Επιστημονική ανασκόπηση, διερευνά την ικανότητα του Listeria monocytogenes να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες και να προκαλεί ασθένεια με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας
Η Listeria monocytogenes είναι ένα ενδοκυτταρικό, θετικό κατά Gram, μη σχηματισμό σπορίων, μη ενθυλακωμένο, προαιρετικό αναερόβιο, σε σχήμα ράβδου και ψυχροτροφικό τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί τη λοίμωξη, λιστερίωση, επομένως προσελκύει μεγάλη προσοχή μετά από κρούσματα λιστερίωσης, τα οποία συχνά συνδέονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ο επιπολασμός της λιστερίωσης είναι αρκετά χαμηλός παγκοσμίως. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο και πιο θανατηφόρο ξέσπασμα σημειώθηκε στη Νότια Αφρική, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 216 άτομα.
Το L. monocytogenes είναι “προικισμένο” με τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σκληρών περιβαλλοντικών συνθηκών, σχηματίζοντας βιοφίλμ σε διάφορες επιφάνειες στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και με ανθεκτικά και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κύτταρα, τα οποία αποτελούν μεγάλη απειλή και επιβάρυνση για τη βιομηχανία έτοιμων τροφίμων.
Η αντίσταση στα αντιβιοτικά που ασκείται από και μεταξύ των παθογόνων μικροβίων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα είναι μια συνεχής απειλή για τη δημόσια υγεία που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό foods, πραγματοποιήθηκε διεξοδική αναζήτηση σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιώντας διάφορες μηχανές αναζήτησης, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριών που οργανώθηκαν, χρονολογικά, με βάση τη
Listeria monocytogenes και τη λιστερίωση.
Συνολικά, τα ευρήματα που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζουν ενημερωμένες γνώσεις για διάφορες πτυχές αυτού του παθογόνου που θα βελτιώσει την κατανόησή μας για το μυστήριο που σχετίζεται με αυτό το βακτήριο και τους τρόπους πρόληψης και ελέγχου της διάδοσής του μέσω των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.
Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση των προφίλ αντοχής στα αντιβιοτικά των στελεχών του L. monocytogenes από διάφορες πηγές ανίχνευσε αλλαγές, δίνοντας μια ενημέρωση για την τάση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Συνολικά, η παρακολούθηση της βακτηριακής μόλυνσης χρησιμεύει ως η βασική πτυχή στον έλεγχο της παραγωγής ασφάλειας τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ