Τι γνωρίζουμε για το πρόσθετο τροφίμων που το βρίσκουμε συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Προερχόμενη από κόκκινα φύκια, το πρόσθετο τροφίμων καραγενάνη (E407) είναι ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα όπως παγωτά, σάλτσες και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μελέτη του Γερμανικού Διαβητολογικού Κέντρου αναφέρει ότι η καραγενάνη μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καραγενάνης θα μπορούσε να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου, οδηγώντας ενδεχομένως σε φλεγμονή και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα το συνέδεσαν με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, έλκη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, παρέμεναν ασαφείς, μέχρι σήμερα.
Σε μια κλινική δοκιμή, 20 νέοι, υγιείς άνδρες με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 30 έλαβαν είτε καραγενάνη είτε εικονικό φάρμακο ως μέρος της κανονικής τους διατροφής.
Η δόση καραγενάνης ήταν περίπου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο των ΗΠΑ. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου στην ομάδα της καραγενάνης, γνωστή και ως «διαρρέον έντερο», που πιθανώς οφείλεται σε φλεγμονή.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η κατανάλωση καραγενάνης μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, παρόμοια με τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Robert Wagner, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές. «Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών με την πάροδο του χρόνου».
Αν και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές συνολικές αλλαγές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος εμφάνισαν μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, ιδίως στο ήπαρ. Τα άτομα αυτά παρουσίασαν επίσης αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους και ενδείξεις φλεγμονής του υποθαλάμου, η οποία επηρεάζει το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη.
Ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά υγιείς, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες σε ηλικιωμένα ή υπέρβαρα άτομα, σημείωσε ο καθηγητής Norbert Stefan. Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω μελετών για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της καραγενάνης στην υγεία.