Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάμψη στις πωλήσεις εναλλακτικού κρέατος λόγω μη ικανοποιητικής γεύσης

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΚάμψη στις πωλήσεις εναλλακτικού κρέατος λόγω μη ικανοποιητικής γεύσης
spot_img

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τη βιομηχανία εναλλακτικού φυτικού κρέατος σε πτώση των πωλήσεων.

Το εναλλακτικό κρέας, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, κερδίζει μεν έδαφος στην παγκόσμια αγορά, αλλά ίσως όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελαν οι παραγωγοί του, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ενώ το 2022 συνολικά οι παγκόσμιες πωλήσεις εναλλακτικού κρέατος αυξήθηκαν, στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία βρέθηκαν υπό πίεση. Μια πιθανή αιτία είναι ο πληθωρισμός και οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Έτσι, ενώ ο τζίρος από όλα τα κανάλια πώλησης αυξήθηκε κατά 2%, στα 2,2 δις. δολάρια, ο όγκος των πωλήσεων φυτικού κρέατος μειώθηκε κατά 4%, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Good Food (GFI).

Τι σημαίνει αυτό ; Ακριβότερο προϊόν, λιγότερες ποσότητες για τους vegan ή vegetarian. Στο δίκτυο λιανικής πώλησης, μάλιστα, η μείωση του όγκου ήταν 8%. Κι αυτό παρότι είχε προηγηθεί μια σταθερή ή ελαφρά αυξητική πορεία από το 2019. Καλύτερη ανάπτυξη είχαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις εναλλακτικών σκευασμάτων κρέατος, αν και μιλάμε για πολύ μικρό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ (59 εκατ. δολάρια πέρσι, από μόλις 9 εκατ. δολάρια το 2019).

Πίσω από τις διακυμάνσεις αυτές, κατά την έρευνα του ινστιτούτου GFI, βρίσκεται η διαταραχή της αγοράς μετά την πανδημία, φυσικά η πληθωριστική κρίση του 2022, αλλά ίσως και η ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερες επιλογές προϊόντων, πέρα από τα φυτικά μπιφτέκια, όπως για παράδειγμα, οι φτερούγες κοτόπουλου. Κατά το GFI, η αγορά εναλλακτικού κρέατος έχει τεράστια περιθώρια επέκτασης, κυρίως με το να γίνει οικονομικά πιο προσιτή, να αυξήσει τα σημεία πώλησης, να πολλαπλασιάσει τα προσφερόμενα προϊόντα αλλά και να βελτιώσει τη γεύση των προϊόντων.

Στο τελευταίο αυτό στοιχείο αναφέρεται και η μελέτη του αμερικανικού Food Marketing Institute (FMI), στην οποία η γεύση αναδεικνύεται ο νούμερο 1 παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικού κρέατος. Σύμφωνα με αυτή, το 51% των καταναλωτών που δοκιμάζει πρώτη φορά απορρίπτει λόγω γεύσης τα προϊόντα φυτικού κρέατος και το 49% τα φυτικά γαλακτοκομικά. Για όσους τα έχουν ξαναδοκιμάσει  τα ποσοστά δεν αλλάζουν δραματικά. Η τιμή είναι λόγος απόρριψης για το 25% όσων δεν έχουν ξαναδοκιμάσει φυτικό κρέας και για το 30% όσων το έχουν ξαναγευτεί.

Η υφή ήταν ο λόγος απόρριψης για το 26% ως προς το κρέας και για το 15% ως προς τα γαλακτοκομικά. Τέλος, κατά την ίδια έρευνα, το 35% που είχαν δοκιμάσει προϊόντα φυτικού κρέατος και το 25% που είχαν καταναλώσει φυτικά γαλακτοκομικά δηλώνουν ότι τα εγκατέλειψαν γιατί «δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους». Η βιομηχανία εναλλακτικού κρέατος, λοιπόν, έχει να κάνει πολλά ακόμα για να κερδίσει τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο