Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία για μείωση των αποβλήτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία για μείωση των αποβλήτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
spot_img

Χάρη στο FreshProof, ένα καινοτόμο σύστημα, η πρόβλεψη της εναπομένουσας διάρκειας ζωής των γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού πρόκειται σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο, δεν φτάνουν ποτέ στα στομάχια των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται κάθε χρόνο.

Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο FreshProof, με την υποστήριξη του προγράμματος δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA), προσφέρει μια καινοτόμο λύση που στοχεύει στην ανεπάρκειες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Κύριος στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μια συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στις αλυσίδες εφοδιασμού φρέσκων προϊόντων που σήμερα ευθύνονται για μεγάλους και περιττούς όγκους αποβλήτων τροφίμων», εξηγεί σύμφωνα με το CORDIS η Αναστασία Κτενιουδάκη, συνεργάτης της MSCA και απόφοιτος του Α.Π.Θ..

Για το σκοπό αυτό, η FreshProof επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων πρόβλεψης, για την εφαρμογή ενός συστήματος ικανού να προβλέπει την εναπομένουσα διάρκεια ζωής των προϊόντων, καθώς αυτά προχωρούν μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού.

Εστίαση στις φράουλες

Η FreshProof χρησιμοποιεί τις φράουλες ως πρότυπο προϊόν. Οι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των φραουλών εντοπίστηκαν και συνυπολογίστηκαν στο σύστημα ως κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος. Μόλις εντοπίστηκαν αυτά τα βήματα στη συνέχεια αναλύθηκαν και ενσωματώθηκαν σε μοντέλα πρόβλεψης. «Ποσοτικοποιήσαμε επίσης τη διατροφική ποιότητα, την ‘κρυφή ποιότητα’, την απώλεια φραουλών και εξερευνήσαμε μια υπερσύγχρονη υπερφασματική κάμερα για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πρόβλεψης της διάρκειας ζωής χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερφασματικής απεικόνισης», σημειώνει η κ. Κτενιουδάκη.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή τεχνολογίας υπερφασματικές απεικονίσεις ήταν ενθαρρυντικά. «Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εργαλείου για γρήγορη, μη καταστρεπτική και ακριβή εκτίμηση της διάρκειας ζωής», προσθέτει η κ. Κτενιουδάκη.

Η χρήση φορητής υπερφασματικής κάμερας κατέδειξε τη δυνατότητα χρήσης εικόνων και φασμάτων που συλλέγονται από οποιοδήποτε δεδομένο σημείο κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού για την πρόβλεψη της εναπομένουσας διάρκειας ζωής από εκείνο το σημείο και μετά. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη διαχείριση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα άλλο βασικό αποτέλεσμα του έργου ήταν η δημιουργία μιας κρίσιμης σχέσης μεταξύ των προσυλλεκτικών περιβαλλοντικών συνθηκών και της επίδρασής τους στη διάρκεια ζωής.

Επέκταση σε άλλα προϊόντα

Οι ερευνητές προβλέπουν πως θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα FreshProof και άλλα εξαιρετικά αλλοιώσιμα φρούτα και λαχανικά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας σε κλίμακα, η οποία θα μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις επισιτιστικής ασφάλειας που σχετίζονται με την προσβασιμότητα και τη διαθεσιμότητα τροφίμων για τον αυξανόμενο πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο