Ειδοποίηση RASFF για μαγιονέζα, μολυσμένη με χάλκινα κομμάτια.
Τέσσερις χώρες ενημερώθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για μαγιονέζα που περιέχει χάλκινα νήματα! Πρόκειται για μαγιονέζα για σαλάτα, που παράγεται στη Γερμανία και πωλείται σε Γαλλία, Αυστρία, Ρουμανία και Γερμανία. Η κατηγορία κινδύνου είναι “πιθανός κίνδυνος”. Το προϊόν έχει ήδη αποσυρθεί από την αγορά της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η μάρκα ή η εταιρεία παραγωγής, πληροφορίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες όταν δημοσιευτούν οι προειδοποιήσεις ανάκλησης προς τους καταναλωτές.
Η μόλυνση από φυσικό ξένο υλικό (FM) είναι ένα επίμονο πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Ξένα σώματα μπορούν να εισέλθουν στο τρόφιμο σε οποιοδήποτε σημείο της “διαδρομής” μεταξύ της ανάπτυξης των πρώτων υλών και του στόματος του καταναλωτή. Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση χάλκικα νήματα, συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό συμπεριλαμβανομένων της ρήξης και της διάτρησης των ιστών του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και βλάβη στα δόντια και τα ούλα.
Η Υπηρεσία Τροφίμων των ΗΠΑ παρακολουθεί τραυματισμούς που προέρχονται από ξένα σώματα από το 1972 και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επικίνδυνα ξένα σώματα στα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, είναι τα σκληρά ή αιχμηρά ξένα αντικείμενα μεγέθους 7 mm–25 mm. Το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι τα ξένα αντικείμενα που είναι μικρότερα από 7 mm, μέγιστη διάσταση, σπάνια προκαλούν τραύμα ή σοβαρό τραυματισμό, εκτός από ειδικές ομάδες κινδύνου, όπως τα βρέφη, οι χειρουργημένοι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι. Η επιστημονική και κλινική βιβλιογραφία υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα.
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.