Ειδικός τονίζει τη σημασία της σωστής αποθήκευσης
Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια δροσερή φρουτοσαλάτα το καλοκαίρι, ωστόσο για να καταλήξει τελικά στο στόμα μας θα πρέπει να λάβουμε γνώση για τη σωστή αποθήκευση των φρούτων. Πράγμα που σύμφωνα με τους ειδικούς, συνηθίζουμε να κάνουμε λάθος.
Ο Robert Schueller, ειδικός παραγωγών στο Melissa’s Produce, παραθέτει στο EatingWell, πέντε κοινά λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση των φρούτων.
1. Πλένετε τα μούρα πριν τα βάλετε στο ψυγείο
“Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ μην το κάνεις αυτό”, λέει ο Schueller. “Όλα τα φρούτα έχουν ένα φυσικό φράγμα που τους επιτρέπει να ωριμάζουν αργά στο φυτό. Εάν τα ξεπλύνετε, αφαιρείτε αυτό το προστατευτικό στρώμα, με αποτέλεσμα να αποσυντίθενται πολύ γρήγορα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μούρα, τα οποία μπορούν να αρχίσουν να διασπώνται μέσα σε κάποιες ώρες”.
Για να διασφαλίσετε πωςφρούτα όπως, φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα κτλ, θα παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, μην τα πλένετε πριν τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά πλύντε τα λίγο πριν την κατανάλωση.
2. Κρατάτε τις μπανάνες με άλλα ώριμα φρούτα στον πάγκο σας
Μπορεί να είναι πρακτικό αλλά και όμορφο αισθητικά, ένα μπολ με φρούτα στον πάγκο σας, ωστόσο το τι περιλαμβάνει αυτό το μπολ έχει μεγάλη σημασία. Οι μπανάνες απελευθερώνουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο που δρα ως ορμόνη, προκαλώντας ωρίμανση σε άλλα φρούτα. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε άγουρα φρούτα που θέλετε να ωριμάσουν γρήγορα, όπως το αβοκάντο, μπορείτε να τοποθετήσετε τα φρούτα σε μια σακούλα μαζί με μια μπανάνα για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης. Ωστόσο αν ένα φρούτο είναι ήδη ώριμο, θα οδηγηθεί πολύ γρήγορα σε αποσύνθεση. Φυλάξτε αν θέλετε το μπολ φρούτων για μπανάνες και φρούτα που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα, αλλά φροντίστε να το ελέγχετε συχνά.
3. Δεν υπολογίζετε τη θερμοκρασία της κουζίνας σας
“Δεν μπορείτε να υποθέτετε ότι η κουζίνα σας είναι το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού σας, αφού όταν η κουζίνα σας είναι ζεστή, αυξάνει την παραγωγή αιθυλενίου”, λέει ο Schueller. Αναλογιστείτε πόσες ηλεκτρικές συσκευές στεγάζει μια κουζίνα, που τελικά παράγουν θερμότητα. Επιπλέον, τα φώτα στην κουζίνα αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία. Όλα αυτά μαζί μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέλειο περιβάλλον για την υπερβολική ωρίμανση των φρέσκων προϊόντων πριν μπορέσετε να τα καταναλώσετε . Έτσι, όταν το προϊόν σας είναι ώριμο, σκεφτείτε να το μεταφέρετε στο ψυγείο για να σταματήσετε τη διαδικασία ωρίμανσης.
4. Ψύχετε τα εσπεριδοειδή σας
Πολλοί από μας βάζουμε στο ψυγείο τα πορτοκάλια ώστε να απολαύσουμε αργότερα μια κρύα πορτοκαλάδα. Ωστόσο, εάν αποθηκεύετε τέτοια φρούτα στο ψυγείο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε διπλάσια ποσότητα από το αναμενόμενο όταν προσπαθείτε να ετοιμάσετε να τα στύψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάψυξη των εσπεριδοειδών, ανεξάρτητα από το πόσο ζουμερά είναι, κάνει τα φρούτα πιο σκληρά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να παράξουν αρκετό χυμό.
Ωστόσο για ζεστές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, που η θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετά υψηλή, μπορείτε να τοποθετήσετε τα φρούτα στο ψυγείο, και λίγο πριν τα στύψετε να τα τοποθετήσετε σε φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, προτείνει ο Shueller. Μια επιπλέον συμβουλή του είναι:“Οι περισσότεροι άνθρωποι κόβουν τα εσπεριδοειδή σταυρωτά, αλλά αν τα κόψετε κατά μήκος, θα βγάλετε περισσότερο χυμό από τα φρούτα, περίπου 10% περισσότερο, ειδικά αν στύβετε τα εσπεριδοειδή με το χέρι σε αντίθεση με τη χρήση χειροκίνητου αποχυμωτή”.
5. Καταψύχετε φρέσκα φρούτα μέσα σε σακούλα
Η πρακτική αυτή, παρόλο που είναι μια λύση κατα της σπατάλης τροφίμων, θα έχει ως αποτέλεσμα να παγώσουν τα φρούτα σε και ενιαία μάζα. Τοποθετήστε λοιπόν τα φρούτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα σε κάθε κομμάτι. Στη συνέχεια, όταν τα φρούτα παγώσουν, μεταφέρετέ τα σε ένα δοχείο αποθήκευσης. Έτσι θα μπορείτε να ξεπαγώσετε και να απολαύσετε μόνο ότι θα καταναλώσετε.
https://www.eatingwell.com/article/8060562/fruit-storage-mistakes/