Ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, ανέπτυξαν μια τεχνική για την παρασκευή ζυμαρικών, που μπορεί να «επαναπρογραμματιστεί» για συγκεκριμένη αλλαγή σχήματος όταν βράσει. Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνική θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χώρου συσκευασίας και στην ενίσχυση της αφοσίωσης των χρηστών.
Τα ζυμαρικά της ερευνητικής ομάδας που αλλάζουν σχήμα κατασκευάζονται επίπεδα και ίσια, ενώ είναι συσκευασμένα σε επίσης επίπεδη και ίσια κουτιά χαμηλού όγκου. Ωστόσο, όταν βράζονται, τα ζυμαρικά παίρνουν το επιθυμητό, στριφογυριστό σχήμα τους!
Ο καθηγητής Eran Sharon, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής Racah του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λέει στο Packaging Insights: «Η συσκευασία επίπεδων φύλλων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πλησιάζοντας το 100% της απόδοσης, σε σύγκριση με την συνήθως 60-70% βέλτιστη συσκευασία των τρισδιάστατων στοιχείων».
Επίπεδη… εξοικονόμηση!
Ζυμαρικά, όπως τα φετουτσίνι, τα λινγκουίνι και τα σπαγγέτι είναι επιμήκη, ίσια και σε επίπεδη συσκευασία, έτσι πιο οικονομικά αφού μεταφέρονται σε κουτιά μικρού όγκου. Τα στριφογυριστά, τυλιχτά, περίπλοκα υπόλοιπα σχήματα ζυμαρικών εντούτοις, καταναλώνουν μεγάλο όγκο.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα τεχνολογικά ευρήματά τους δίνουν τη δυνατότητα σε όλα τα είδη των ζυμαρικών να μπορούν να αποθηκευτούν σε λιγότερο ογκώδεις συσκευασίες.
Περαιτέρω πλεονεκτήματα της συσκευασίας ζυμαρικών επίπεδης συσκευασίας είναι:
- Εξοικονομεί χώρο για μεταφορά και αποθήκευση.
- Μπορεί να “επαναπρογραμματιστεί” για συγκεκριμένη αλλαγή σχήματος με ένα ευρύ φάσμα διαμορφώσεων.
- Βελτιώνει την αφοσίωση των χρηστών.
- Τα μεγάλα τεμάχια μπορούν να κοπούν στο σπίτι για μια δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία.
- Η κατασκευή είναι φθηνή και απλή (δεν περιλαμβάνει τρισδιάστατη εκτύπωση)
Οι επιστήμονες δήλωσαν πως η πραγματική πρόκληση ήταν να συλλάβουν την ιδέα. Συνειδητοποίησαν, πως αυτό που συμβαίνει σε ένα λοβό σπόρων φυτών ή ένα φύλλο τζελ στο εργαστήριο, κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και σε ένα απλό φύλλο ζυμαρικών.
Η ομάδα αναφέρει ότι επιδιώκει να εμπορευματοποιήσει την τεχνική κατασκευής, η οποία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να μειώσει τις συσκευασίες και, με τη σειρά της, να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα για τους παραγωγούς.
Εδώ βέβαια, πρέπει να τονίσουμε πως, νωρίτερα φέτος, Αμερικανοί επιστήμονες από το εργαστήριο Morphing Matter στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, παρουσίασαν μια ιδέα… καρμπόν!
Προφανώς, οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν αφοσιωθεί στην εύρεση νέων λύσεων εξοικονόμησης πόρων, αφού μια πρόσφατη μελέτη του Forbes Insights, έδειξε πως οι μη βελτιστοποιημένες συσκευασίες μπορούν να αυξήσουν τις εκπομπές και το κόστος, αφού τελικά μεταφέρουν και αποθηκεύουν κατά μέσο όρο 25%… αέρα!