Θα φάτε περισσότερο ποπ κορν αν σερβίρεται σε χάρτινο κουτί ή σε πλαστικό κουτί;
Μελέτη Πανεπιστημίων του Βελγίου που δημοσιεύτηκε στο Food Qualityand Preference, είχε στόχο να διερευνήσει εάν και πώς, τα υλικά της συσκευασίας τροφίμων επηρεάζουν την ποσότητα κατανάλωσης του περιεχομένου.
Μέχρι σήμερα, η έρευνα για τις συσκευασίες τροφίμων έχει επικεντρωθεί κυρίως σε στοιχεία σχεδίασης γραφικών συσκευασιών, όπως χρώματα και εικόνες, ή λεκτικά, όπως επωνυμίες, λογότυπα εμπορικών σημάτων, ισχυρισμοί οφελών και διατροφικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, τα στοιχεία σχεδίασης γραφικών πακέτων μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη του πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα, οδηγώντας τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όμως δεν είχε μελετηθεί, εάν επηρεάζουν και την ποσότητα κατανάλωσης.
Φανταστείτε λοιπόν, ότι βρίσκεστε σε έναν κινηματογράφο και μόλις αγοράσατε ένα κουτί ποπ κορν για να το απολαύσετε παρακολουθώντας την ταινία. Θα φάτε περισσότερο ποπ κορν αν σερβίρεται σε χάρτινο κουτί ή σε πλαστικό κουτί; Είναι γνωστό ότι τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας, όπως το σχήμα και το μέγεθος επηρεάζουν τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αλλά επηρεάζουν τα ίδια τα υλικά συσκευασίας τις ποσότητες κατανάλωσης;
Οι ερευνητές διενήργησαν πέντε μελέτες σε δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων διατροφής (υγιεινά έναντι ανθυγιεινών) και εξέτασαν εάν το χαρτί έναντι των πλαστικών υλικών συσκευασίας, ωθεί τους καταναλωτές να καταναλώνουν περισσότερο ή λιγότερο φαγητό σε πραγματικές καταστάσεις κατανάλωσης.
Απέδειξαν ότι οι χάρτινες συσκευασίες, μειώνουν τις ποσότητες κατανάλωσης τροφίμων σε σύγκριση με τις πλαστικές συσκευασίες καθώς η χάρτινη συσκευασία μπορεί να θεωρηθεί ως (μη συνειδητή) ένδειξη που σχετίζεται με την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες «σε πραγματικές καταστάσεις, η κατανάλωση προϊόντων που παρουσιάζονται σε χάρτινες συσκευασίες είναι χαμηλότερη από την κατανάλωση των ίδιων προϊόντων που παρουσιάζονται σε πλαστικές συσκευασίες».
Συνοπτικά, η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι το υλικό συσκευασίας έχει επίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών και πως οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες κατανάλωσης όταν έτρωγαν από χάρτινες συσκευασίες. Το υλικό συσκευασίας φαίνεται να σηματοδοτεί μια ορισμένη αντίληψη για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα στον καταναλωτή, όπου η χρήση χάρτινων συσκευασιών συνδέεται στενότερα με θρεπτική αξία από τη χρήση πλαστικών συσκευασιών. Ως εκ τούτου, η χάρτινη συσκευασία μπορεί να ενεργοποιήσει τους στόχους για την υγεία των καταναλωτών.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.