Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη πληρώνουν έως και 35% περισσότερο για τα τρόφιμα τους

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΤα άτομα με κοιλιοκάκη πληρώνουν έως και 35% περισσότερο για τα τρόφιμα τους
spot_img

Ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τα άτομα που αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση με μόνη θεραπεία την τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος όσον αφορά το κόστος και τη διαθεσιμότητα των σχετικών τροφίμων στα βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Μια επικαιροποιημένη έκθεση του Coeliac UK: Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, συνέκρινε τις τιμές των προϊόντων χωρίς γλουτένη και των αντίστοιχων προϊόντων που περιέχουν γλουτένη στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση δείχνει ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη πληρώνουν έως και 35% περισσότερο για τα εβδομαδιαία ψώνια τους και 7 στα 10 άτομα θεωρούν ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη “επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους” λόγω του κόστους και της διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο.

Λόγω του σημαντικού κόστους των τροφίμων, τα άτομα με κοιλιοκάκη επιλέγουν να ρισκάρουν την κατανάλωση γλουτένης, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την υγεία τους ως αποτέλεσμα. Το 4% καταναλώνει ενεργά γλουτένη παρά τους κινδύνους για την υγεία λόγω ανησυχιών για το κόστος και σχεδόν το ένα τρίτο (27%) επιλέγει να τρώει προϊόντα με δηλώσεις “μπορεί να περιέχουν” για τον ίδιο λόγο.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Το Coeliac UK διαπίστωσε ότι το 77% των ανθρώπων δυσκολεύεται να αγοράσει προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αναλύοντας το μέσο κόστος των τροφίμων χωρίς γλουτένη σε σύγκριση με τα τρόφιμα που περιέχουν, για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2024, το Coeliac UK διαπίστωσε ότι:

  • Οι φρατζόλες ψωμιού είναι 4,5 φορές πιο ακριβές.
  • Το απλό αλεύρι είναι 2,0 φορές ακριβότερο.
  • Τα φέτες του τοστ είναι 3,1 φορές πιο ακριβές.
  • Τα ζυμαρικά είναι 2,0 φορές ακριβότερα.
  • Τα κράκερ είναι 1,7 φορές ακριβότερα.
  • Τα δημητριακά είναι 2,1 φορές ακριβότερα.

Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα πλήττονται περισσότερο από αυτό το πρόσθετο κόστος. Το φθηνότερο ψωμί χωρίς γλουτένη είναι 6,1 φορές ακριβότερο από το φθηνότερο ψωμί που περιέχει γλουτένη. Κάποιοι έχουν λανθασμένα προτείνει στα άτομα με κοιλιοκάκη να τρώνε εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο, η κατανάλωση ρυζιού ή πατάτας αντί για ψωμί μπορεί να μειώσει την πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου έως και 96%. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα άτομα με κοιλιοκάκη συνιστάται να έχουν υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου, λόγω προηγούμενης ή πιθανής συνεχιζόμενης δυσαπορρόφησης.

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός των τροφίμων έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τα άτομα με κοιλιοκάκη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική επιβάρυνση και προβλήματα διαθεσιμότητας. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ψωμί χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7 λεπτά ανά 100 γραμμάρια, ενώ το αντίστοιχο που περιέχει γλουτένη έχει αυξηθεί κατά λιγότερο από 1 λεπτό ανά 100 γραμμάρια μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2024.

Ο Nick Trott RD, διαιτολόγος στό Royal Hallamshire Hospital & The University of Sheffield, δήλωσε: «Τα ευρήματα της έκθεσης του Coeliac UK αναδεικνύουν μια κρίσιμη ανησυχία: Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την πάθησή τους – μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για την ευημερία της κοινότητας των ατόμων με κοιλιοκάκη».

Η Hannah Meakin εργάζεται ως ειδική ακουολόγος στο NHS. Η Hannah διαπιστώνει συχνά ότι τρώει λιγότερο φαγητό από ό,τι θα έπρεπε, καθώς έχει συνείδηση ότι δεν θέλει να κάνει υπερβολικές δαπάνες, και με την πρόσθετη πίεση της κρίσης του κόστους ζωής, αυτό έχει προστεθεί στις προκλήσεις της ανάγκης να ζει χωρίς γλουτένη.

Η Hannah δήλωσε: «Κάθε φορά που ψωνίζω τρόφιμα, υπάρχει ένα αίσθημα άγχους ότι θα έχω ξοδέψει υπερβολικά σε αυτά που θεωρώ βασικά για την εβδομάδα. Είδη διατροφής, όπως το ψωμί χωρίς γλουτένη, είναι ζωτικής σημασίας για τη γρήγορη σύνθεση ενός θρεπτικού γεύματος, αλλά συχνά είναι δύσκολο να τα βρει κανείς σε λογική τιμή. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές καταλήγω με ένα λιγότερο θρεπτικό γεύμα, το οποίο δεν είναι καθόλου ιδανικό, δεδομένων των σωματικών και πνευματικών απαιτήσεων της δουλειάς μου».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο