Το φιλικό προς το περιβάλλον «ζελέ παγάκι» θα μπορούσε ουσιαστικά να μεταμορφώσει την ψυχρή αποθήκευση.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος κύβου ψύξης που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα διατηρούνται κρύα και αποστέλλονται φρέσκα, χωρίς να βασίζονται σε πάγο ή παραδοσιακές συσκευασίες ψύξης.
Αυτά τα plastic-free, “παγάκια ζελέ” δεν λιώνουν, μπορούν να κομποστοποιηθούν, είναι αντιμικροβιακά και αποτρέπουν τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.
“Όταν λιώνει ο πάγος, δεν είναι πλέον επαναχρησιμοποιήσιμος”, δήλωσε ο Gang Sun, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών και Γεωργικών Μηχανικών. “Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν λεγόμενο «στερεό» πάγο που να βρει εφαρμογή ως μέσο ψύξης και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί”.
Οι κύβοι ψύξης περιέχουν περισσότερο από 90% νερό και άλλα συστατικά, για να διατηρήσουν και να σταθεροποιήσουν τη δομή. Είναι μαλακά στην αφή, σαν επιδόρπιο ζελατίνης και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Επαναχρησιμοποιήσιμο και ευέλικτο
Αυτοί οι επαναχρησιμοποιήσιμοι κύβοι μπορούν να σχεδιαστούν ή να κοπούν σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος απαιτείται, δήλωσε ο Jiahan Zou, διδακτορικός μεταπτυχιακός φοιτητής που εργάζεται στο έργο τα τελευταία δύο χρόνια.
“Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για 13 ώρες ψύξης, να το συλλέξετε, να το ξεπλύνετε με νερό και να το βάλετε στην κατάψυξη, ώστε να παγώσει ξανά για την επόμενη χρήση”, πρόσθεσε ο Sun.
Τον Ιούλιο κατατέθηκε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό και την ιδέα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τελικά ανακυκλωμένα γεωργικά απόβλητα ή υποπροϊόντα ως ψυκτικό υλικό.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Luxin Wang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ψαριών, έγιναν η αφορμή για την ιδέα
Οι ερευνητές άρχισαν την έρευνα στους κύβους ψυκτικού μέσου αφού ο Wang είδε την ποσότητα πάγου που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ψαριών και τη διασταυρούμενη επιμόλυνση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί από το λιωμένο νερό μεταξύ των προϊόντων ή κάτω από την αποχέτευση.
“Η ποσότητα πάγου που χρησιμοποιείται από αυτές τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ψαριών είναι τεράστια”, δήλωσε ο Wang. “Πρέπει να ελέγξουμε τα παθογόνα.”
Επίσης, παρατηρήθηκε παρουσία μούχλας στις πλαστικές παγοκύστες που χρησιμοποιούνται στα σχολικά γεύματα για τα παιδιά, που συχνά βρίσκονται και σε πακέτα αποστολής.
Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι οι κύβοι μπορούν να αντέξουν έως και 9.98 κιλά, χωρίς να χάσουν τη μορφή τους. Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν δώδεκα φορές — μόνο ένα γρήγορο πλύσιμο με νερό ή αραιωμένη χλωρίνη — και στη συνέχεια να απορριφθούν στα σκουπίδια.
Εναλλακτική λύση στον πάγο
Τα παγάκια ζελέ προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στον παραδοσιακό πάγο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την κατανάλωση νερού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Προσφέρουν επίσης σταθερές θερμοκρασίες για τη μείωση της αλλοίωσης των τροφίμων και θα μπορούσαν να είναι ιδανικές για εταιρείες προετοιμασίας γευμάτων, ναυτιλιακές επιχειρήσεις και παραγωγούς τροφίμων που πρέπει να διατηρούν τα προϊόντα σε ψύξη
Η εφαρμογή θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την κατανάλωση νερού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη σπατάλη τροφίμων ελέγχοντας τις μικροβιακές μολύνσεις. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, Βιώσιμη Χημεία & Μηχανική.
Όπως αναφέρει το UC Davis, ο Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του USDA έδωσε επιχορήγηση 430.000 ευρώ για την έρευνα και οι εργασίες απόδειξης της ιδέας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020.
Πηγή: https://www.ucdavis.edu/food/news/uc-davis-researchers-develop-ice-cube-doesnt-melt-or-grow-mold?utm_medium=email&utm_source=rasa_io