Η καθηγήτρια εντομολογίας Esther Ngumbi μελετά πώς δύο ποικιλίες φυτών ντομάτας αντιδρούν στις πλημμύρες.
H Esther Ngumbi σε μελέτη για το πώς επηρεάζουν οι πλημμύρες τις καλλιέργειες ντομάτας, «πλημμυρίζει» σκόπιμα τις ντομάτες για να δει πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις πλημμυρικές συνθήκες στα χωράφια των αγροτών – ένα σενάριο που γίνεται πιο κοινό ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα μισά από τα φυτά ντομάτας στο θερμοκήπιο δεν έχουν πλημμυρίσει, επιτρέποντας στην ομάδα να συγκρίνει τα στρεσαρισμένα φυτά με αυτά που καλλιεργούνται σε πιο κοινές συνθήκες
«Στη φύση, υπάρχουν πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες στα φυτά κατά τη διάρκεια της πλημμύρας», λέει ο Ngumbi. «Μόλις οι ντομάτες πλημμυρίσουν, είναι ήδη αδύναμες, οπότε πιθανότατα θα προσελκύουν έντομα, που τους αρέσει να τρώνε πιο αδύναμα φυτά. Διερευνούμε πώς τα φυτά αντιμετωπίζουν το συνδυασμένο στρες της πλημμύρας και του φυτοφάγου.«Επίσης, σε αυτό το πείραμα, εξετάζουμε τα μικρόβια», λέει η Ngumbi. «Θέλουμε να καταλάβουμε πώς αλλάζει η μικροβιακή κοινότητα σε συνθήκες πλημμύρας».
Δύο χρόνια αργότερα, ο Ngumbi δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτών και άλλων εργαστηριακών πειραμάτων. Διαπίστωσε ότι οι δύο ποικιλίες τομάτας διέφεραν ως προς την έκφραση των γονιδίων και τις πτητικές ενώσεις που εκπέμπουν — πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση. Και όταν πλημμύρισαν, και οι δύο ποικιλίες τομάτας είχαν πολύ διαφορετικά προφίλ χημικών εκπομπών από ό,τι όταν καλλιεργούνταν σε κανονικές συνθήκες.
Σε μια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Plant Research, περιγράφει τις πολλές αλλαγές που συμβαίνουν όταν τα φυτά πλημμυρίζουν με νερό για μέρες ή εβδομάδες κάθε φορά.
«Οι πλημμύρες διαφέρουν από άλλους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα επειδή στερούν από τα φυτά οξυγόνο, ένα απαραίτητο στοιχείο και υπόστρωμα για την ανάπτυξη τους», γράφει η Ngumbi. Οι πλημμύρες διαταράσσουν τον μεταβολισμό των φυτών και την παραγωγή ενέργειας, παρεμβαίνουν στην φωτοσύνθεση, σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια και προάγουν τα παθογόνα μικρόβια στο έδαφος. Μπορεί επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα των φυτών να αμύνονται από ασθένειες και επιβλαβή έντομα όπως ο κερατοσκώληκας του καπνού.
Με την ένταση και τη συχνότητα των πλημμυρών που προβλέπεται να αυξάνονται κατά περίπου 7% για κάθε αύξηση κατά 1°C στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες, οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις των πλημμυρών για να «προστατέψουν τα μνημειώδη οφέλη που προκύπτουν από καλλιέργειες ανθεκτικές στο κλίμα».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, News Bureau .