Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ δημιουργούνται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια

ΑρχικήΝέαΜε νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ δημιουργούνται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια
spot_img

Καλύπτεται το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση των αγροτών στα θεσμικά όργανα.

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία και έχουν ως στόχο να δώσουν στους αγρότες όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα ως κύριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα Επιμελητήρια θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και Αγροτικό Τμήμα για τα μέλη τους.

Πλέον οι κατηγορίες θα γίνουν τέσσερις από τρεις που ισχύει μέχρι σήμερα και έτσι τα Επιμελητήρια θα μπορούν να κατανείμουν τα μέλη τους στα εξής τμήματα ανάλογα με τη δραστηριότητα των μελών τους:

α) μεταποιητικό,

β) εμπορικό,

γ) αγροτικό και

δ) υπηρεσιών.

Τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα επαγγελματιών και υπηρεσιών, ενώ τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα βιοτεχνών και υπηρεσιών.

Όπως σημειώνεται, σκοπός των Αγροτικών Τμημάτων είναι η κάθε μορφής ενημερωτική, οργανωτική και επαγγελματική στήριξη των μελών των επιμελητηρίων, η προαγωγή και προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων τους, αλλά και η προώθηση συνεργασιών που ενισχύουν τη συμβολή του αγροτικού τομέα στη στήριξη της οικονομίας και στην τοπική ανάπτυξη».

Επισημάνθηκε ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον και οι σοβαρές ενδείξεις αλλαγών στην Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξαν την έλλειψη συμμετοχικής συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά και στις Περιφέρειες, που είναι το σχεδιαστικό αναπτυξιακό επίπεδο.

Παράλληλα, το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση των αγροτών στα θεσμικά όργανα έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τη διαμόρφωση συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής και να στερεί από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, ως βασικού πυλώνα της αγροτικής οικονομίας, εργαλεία στήριξής του.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αγροτικά τμήματα θα μπορέσουν να συμβάλλουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο αγροτικός τομέας μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να υποστηριχθεί μέσω συμβουλευτικών κέντρων και να ακολουθηθεί η σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο