Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΜέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις
spot_img

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Σκάνδαλο ξέσπασε στην Τουρκία μετά τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών ενός καταλόγου νοθευμένων τροφίμων, αποκαλύπτοντας ότι χοιρινό κρέας και άλλα μη συμμορφούμενα συστατικά είχαν βρεθεί σε προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ως μοσχάρι και κοτόπουλο.

Το χοιρινό κρέας δεν είναι παράνομο στην Τουρκία, ωστόσο, οι πωλητές που πωλούν προϊόντα με ίχνη χοιρινού κρέατος πρέπει να είναι διαφανείς ως προς αυτό. Λόγω του κυρίως μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας, ο οποίος απέχει από το χοιρινό κρέας για θρησκευτικούς λόγους, το κοινό αντέδρασε έντονα στην αποκάλυψη.

Ο κατάλογος, που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου και επικαιροποιήθηκε την Τρίτη, αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις παραβιάσεων της ασφάλειας των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απαγορευμένων πρόσθετων και της λανθασμένης επισήμανσης των προϊόντων κρέατος.

Τα ευρήματα του υπουργείου έδειξαν ότι πολλά γνωστά καταστήματα τροφίμων πωλούσαν προϊόντα που περιείχαν χοιρινό κρέας και άλλα κρέατα, όπως άλογο και άλλα ιπποειδή, τα οποία υποκαθιστούσαν το διαφημιζόμενο βοδινό κρέας.

Τα ευρήματα των αρχών

Το υπουργείο εντόπισε 56 προϊόντα που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών λόγω αλλοίωσης. Επιπλέον, το υπουργείο δημοσίευσε 463 προϊόντα που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πλαστά ή νοθευμένα.

Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων επισήμαναν 523 εταιρείες και 961 παρτίδες τροφίμων που παραβίαζαν τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Στα αξιοσημείωτα ευρήματα περιλαμβάνονταν χοιρινό κρέας που εντοπίστηκε σε προϊόντα κρέατος ενός εστιατορίου στη νότια επαρχία της Αττάλειας και σε πίτσες σε ένα δημοφιλές εστιατόριο στην περιοχή Kuşadası της δυτικής επαρχίας Aydın. Οι παραβάτες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε ορισμένες μπορεί να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.

Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση κρέατος ζώων με ένα μόνο πόδι, μη εγκεκριμένων φυτικών ελαίων και ανάμεικτου κρέατος πουλερικών σε διάφορα προϊόντα. Ο κατάλογος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Άλλες παραβάσεις αφορούσαν χρωστικές ουσίες σε προϊόντα πιπεριάς τσίλι και μη εγκεκριμένα συστατικά σε φυτικά έλαια. Μια εταιρεία στη δυτική επαρχία Balıkesir βρέθηκε να πωλεί κρέας ιπποειδών ως βοδινό κρέας. Παρά την κλίμακα των παραβιάσεων, η εταιρεία δεν εξέδωσε δημόσια απάντηση.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων αποκαλύψεων ήταν ο ισχυρισμός εναντίον μιας γνωστής αλυσίδας εστιατορίων για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποιούσε χοιρινό κρέας στα προϊόντα κρέατος. Αν και ο κατάλογος του υπουργείου δεν περιλάμβανε το όνομα του εστιατορίου λόγω δικαστικής απόφασης, πολλαπλές πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κρεατοσκευασμάτων στην Τουρκία, με σχεδόν 200 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Το ανώνυμο εστιατόριο πιστεύεται ότι παράγει περίπου 100 τόνους κεφτέδων και ντονέρ καθημερινά, γεγονός που καθιστά τις κατηγορίες ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένης της κλίμακας των δραστηριοτήτων του.

Ο Turhan Çömez, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος İYİ, επέκρινε την κατάσταση, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος χωρίς δασμούς από το Σουδάν είχαν εγκριθεί μήνες νωρίτερα, αμφισβητώντας τις πολιτικές της κυβέρνησης για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το υπουργείο ενθάρρυνε το κοινό να καταγγείλει τυχόν ύποπτες παραβιάσεις της ασφάλειας τροφίμων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής για την ασφάλεια τροφίμων. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αποκάλυψε πως φέτος έχουν διεξαχθεί πάνω από 940.000 επιθεωρήσεις, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ύψους 771 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών και να απαγγελθούν κατηγορίες σε 368 εταιρείες.

Μόλις πριν από έναν μήνα είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με το νοθευμένο μέλι, το οποίο ήταν η αφορμή για την αυστηροποίηση των ελέγχων στη Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση του φυτικού λαδιού που εξήγαγε η γειτονική χώρα, για το οποίο η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για ορυκτέλαια που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο κατά 96%!

Οι συνήγοροι των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ενώ επαίνεσαν την απόφαση του υπουργείου να ξαναρχίσει τη δημοσίευση καταλόγων νοθείας μετά από μακρά παύση, ζήτησαν συχνότερες ενημερώσεις για την πρόληψη μελλοντικών παραβιάσεων.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι εταιρείες που κρίνονται ένοχες για παραβάσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που κυμαίνονται από 146.000 έως 10,5 εκατομμύρια λίρες. Το υπουργείο εισήγαγε επίσης ένα σύστημα κωδικών QR για τα εστιατόρια, επιτρέποντας στους πελάτες να ελέγχουν ηλεκτρονικά τις λεπτομέρειες της επιθεώρησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο