Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιναρόσπορος: Ένα «αναδυόμενο» αλλεργιογόνο

ΑρχικήΝέαΛιναρόσπορος: Ένα «αναδυόμενο» αλλεργιογόνο
spot_img

Σύμφωνα με μελέτη οι αλλεργίες στον λιναρόσπορο σημειώνουν άνοδο.

Το λινάρι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται ευρέως και έχει πολλαπλές χρήσεις. Ο σπόρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα τρόφιμα, καθώς περιέχει Ωμέγα 3 και ωμέγα 6, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του εντέρου, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και ταυτόχρονα περιέχει και μία σημαντική ποσότητα από πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Γενικά η έρευνα για τα πλεονεκτήματα του λιναρόσπορου συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, αντικαρκινικών, αντιοξειδωτικών, αντιδιαβητικών κ.λπ., έχει επιβεβαιωθεί, γι’ αυτό η βιομηχανία τροφίμων τον χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ως συμπλήρωμα θρεπτικών συστατικών για να εμπλουτίσει πολλά προϊόντα, όπως ψωμί, μάφιν, κράκερ, ενεργειακές μπάρες, μπισκότα, σνακ, σούπες και κέικ κ.λπ. Το ίδιο συμβαίνει όμως και στην εστίαση καθώς οι σπόροι λιναριού προστίθενται πλέον σε σαλάτες και σε πολλά πιάτα.

  Μέχρι στιγμής στη βιβλιογραφία έχουν περιγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου σε ενήλικες αλλά όχι σε παιδιά μία κατάσταση που όμως μάλλον αλλάζει. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Allergy, Asthma & Clinical Immunology αναφέρονται τέσσερις περιπτώσεις παιδικής αλλεργίας σε λιναρόσπορο. Πρόκειται για παιδιά ηλικία από 1,5  έως 9 ετών, που κατανάλωσαν: granola bar με σύμπτωμα κνίδωση και αγγειοοίδημα, μάφιν με μυρμήγκιασμα στο στόμα, ψωμί με έμετο και κνίδωση και smoothie φρούτων με αγγειοοίδημα χειλιών. Σε όλα τα παραπάνω τρόφιμα είχε προστεθεί λιναρόσπορος.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν και μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις αλλεργίας σε παιδιά από λιναρόσπορο είναι λίγες, επειδή η  χρήση του λιναρόσπορου στα τρόφιμα γίνεται πιο διαδεδομένη, οι σπόροι λιναριού πιθανότατα θα εξελιχθούν σε μία σημαντική αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο μέλλον.

Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη, μόνο τα ακόλουθα 14 τρόφιμα, που προκαλούν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων, θεωρούνται –προς το παρόν τουλάχιστον- βασικά για την πρόκληση αλλεργιών και απαιτούν επισήμανση στις συσκευασίες τροφίμων και ενημέρωση των καταναλωτών στα μη συσκευασμένα προϊόντα:

  • Σέλινο
  • Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη – συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρώμης
  • Καρκινοειδή – όπως γαρίδες, αστακός και καβούρια
  • Αυγά
  • Ψάρι
  • Γάλα
  • Μαλάκια – όπως μύδια και στρείδια
  • Μουστάρδα (σινάπι)
  • Ξηροί καρποί – συμπεριλαμβανομένων αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης και μακαντάμια
  • σουσάμι
  • ΣόγιαΛούπινο
  • Διοξείδιο του θείου και θειώδη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο