ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος από τσιπς - Διανέμονται σε 14 χώρες - Ειδοποίηση RASFF

Κίνδυνος από τσιπς – Διανέμονται σε 14 χώρες – Ειδοποίηση RASFF

4 λεπτά ανάγνωσης

Νάτσος που πωλούνται σε 14 χώρες ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Οι Αρχές της Ολλανδίας ενημέρωσαν 13 χώρες (Αυστρία Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία Ουγγαρία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία) για σοβαρό κίνδυνο από σνακ nacho με τυρί. Σύμφωνα με την ειδοποίηση, που έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed), αναφέρει ότι τα σνακ περιέχουν γάλα που είναι βασικό αλλεργιογόνο, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

- Advertisement -

Τα νάτσος ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά του Βελγίου ενώ πιθανότατα διανέμονται και στη χώρα μας. Πρόκειται για τα  nacho cheese snack μάρκας  Rockly. «Εάν είστε αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα, μην καταναλώσετε αυτό το προϊόν και επιστρέψτε το στο σημείο πώλησης από όπου το αγοράσατε» προειδοποίησαν οι αρχές τους καταναλωτές.

Τα νάτσος που περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

Περιγραφή προϊόντος:
• Όνομα προϊόντος: τυρί Nacho
• Μάρκα: Rockly
• Ημερομηνία λήξης (THT): 12/08/2026
• Αριθμός παρτίδας: 8122034
• Βάρος: 18 g.

- Advertisement -

Τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα έχουν αναγνωριστεί ως ο πιο κοινός τύπος ανάκλησης για λάθη στην ετικέτα, με κορυφαία το γάλα, την γλουτένη και τους ξηρούς καρπούς.  Οι λόγοι για τα λάθη στην επισήμανση τροφίμων είναι σφάλμα συσκευασίας και εκτύπωσης, αστοχίες αλυσίδας εφοδιασμού, αλλαγή σύνθεσης προϊόντος και συστατικών, διασταυρούμενη μόλυνση και αστοχία διαδικασίας/σφάλμα παραασκευής. Ωστόσο η βασική αιτία του σφάλματος επισήμανσης παραμένει ανεπαρκώς αναφερόμενη ή άγνωστη.

Το γάλα χαρακτηρίζεται «τροφικό αλλεργιογόνο προτεραιότητας» γι΄αυτό εάν το γάλα αποτελεί μέρος της σύνθεσης του προϊόντος, πρέπει να δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών ή σε ξεχωριστή δήλωση «περιέχει» αμέσως μετά τη λίστα των συστατικών. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γάλα. Η αλλεργία στο γάλα είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία αλλεργίας στο γάλα, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση.

- Advertisement -

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζεται. Σε έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.

Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία – μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους