Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνετε εύκολα μελανιές; Αυτές οι βιταμίνες σας λείπουν 

ΑρχικήΝέαΥγείαΚάνετε εύκολα μελανιές; Αυτές οι βιταμίνες σας λείπουν 
spot_img

Μελανιάζετε εύκολα; Δε φεύγουν μετά; Έχουμε τις απαντήσεις.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μελανιάζετε εύκολα; Εκείνα τα μαύρα και μπλε σημάδια που φαίνονται αντιαισθητικά, και ακόμα και όταν ο χρόνος τα κιτρινίζει, δεν είναι πιο όμορφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επώδυνα.

Μώλωπας είναι αυτό που συμβαίνει όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία σπάνε κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας, με αποτέλεσμα το αίμα να ξεχειλίζει από τα τριχοειδή αγγεία και να σχηματίζει μια λακκούβα ακριβώς κάτω από το δέρμα (σε αντίθεση με όταν κόβεστε και το αίμα χύνεται έξω).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν οι μώλωπες, αλλά ορισμένες από τις ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τους μώλωπες μπορεί να μην προκαλούν απαραίτητα την πραγματική μελανιά, αλλά μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε μώλωπες.

Οι μώλωπες εμφανίζονται επίσης όταν έχει συμβεί κάποιο οξύ τραύμα στο δέρμα σας. Χτυπήσατε κατά λάθος στο τραπεζάκι του καφέ ή πέσατε σε έναν τοίχο ή χτυπήσατε το χέρι σας στο κομοδίνο σας, ίσως ακόμη και ενώ κοιμόσασταν. Ή ίσως έχετε κάνει αιμοληψία και σας άφησε μια μελανιά, πιθανότατα επειδή οι φλέβες σας δεν έσκασαν εκείνη την ημέρα.

Είτε θυμάστε τι συνέβη είτε όχι, θα θυμάστε πώς μοιάζει μια μελανιά. Γενικά, ένα σκούρο σημάδι, όπως κόκκινο ή μαύρο ή μπλε. Τις επόμενες ημέρες, θα δείτε τα χρώματα να αλλάζουν, κάτι σαν τα δέντρα που αλλάζουν το φθινόπωρο, αλλά όχι τόσο όμορφα. Το ότι γίνεται μωβ ή κόκκινο, μετά πράσινο ή κίτρινο σημαίνει ότι το αίμα επαναρροφάται από το σώμα σας και ότι η μελανιά επουλώνεται, μέχρι που τελικά δεν απομένει κανένα αποκαλυπτικό σημάδι.

Συνήθως, οι μελανιές εμφανίζονται στα χέρια ή τα πόδια σας και δεν αποτελούν γενικά λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν οι μελανιές εμφανίζονται στο στομάχι, τους γλουτούς, τα γεννητικά όργανα, τα αυτιά ή το πίσω μέρος των χεριών σας, ή εμφανίζονται πιο συχνά, ή δεν βελτιώνονται και αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα μέσα σε λίγες ημέρες, ή αν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες περίπου, μιλήστε με το γιατρό σας.

Αν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D ή κάποιες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να κάνετε τον εαυτό σας πιο επιρρεπή σε μώλωπες. Ορισμένα βοτανικά συμπληρώματα, όπως το τζίντζερ και το σκόρδο, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως φυσικά αντιπηκτικά του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι μεν ευεργετικό, αλλά μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την πήξη του αίματός σας, οδηγώντας σε ευκολότερους μώλωπες μετά από ένα οξύ τραύμα στο δέρμα σας.

Ακόμα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ή η βιταμίνη Ε μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μώλωπα, λόγω των πιθανών επιδράσεών τους στα αιμοπετάλια.

Δύο όμως είναι οι συχνότερες ανεπάρκειες βιταμινών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συχνούς μώλωπες:

  • Ανεπάρκεια βιταμίνης C

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας, από τα τρόφιμα που τρώτε (π.χ. εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπρόκολο κ.λπ.) μέχρι τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε, μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη, ιδιαίτερα αν είστε καπνιστής.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή και η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο. Χωρίς τη σωστή ποσότητα κολλαγόνου, τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα και όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να μελανιάζετε εύκολα ή πιο συχνά.

  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί να περνά συχνά απαρατήρητη. Αλλά αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, το αίμα σας μπορεί να πήζει πιο αργά, οδηγώντας σε πάρα πολλούς μώλωπες. Η βιταμίνη Κ ενισχύει επίσης τα τοιχώματα των τριχοειδών και τα ισχυρότερα τριχοειδή τοιχώματα σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν και να σας αφήσουν μελανιές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο