Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
33.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φράουλες: Επικάλυψη από κάνναβη που αυξάνει τη διάρκεια ζωής!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΦράουλες: Επικάλυψη από κάνναβη που αυξάνει τη διάρκεια ζωής!
spot_img

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thammasat της Ταϊλάνδης καθυστερούν τη σήψη στις φράουλες δημιουργώντας ειδική επικάλυψη από κάνναβη.

Οι φράουλες είναι ένα φρούτο περιζήτητο όλες τις εποχές, αλλά επειδή η εποχή του είναι η άνοιξη, η παραγωγή του εκτός εποχής μπορεί να επιταχύνει τη σήψη του. Επίσης, η μέση διάρκεια ζωής τους στο ψυγείο είναι 1 εβδομάδα, μπορεί και λιγότερο.

Οι επιστήμονες από την Ταϊλάνδη, όμως, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της χάρη στην κανναβιδόλη ή αλλιώς CBD, μια μη παραισθησιογόνο ένωση από κάνναβη, σε μια βρώσιμη, αντιμικροβιακή επικάλυψη που καθυστερεί τη διαδικασία σήψης.

 Η oυσία CBD είναι δημοφιλής λόγω των θεραπευτικών της επιδράσεων, αλλά και τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές  της ιδιότητες, οι οποίες σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces από την American Chemical Society, περιλαμβάνουν και τον περιορισμό της  ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων και παθογόνων μυκήτων που κάνουν τα φρούτα να χαλάνε.

Επειδή η κανναβιδόλη είναι ελαιώδης, πρέπει να κατανέμεται ομοιομορφα στο νερό για να συντηρήσει τα φρούτα, μέθοδος που επιτυγχάνεται εν προκειμένω μέσω της ενθυλάκωσης των μορίων CBD σε βρώσιμα πολυμερή.  Έτσι, ο Pongpat Sukhavattanakul, ο Sarute Ummartyotin και οι συνεργάτες του ανέφεραν στο Packaging Europe ότι δοκίμασαν να το κάνουν αυτό με νανοσωματίδια γεμάτα με CBD, ούτως ώστε να μένουν για περισσότερο καιρό φρέσκες οι φράουλες.

Αναλυτικότερα, ενθυλάκωσαν την κανναβιδόλη σε πολυγλυκολίδιο, ένα βιοαποικοδομήσιμο πολυμερές που χρησιμοποιείται στην παροχή φαρμάκων, παράγοντας σωματίδια πλάτους 400 nm, αναφέρει το Packaging Europe. Έπειτα, βύθισαν τις φράουλες σε διαλύματα που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες νανοσωματιδίων και μετά σε ένα μείγμα ασκορβικού οξέος και χλωριούχου ασβεστίου, για να δημιουργηθεί μια επικάλυψη χωρίς χρώμα και σε μορφή τζελ.  

Αφού τοποθέτησαν τις φράουλες σε θερμοκρασίες ψυγείου, μαζί με φράουλες που δεν είχαν την επικάλυψη, διαπιστώθηκε ότι μετά από 15 μέρες τα δείγματα με αυτήν αποσυντέθηκαν πολύ πιο αργά από αυτά άνευ αυτής και διατήρησαν την όψη και την αντιοξειδωτική τους δράση.

 Οι ερευνητές θεωρούν πως η μέθοδός τους θα μπορούσε να επεκταθεί ως μια επικάλυψη και σε άλλα τρόφιμα.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα