Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για τις γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΑυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για τις γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη
spot_img

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γουέμπστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 822 (σχεδόν το 3%) είχαν πάθει κάταγμα ισχίου στη διάρκεια περίπου 22 ετών.

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, βρέθηκε ότι οι φυτοφάγες γυναίκες ήταν η ομάδα με τον πιο αυξημένο κίνδυνο για το εν λόγω κάταγμα. Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να εξηγηθούν καλύτερα οι ακριβείς αιτίες που η φυτοφαγική διατροφή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Ο Γουέμπστερ δήλωσε ότι «η μελέτη μας δεν αποτελεί προειδοποίηση προς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις φυτοφαγικές διατροφικές συνήθειές τους. Οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, όπως συμβαίνει και με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες συχνά έχουν χαμηλότερα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία των οστών και των μυών. Τέτοιες θρεπτικές ουσίες, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο κ.α., είναι γενικά πιο άφθονες στο κρέας και στα άλλα ζωικά προϊόντα από ό,τι στα φυτά. Η χαμηλή λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη μυϊκή μάζα, κάτι που καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο».

Οι φυτοφαγικές δίαιτες (Vegetarian) έχουν γίνει ολοένα πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή και ότι μειώνουν τους κινδύνους για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια και καρκίνο. Ευνοούνται επίσης από την εντεινόμενη επίκληση των επιστημόνων να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος, επειδή επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μελετηθεί κατά πόσο η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας όσον αφορά τα κατάγματα. Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Λιντς δήλωσε ότι «τα κατάγματα του ισχίου αποτελούν ήδη ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με σημαντικό οικονομικό κόστος, προκαλώντας απώλεια ανεξαρτησίας του ασθενούς, μείωση της ποιότητας ζωής του και αύξηση κινδύνου για άλλα προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Η μελέτη βρήκε ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος είναι ελαφρώς μικρότερος στους φυτοφάγους από ό,τι στους κρεατοφάγους. Προηγούμενη μελέτη έχει συσχετίσει τον χαμηλό δείκτη μάζας σώματος με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου. Οι λιποβαρείς άνθρωποι έχουν γενικά χειρότερη οστική και μυική υγεία, συνεπώς αν είναι και φυτοφάγοι, ο κίνδυνος κατάγματος είναι μεγαλύτερος. Υπό διερεύνηση είναι κατά πόσο τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν εξίσου για τους άνδρες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02468-0

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο