Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κομισιόν: Aναθεώρηση του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) 

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΚομισιόν: Aναθεώρηση του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) 
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή για την αναθεώρηση του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα. Τα νέα μέτρα αναμένεται να αυξήσουν την υιοθέτηση των ΓΕ σε ολόκληρη την Ένωση προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ιδίως στο διαδίκτυο. Στόχος είναι να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα και τα πρότυπα τροφίμων της ΕΕ και να διασφαλιστεί ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική εντός της ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε: «Οι γεωγραφικές ενδείξεις αντιπροσωπεύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γαστρονομικής κληρονομιάς μας. Προτείνοντας σήμερα την ενίσχυση και την περαιτέρω εναρμόνιση του νομικού μας πλαισίου, θέλουμε να ενισχύσουμε την παραγωγή παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων. Αυτό θα ωφελήσει τις αγροτικές οικονομίες σε ολόκληρη την Ένωση και θα συμβάλει στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και φυσικών πόρων. Θα προστατεύσει περαιτέρω την παγκόσμια φήμη των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ.»

Η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την ενίσχυση και τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων:

  • Συντομευμένη και απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης: οι διάφοροι τεχνικοί και διαδικαστικοί κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις θα συγχωνευθούν, με αποτέλεσμα μια ενιαία απλοποιημένη διαδικασία καταχώρισης ΓΕ για αιτούντες από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεδομένου ότι η εναρμόνιση αυτή θα οδηγήσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της υποβολής της αίτησης και της καταχώρισης, αναμένεται να αυξηθεί η ελκυστικότητα των καθεστώτων για τους παραγωγούς.
  • Αυξημένη online προστασία: το νέο πλαίσιο θα αυξήσει την προστασία των ΓΕ στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις μέσω online πλατφορμών και την προστασία από την κακή πίστη και τη χρήση των ΓΕ στο σύστημα domain name.
  • Μεγαλύτερη βιωσιμότητα: ως άμεση συνέχεια της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», οι παραγωγοί θα μπορούν να εκτιμούν τις δράσεις τους όσον αφορά την κοινωνική, περιβαλλοντική ή οικονομική βιωσιμότητα στις προδιαγραφές των προϊόντων τους, καθορίζοντας τις σχετικές απαιτήσεις. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των φυσικών πόρων και των αγροτικών οικονομιών, στην εξασφάλιση τοπικών φυτικών ποικιλιών και ζωικών φυλών, στη διατήρηση του τοπίου της περιοχής παραγωγής και στη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ελκυστικούς καταναλωτές που θέλουν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.
  • Ενδυναμωμένες ομάδες παραγωγών: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις ομάδες παραγωγών ΓΕ κατόπιν αιτήματός τους. Οι αναγνωρισμένες ομάδες θα έχουν την εξουσία να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις ΓΕ τους, ιδίως με την πρόσβαση στις αρχές καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης και στα τελωνεία σε όλα τα κράτη μέλη.

Η πρόταση επανενώνει επίσης το καθεστώς ποιότητας για τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ) και τη χρήση του όρου «ορεινό προϊόν» ως προαιρετικό όρο ποιότητας.

Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για την επιβολή σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Επιτροπή παραμένει υπεύθυνη για την καταχώριση, την τροποποίηση και την ακύρωση όλων των καταχωρίσεων. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη διαδικασία ελέγχου για να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Η Επιτροπή και το EUIPO συνεργάζονται για τις γεωγραφικές ενδείξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το EUIPO συνέβαλε στην αξιολόγηση περίπου 1.300 αιτήσεων ΓΕ και δημιούργησε το GIview, μια νέα βάση δεδομένων αναζήτησης για όλες τις προστατευόμενες ονομασίες, που συνδέεται με το μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ.

Αυτή η νέα πρόταση αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα μιας ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν τις ονομασίες των προϊόντων από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδιότητες ή φήμη, από την αντιγραφή ή την απάτη και πιστοποιούν ότι έγιναν σε υψηλά πρότυπα στην περιοχή προέλευσής τους.

Τον Μάρτιο του 2022, καταχωρήθηκαν 3.458 ονομασίες: 1.624 ονομασίες κρασιών, 1.576 ονομασίες τροφίμων και γεωργικών τροφίμων και 258 αλκοολούχα ποτά. Η πιο πρόσφατη μελέτη για τις ΓΕ που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από εκείνη για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση. Η μελέτη αυτή υπολόγισε την ετήσια αξία των προϊόντων που προστατεύονται από ΓΕ σε 74,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με πάνω από το ένα πέμπτο αυτού του ποσού να προκύπτει από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο