Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν επιβλαβή επίπεδα τοξικών μετάλλων, ενώ άλλες εν περιέχουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έλεγξε τις ποσότητες χολίνης και ιωδίου στις μη συνταγογραφούμενες και συνταγογραφούμενες προγεννητικές βιταμίνες. Η έρευνα έλεγξε επίσης για τοξικά μέταλλα όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και το κάδμιο.
Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 47 διαφορετικών προγεννητικών βιταμινών (32 μη συνταγογραφούμενα και 15 συνταγογραφούμενα προϊόντα) που αγοράστηκαν από ηλεκτρονικά και τοπικά καταστήματα. Στη συνέχεια μέτρησαν τις πραγματικές ποσότητες χολίνης και ιωδίου στο εργαστήριό τους σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ετικέτα και επίσης έλεγξαν για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες δεν περιλαμβάνουν χολίνη και πολλές από αυτές που περιέχουν δεν περιέχουν τη σωστή ποσότητα. Μόνο 12 ανέφεραν την περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία είναι περίπου 26% και μόνο πέντε προϊόντα (42%) είχαν τη σωστή ποσότητα χολίνης όπως αναγραφόταν στην ετικέτα.
Κατά τον έλεγχο για ιώδιο, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν λιγότερο από ό,τι διαφημίζεται και πολύ λίγες παρείχαν τη σωστή ποσότητα, με το 53% των προϊόντων να αναφέρουν περιεκτικότητα σε ιώδιο, αλλά μόνο τέσσερα (16%) προϊόντα περιείχαν την απαιτούμενη ποσότητα ιωδίου στην ετικέτα.
Επιπλέον, έχουν θεσπιστεί πρότυπα καθαρότητας για φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορίων για επιβλαβείς ουσίες: αρσενικό (2,5 mcg ανά από του στόματος ημερήσια δόση), κάδμιο (0,5 mcg ανά από του στόματος ημερήσια δόση) και μόλυβδο (0,5 mcg ανά από του στόματος ημερήσια δόση). Η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με δυσμενή έκβαση του τοκετού.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένα προϊόντα περιείχαν επίπεδα βαρέων μετάλλων που ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, επτά προϊόντα είχαν πάρα πολύ αρσενικό, δύο είχαν πολύ μόλυβδο και 13 είχαν πολύ κάδμιο, όλα πάνω από τα όρια καθαρότητας που θέτουν οι κανονισμοί.
“Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες βασίζονται σε προγεννητικές βιταμίνες και μέταλλα για να υποστηρίξουν την υγεία τους και την ανάπτυξη του μωρού τους. Μεταξύ των πιο κρίσιμων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι η χολίνη και το ιώδιο. Ωστόσο, ορισμένες προγεννητικές βιταμίνες μπορεί να μην περιέχουν τις ακριβείς ποσότητες που αναγράφονται στην ετικέτα και μερικά μπορεί να μην περιέχουν χολίνη ή ιώδιο», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Laura Borgelt, PharmD, MBA, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Colorado Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences στο CU Anschutz. «Η μελέτη μας στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στα προγεννητικά συμπληρώματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές και να επιλέγουν τις καλύτερες επιλογές για την υγεία τους και την ευημερία του μωρού τους».
Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής συνιστά διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς για χολίνη σε 450 mg/ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 550 mg/ημέρα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, με ανεκτό ανώτατο όριο τα 3.500 mg/ημέρα. Για το ιώδιο, η συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη αναφοράς για γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 150 mcg/ημέρα, αυξανόμενη σε 220 mcg/ημέρα κατά την εγκυμοσύνη και 290 mcg/ημέρα κατά τη γαλουχία. Το ανεκτό ανώτατο όριο για το ιώδιο είναι 1.100 mcg/ημέρα.
“Είμαστε μία από τις πρώτες μελέτες που μετρήσαμε τις πραγματικές ποσότητες χολίνης και ιωδίου σε ένα μεγάλο δείγμα προγεννητικών συμπληρωμάτων. Η παρουσία μολυσματικών ουσιών, ειδικά το κάδμιο, ήταν επίσης ανησυχητική. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ αυτών που αναφέρονται στις ετικέτες και τι υπάρχει στην πραγματικότητα στα προϊόντα, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη ρυθμιστική εποπτεία σε αυτόν τον τομέα», προσθέτει ο Borgelt.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι παρόλο που υπάρχει ανάγκη για περισσότερη επίβλεψη για να διασφαλιστεί ότι τα συμπληρώματα έχουν αρκετό από κάθε συστατικό, τα προγεννητικά συμπληρώματα είναι ακόμα σημαντικό να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνιστούν διπλό έλεγχο των συστατικών ή συνεργασία με γιατρό ή επαγγελματία υγείας για την επιλογή του προγεννητικού συμπληρώματος.
Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Centre for Science in the Public Interest μέσω επιχορήγησης από το Ίδρυμα John Sperling.
Πληροφορίες από την Ιατρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Anschutz .
Αναφορά Laura M. Borgelt, Michael Armstrong, Stephen Brindley, Jared M. Brown, Nichole Reisdorph, Carol A. Stamm. Περιεχόμενο επιλεγμένων θρεπτικών ουσιών και πιθανών ρύπων σε προγεννητικές πολυβιταμίνες και μέταλλα: μια μελέτη παρατήρησης . The American Journal of Clinical Nutrition , 2024; DOI: 10.1016/j.ajcnut.2024.11.014