Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Αναπτύχθηκαν νέες ποικιλίες μπανάνας με αντοχή στα έντομα και τις ασθένειες

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία: Αναπτύχθηκαν νέες ποικιλίες μπανάνας με αντοχή στα έντομα και τις ασθένειες
spot_img

Τα ερευνητικά κέντρα του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Τανζανίας (TARI), σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Τροπικής Γεωργίας (IITA), ανέπτυξαν τέσσερα νέα βελτιωμένα υβρίδια μπανάνας με κωδικό TARIBAN1, TARIBAN2, TARIBAN3 και TARIBAN4.

Αυτά τα βελτιωμένα υβρίδια είναι τα πρώτα, βελτιωμένα υβρίδια μπανάνας που κυκλοφορούν επίσημα στη Τανζανία και είναι ανθεκτικά στα σημαντικά παράσιτα και σε ασθένειες που καταστρέφουν τις τρέχουσες ποικιλίες που καλλιεργούν εκατομμύρια αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Δρ Tulole Bucheyeki, Διευθυντής ενός από τα ερευνητικά κέντρα TARI, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν ένα συνεργατικό έργο μεταξύ TARI, τοπικών και διεθνών ιδρυμάτων.

Η κυκλοφορία των υβριδίων έρχεται μετά από πέντε χρόνια αξιολόγησης σε μεγάλες περιοχές καλλιέργειας μπανάνας της Τανζανίας, τις Kagera, Kilimanjaro και Mbeya.

Ο Mkamilo δήλωσε ότι οι νέες ποικιλίες είναι ανθεκτικές στη ασθένεια μαύρων φύλλων Sigatoka καθώς και στις μπανάνες weevils, βοηθώντας τους αγρότες να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις που κυμαίνονται από 35 έως 60 τόνους ανά εκτάριο ετησίως. Επί του παρόντος, η μέση παραγωγικότητα των γεωργών είναι κάτω από 10 τόνους ανά εκτάριο ετησίως, όπως εξήγησε.

Η δυνατότητα των γεωργών να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση, έως και 70 τόνους ανά εκτάριο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τις προσπάθειες της χώρας να βελτιώσει την επισιτιστική της ασφάλεια και τα εισοδήματα των αγροτών της υπαίθρου.

“Θα ήθελα να επωφεληθεί της ευκαιρίας για να προσκαλέσω όλους τους αγρότες και τους επενδυτές να επισκεφθούν τα κέντρα TARI ανά πάσα στιγμή και κατά τη διάρκεια των φετινών εκθέσεων Nanenane για να αποκτήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία για αυξημένη παραγωγή και παραγωγικότητα”, δήλωσε ο Μακμίλο.

Το TARIBAN1 έχει μεσαίο ύψος φυτού (2,5M-3,0M) και μέση διάρκεια 500-600 ημερών από τη φύτευση έως τη συγκομιδή. Το TARIBAN2 έχει ψηλό φυτικό ανάστημα (3,0-3,5M) με περίοδο καθυστερημένης ωριμότητας από 550 έως 650 ημέρες σε αντίθεση με το TARIBAN3 που έχει μεσαίο ανάστημα (2,0-2.8M) και παρόμοια περίοδο ωριμότητας με το TARIBAN1.

Το TARIBAN4 έχει το ίδιο ανάστημα με το TARIBAN3 με αρκετά πρώιμη περίοδο ωριμότητας μεταξύ 450-550 ημερών.

Όλες οι ποικιλίες είναι ανεκτικές στα νηματώδη, που είναι αόρατα σκουλήκια που προκαλούν σήψη και ανατροπή των ριζών. Είναι επίσης ανεκτικοί σε ασθένειες που μειώνουν τη μακροζωία της φυτείας και την αντοχή στη μαύρη Sigatoka που προκαλούν τη δημιουργία μαύρων κηλίδων στα φύλλα μειώνοντας την περιοχή για φωτοσύνθεση.

Οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τις πρόσφατες τεχνολογίες σε όλους τους χώρους γεωργικής έκθεσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: Food Safety Africa

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα