφική παράδοση, η οποία βασίζεται, κυρίως, στη μεσογειακή δίαιτα. Όσες χώρες έχουν υιοθετήσει τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερο λαχανικά, καρπούς, κρέας ψάρι και, φυσικά, ελαιόλαδο, απολαμβάνουν οφέλη στην υγεία τους π.χ. χαμηλότερο ρίσκο για ασθένειες της καρδιάς ή καρκίνο.
Υπάρχουν, βέβαια, πολλές, διαφορετικές κουλτούρες φαγητό. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της μυστικά που προσφέρουν μια μακροχρόνια, υγιεινή ζωή. Πολλά από αυτά μπορεί να ταιριάζουν και στις δικές μας συνήθειες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Παρακάτω, θα γνωρίσουμε μερικές, καθημερινές συνήθειες που έχουν στο φαγητό 6 χώρες του κόσμου.
Ιαπωνία
Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου φημίζεται για την νόστιμη και ελαφριά κουζίνα της. Οι Ιάπωνες διατηρούν μια πολύ απλή συνήθεια, την οποία συνιστούν, μάλιστα, και πολλοί διατροφολόγοι: πολλές και σχετικά μικρές μερίδες. Από τη διατροφή των Ιαπώνων δεν απουσιάζει, επίσης, το χρώμα, καθώς οι σούπες, τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα τους είναι πλούσια σε λαχανικά. Προτιμούν, επίσης, ψάρια και αποφεύγουν την κατάχρηση κόκκινου κρέατος.
Κίνα
Μιας και οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει κινέζικο, ίσως έχετε παρατηρήσει πως οι κινέζοι χρησιμοποιούν ξυλάκια σαν πιρούνια, τα λεγόμενα chopsticks. Αυτό που, ίσως δε γνωρίζατε είναι πως τα chopsticks χρησιμεύουν και στην επιβράδυνση της διαδικασίας του φαγητού, πράγμα που βοηθά στην καλύτερη πέψη και στο να μην τρώμε από λαιμαργία. Τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό στα γεύματά τους, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον το μισό από το πιάτο. Η σούπα είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος της διατροφικής κουλτούρας της Κίνας και συχνά περιλαμβάνει ένα στοιχείο που έχει υποστεί ζύμωση, όπως το miso που αποτελεί κάτι σαν φυσικό προβιοτικό για το έντερο. Η Ιαπωνία και η Κίνα μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στη διατροφή τους και στις συνήθειες τους.
Αιθιοπία
Η παραδοσιακή αιθιοπική κουζίνα δίνει έμφαση στα λαχανικά με ρίζα, τα φασόλια και τις φακές και είναι ελαφριά στα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα. Ένα διατροφικό μυστικό της Αιθιοπίας είναι το Injera , το παραδοσιακό αιθιοπικό ψωμί φτιαγμένο από αλεύρι teff , πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και πρωτεΐνη. Χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε παραδοσιακά πιάτα τους, όπως είναι το wat, ένα είδος στιφάδου.
Σουηδία
Η σκανδιναβική κουζίνα μπορεί να μην χρησιμοποιεί όσα λαχανικά όσα οι προηγούμενες χώρες, αλλά έχει αρκετά υγιεινά στοιχεία. Το ψωμί σίκαλης είναι ένα βασικό προϊόν, ιδιαίτερα στη σουηδική κουζίνα. Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, αλλά και στην πέψη. Επίσης, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο το λευκό ψωμί .Οι Σουηδοί και γενικότερα οι σκανδιναβοί, προτιμούν τοπικά και εποχιακά προϊόντα, άρα και τρόφιμα που μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε ψυχρότερα κλίματα . Χόρτα, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά ρίζας, κυριαρχούν σε ένα σουηδικό νοικοκυριό.
Ινδία
Το ινδικό φαγητό είναι γεμάτο με βότανα και μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, κάρυ, τζίντζερ και κάρδαμο. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν καψεϊνη, η οποία λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν λιποδιαλυτής. Βοηθούν, ακόμη, και στη μείωση της χοληστερόλης . Τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρωματικά, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .
Ιταλία
Το μυστικό μιας υγειούς καρδιάς για του Ιταλούς είναι το κρασί. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρδιακές παθήσεις. Το κλειδί είναι «παν μέτρον άριστον». Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες, δύο για τους άνδρες είναι η συνιστώμενη ποσότητα.
Πηγές: https://greatist.com/health/healthy-habits-from-around-the-world#italy
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-healthy-diet-worldhttps://www.sclhealth.org/blog/2019/07/how-other-countries-practice-healthy-eating/